Dette er turområdene Henrik synes du burde besøke i helgen

Og du må ikke dra ut av Tromsø by for å få en flott tur i finværet.

KLARGJØR: Friluftsveileder i Tromsø kommune, Henrik Romsaas, har brukt arbeidsdagen til å plukke søppel i blant annet Otervika.   Foto: Privat

nyheter

Lørdag er det meldt flott turvær med lange perioder med sol og opp mot 14 varmegrader i Tromsø. Da kan det kanskje friste med en tur ut i skogen eller på stranda for flere tromsøværinger.

Det er hvert fall ingen tvil om hvordan friluftsrådgiver i Tromsø kommune, Henrik Romsaas, synes du burde bruke godværsdagen.

– Denne helgen er fantastisk på to måter, for man kan gå på topptur og på beina. Jeg vil tro det er en del som kommer til å gå Jiehkkevárri i helga, men de som gjør det er ikke førstegangs turgåere, forteller Romsaas.

Han kan nevne turområder i fleng, både med lengre og kortere turmuligheter. Brensholmen, Sommarøy, Sandvika i Tromvik, og den populære Grøtfjordstranda.


Romsaas jubler etter seier i Arctic Center-saken: Takker Aps «nye grønne vin»

Arctic Center-motstander Henrik Romsaas mener kommunestyrets nei til Arctic Center-planene er en seier for naturen. Den seieren tilskriver han blant annet det han omtaler som «Arbeiderpartiets nye grønne vin»


– Det finnes også en del steder som folk kanskje ikke er vant til å gå i. Å gå i Oldervik kan for eksempel gi spennende fiske med utsikt til Lyngen. Men ta fram kartet og se hvor det ser fint ut, sier Romsaas.

Da iTromsø snakker med Romsaas er han ute i marka for å plukke søppel. Det er også satt opp flere kommunale toaletter, søppelcontainere og veiledende skilter om hvordan en skal ferdes i marka i løpet av dagen.

Må ikke dra ut av byen

Med om lag 600 fjelltopper er Tromsø kommune et eldorado for turglade mennesker. Men du må ikke dra til ut til yttersida av Kvaløya for å få flotte naturopplevelser i midnattssola.

Ifølge Romsaas er det også turer på Tromsøya som kan være fine å gå hvis du ønsker en luftetur i finværet.

– Turen rundt sydspissen er en fin tur hvis man ønsker å holde seg i byen. Langnes nedenfor flyplassen er også fint og bart nå, sier Romsaas.

Hvis du ønsker en bynær tur som tar deg gjennom både boligstrøk og Telegrafbukta kan rundturen på Sør-Tromsøya være et alternativ. Denne turen er 6,9 kilometer lang og har startpunkt ved Elverøy kirke på ut.no sin app.


Her bruker folk skogen som toalett: – Det er et mareritt.

I skogsfeltet bak den hvite og glamorøse stranda i Sandvika skjuler det seg en ubehagelig og illeluktende hemmelighet.


Brosmetind er en populær topp både sommer- og vintertid, og selv om toppen med havutsikt så langt øyet kan se og svevende stup ikke er bart enda er det mulig å gå opp på truger eller ski.

Men hvis du ønsker å benytte deg av at snøen fortsatt ligger på flere av fjellene i området har Romsaas en spesiell topp i tankene for skientusiastene.

– Den klassiske toppturen Storstolpan har jeg selv tenkt til å gå hvis jeg kommer hjem i høvelig tid i ettermiddag. Men en kan aldri garantere at det er helt trygt å gå der med tanke på skred, så en må gjøre gode egne vurderinger før en legger ut på den turen, forteller Romsaas som selv synes at det er en av de fineste toppturene for vår- og sommerhalvåret.

Ta hensyn

En ting som er viktig å huske på når en oppholder seg i marka og fjellet er at det finnes noen regler og hensyn som en må forholde seg til.

– Ikke sett opp telt nærmere enn 150 meter fra bebyggelse. Ta også hensyn til lokalbefolkningen. Jeg tenker at det man tar med seg ut i naturen klarer man å ta med seg tilbake igjen, sier Romsaas som fredag er på Yttersanden ved Sandneshamn for å plukke søppel.

Forrige helg skal det ha vært observert 13–14 telt på Yttersanden ifølge Romsaas som er positivt overrasket over hvor lite søppel som befant seg i området.

Det er også bålforbud 15. april til 15. september, men friluftsrådgiveren har en ekstra bønn til de som likevel velger å tenne bål.

– Ikke fyr opp bål på svaberg eller på torv. Det tar bare en kveld med bål å svi ned torva som har brukt flere år å på å vokse til. Et lite bål på stranda der det ikke er noe brennbart i nærheten kan la seg gjøre, avslutter han.

I Søppelcontainerne som nå er satt opp flere steder skal en ikke kaste engangsgrill i understreker Romsaas.