Frykter vanskelige vilkår for sommervikarer: Har allerede fått tips om arbeidsgivere som ikke har villet betale

LO frykter vilkårene for sommervikarer blir vanskeligere som følge av koronakrisen. Derfor mobiliserer LOs sommerpatrulje nå og vil finne alternative måter å sjekke at reglene blir fulgt.

UTFORDRING: LOs faglige ungdomssekretær i Troms og Finnmark frykter en utfordrende sesong for sommervikarer.  Foto: Privat

nyheter

Markus Gabrielsen er faglig ungdomssekretær i LO i Troms og Finnmark. Han forteller at om lag halvparten av alle sommerjobbene i år har blitt borte som følge av koronakrisen. Det gjør at han frykter vilkårene for dem som likevel får jobb kan bli vanskelige.

– LO har allerede fått tips om arbeidsgivere som ikke har villet betale for perioden sommervikarer har hatt opplæring. De har bare fått beskjed om at enten måtte de akseptere opplæring uten lønn, eller så ble det ingen jobb, forteller Gabrielsen.

Han mener eksempelet viser at det er arbeidsgivere som er økonomisk pressa, og at det lett kan gå ut over vikarer.


Her har Maja (22) og Tora (20) sin første dag på sommerjobben: – I fjor sto vi i T-skjorte og raket

Maja Helene Antonsen og Tora Indregard fikk uforventet vær på sin første dag på sommerjobben i Bydrift.


Kontroller med korona-vri

Men det er ikke bare pressede arbeidsgivere og frykt for vanskelige forhold for vikarer som er en utfordring for LOs sommerpatrulje. Smittevernhensyn gjør at de tradisjonelle kontrollene blir en utfordring.


– Vi kommer til å gjennomføre sommerpatruljer, men vi må ta hensyn. Og det gjør vi ved å organisere oss slik at vi holder avstand og sørger for at de makkerparene vi etablerer er de som hele tiden jobber sammen. Så vil vi gjøre intervjuer på arbeidsplassene ute så langt det lar seg gjøre, forklarer Gabrielsen.

– Men det er vel arbeidsplasser som vil nekte dere adgang ut fra smittevernhensyn?

– Da må vi forsøke å få til intervjuer via telefon, sier ungdomssekretæren.

Han erkjenner at telefonintervju ikke er så godt egna til å avdekke uregelmessigheter, men sier de uansett ikke presser seg på ved fysiske kontroller heller.

– Men vi noterer oss naturligvis det dersom vi blir avvist noen steder, forsikrer han.

Ekstra viktig

På et normalår har LOs sommerpatrulje pleid å gjennomføre rundt 600 kontroller i det som tidligere var Troms fylke. Nå er LO i Troms og LO i Finnmark slått sammen, og planen er at skal holde omtrent samme nivå på kontrollene i hele nyfylket som tidligere.

– Men vi kommer av smittevernhensyn ikke til å reise rundt som en samla gruppe. Vi skal spre oss mer. Uansett tenker vi at det i år er minst like viktig med kontroller som tidligere, sier Gabrielsen.

Han legger heller ikke skjul på at både hotell- og restaurantbransjen, samt varehandel også i år vil bli fulgt tett.

LOs sommerpatrulje starter i uke 26.