Polaria varsler oppsigelse av 35 av 40 ansatte som følge av koronaen

Oppsigelsen rammer både ekstrahjelper, heltids- og deltidsansatte.

FASTE GJESTER: Tyske Martin Lengdobler-Kubald (til venstre) og Tobias Kubald er nesten like fast inventar på Polaria som storkobben Bella og de andre selene. De besøker Polaria minst en gang om dagen når de er på besøk. Her fra et besøk i september 2019.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Ifølge E24 varsler akvariet og opplevelsessenteret i Tromsø oppsigelser av 35 til 40 ansatte i juni, som følge av koronaen.

– Alle utenom de som passer på dyrene vil være uten jobb her fra september. De som er igjen må være her på grunn av lovpålagt pass av levende dyr, sier direktør Anne Grete Johansen til E24.

Fordi akvariet er organisert som en stiftelse dekkes de ikke av de krisepakkene som så langt har kommet fra staten.

– Vi håpet i det lengste at det skulle komme noen løsninger slik at vi slapp dette.

Polaria ble stengt 12. mars, men åpnet dørene igjen på lørdag.


Polaria går en usikker tid i møte: – Det spøker fælt for fremtida når høsten kommer

Hvis ikke hjelpen fra regjeringa kommer snart, tror ikke direktør Anne Grete Johansen at Polaria vil overleve høsten.


Venter på støtte

Tidlig i mai skrev iTromsø at Polaria har tapt fire millioner kroner bare på billettinntekter siden de måtte stenge dørene 12. mars. 6. juni åpnet de for publikum igjen og Johansen var håpefull om at det ville komme nok gjester til å dekke utgiftene med å åpne dørene.

Vi vil vurdere fra uke til uke om det er økonomisk forsvarlig å holde åpent. Vi holder kanskje til over sommeren, men det spøker fælt for framtida når høsten kommer, sa Johansen til iTromsø.

Anne Grete Johansen er direktør på Polaria.  Foto: Ronald Johansen

Polaria samarbeider med akvariet i Bergen og i Ålesund for å formidle den økonomiske situasjonen til regjeringa. Fordi Polaria er en stiftelse og ikke et aksjeselskap, kan de ikke søke på krisepakkene som regjeringen har lagt fram til nå.

Dagen etter at Johansen ga dette intervjuet kom regjeringens reviderte nasjonalbudsjett hvor det åpnes for at Polaria skal kunne motta støtte via en kompensasjonsordning som Kulturdepartementet deler ut. Det betyr at Polaria kan få opp mot 70 prosent av kostnadene dekket av staten.

– Jeg er utrolig lettet og veldig godt fornøyd med dette, selv om jeg heller ikke har fått oversikt over alle detaljer. Dette skal få oss over kneika, sier Polaria-direktør Anne Grete Johansen.

– Må begynne helt på nytt

De fem stillingene som gjenstår er også usikre, ifølge direktøren. Polaria hadde en omsetning på syv millioner i fjor sommer og Johansen tror ikke norske turister vil legge igjen mer enn en fjerdedel i år.


Polaria unngår trolig konkurs etter regelendring for støtteordninger

Polaria risikerte å måtte stenge dørene som følge av korona-krisa. I regjeringens reviderte nasjonalbudsjett er det imidlertid innført ordninger som hjelper opplevelsessenteret.


Hun valgte likevel ikke å vente med oppsigelsene til etter sommeren fordi hun ønsker å ivareta medarbeiderne slik at de får komme tilbake etter permitteringen og jobbe hele oppsigelsesperioden på tre måneder. Hun frykter at en rekke bedrifter vil komme for sent i gang med oppsigelsene og at ansatte dermed ikke vil få penger de har rett på.

– Det er helt forferdelig. Vi mister en enorm kompetanse. Vi har jobbet steinhardt for å løfte oss til et høyt nivå. Nå må vi begynne helt på nytt igjen hvis vi i det hele tatt overlever, sier Johansen til E24 mandag ettermiddag.