Hærverk ved skole og barnehage på Skattøra – politiet leter etter vitner

Politiet skriver på Twitter at ukjente gjerningspersoner har knust en rekke vinduer ved både Soldagen barnehage og Stakkevollan skole i løpet av natten.
nyheter

Politiet er på stedet både i barnehagen og på skolen for å gjennomføre åstedsundersøkelse. Nå ber de vitner som kan ha gjort observasjoner i forbindelse med hærverket om å ta kontakt.


To unge gutter erkjenner å ha utført hærverk på skolen og barnehage

Dette etter at politiet har mottatt en rekke tips, videoklipp og bilder.


– Vi fikk melding i dag tidlig om at vinduer hadde blitt knust i barnehagen. Det ble meldt om at rundt syv–åtte vinduer var knust og at det var masse glass både inne og ute, sier politiets operasjonsleder Eirik Kileng.

Ved Soldagen barnehage har flere vinduer blitt knust.   Foto: Ronald Johansen

Kort tid etter den første meldingen fikk de nok en melding om knuste vinduer – denne gangen fra Stakkevollan skole.

– Nå har vi nylig kommet fram til Stakkevollan skole, hvor rektor hadde meldt om at flere vinduer har blitt knust der også, sier Kileng.

– Det fremstår som meningsløst skadeverk. Det virker ikke som noen har vært inne i byggene.


Hærverk ved barnehage: – For barna er dette livsfarlig

Ved Soldagen barnehage på Skattøra har flere vinduer blitt knust, og barnehagen holder stengt inntil videre.


Knuste ruter på en bil

Kileng forteller at de i går kveld fikk melding om et annet tilfelle av hærverk, som de mistenker kan være tilknyttet disse hendelsene.

– Like etter klokken 20.30 i går kveld fikk vi en melding fra en person på Skattøra som hadde oppdaget at vinduene på bilen hans hadde blitt knust av store steiner. Vi vet ikke om det er en sammenheng, men det er ikke usannsynlig, sier Kileng.

Operasjonslederen ber nå eventuelle vitner ta kontakt med politiet.

– Hvis noen har sett noe som kan ha sammenheng med dette, så ønsker vi gjerne å få tips, sier Kileng.

Brannslukkingsapparat gjennom vinduet

Ved Stakkevollan skole har tre vinduer blitt knust. Det ene vinduet virker som det har blitt knust ved at noen har kastet inn et brannslukkingsapparat.

GJENNOM VINDUET: Politiet mistenker at dette brannslukkingsapparatet ble brukt til å knuse den ene ruten på Stakkevollan skole.  Foto: Ronald Johansen

Ved det andre vinduet fremstår det som noen har stått på innsiden og kastet en datamaskin ut gjennom ruten, forteller iTromsøs reporter på stedet. Politiet er nå på skolen og samler bevis.

I en oppdatering på Twitter bekrefter politiet at gjerningspersonene har vært inne på skolen, brutt opp et medisinskap, tømt et pulverapparat, og kastet en pc ut av et vindu. Før personene forlot skolen skal de også ha slått på alle stekeovnene og kokeplatene på skolekjøkkenet.

– Problem vi har hatt lenge

Rektor ved Stakkevollan skole, Viveke Breivik, forteller til iTromsø at hærverk og knuste ruter er et vedvarende problem for skolen.

– Det er selvfølgelig veldig leit at slikt skjer. Det er et problem vi har hatt lenge, og vi vet ikke hvem det er, sier Breivik.

Vaktmester Nils Olav Nilsen forteller at flere vinduer har blitt knust det siste året, og at dette er andre gang denne uken de har oppdaget hærverk på skolen.

– Dette er omtrent den tyvende ruten som har blitt knust siden i fjor høst, estimerer Nilsen.

Rektor Viveke Breivik ved ett av vinduene som var blitt knust på Stakkevollan skole.   Foto: Ronald Johansen

Rektor Breivik forteller at da administrasjonen kom på jobb på fredag, oppdaget de at noen hadde knust to vinduer på skolen.

– Det er fryktelig trist med den utryggheten det medfører, sier Breivik, og forteller at de nå må sende noen elever hjem.

På grunn av koronakrisen brukes alle rommene på skolen, og de mangler nå nok rom for å ha undervisning. Derfor har hele sjettetrinnet blitt sendt hjem for å ha fjernundervisning.

– I tillegg skal ingen elever ut av bygget nå, fordi det er for uoversiktlig og fortsatt mye glass, sier Breivik.

Klokken 10.35 opplyser operasjonsleder Eirik Kileng at politiet er ferdig med åstedsundersøkelsene, og at de nå fortsetter etterforskningsarbeidet.

Etter å ha mottatt flere tips opplyser politiet tidlig fredag ettermiddag at to unge gutter har erkjent at det er de som står bak forholdene.