Dyrebeskyttelsen krever at Mickey og Mouse leveres tilbake fordi den nye eieren lar kattene leke utendørs: – Mickey er blitt en kasteball i systemet

Mickey er allerede henta og plassert i et nytt fosterhjem. Snart kommer Dyrebeskyttelsen for å hente Mouse også.

Linn Ida Brattli Kristiansen er glad i katta Mouse, men vil ikke beholde henne hvis det innebærer å holde katten innestengt i leiligheten.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Linn Ida Brattli Kristiansen har delt omsorg for sine to døtre og bor i sokkelleiligheten hos mora i Strand-feltet på Kvaløysletta. I desember i fjor så hun et bilde av to kattunger som Dyrebeskyttelsen Tromsø ønsket å finne en eier til. Kristiansens mor har to hunder og en katt fra før så hun tenkte at det ville bli hyggelig med flere kjæledyr i huset.

– Jeg fikk adoptere de tre måneder gamle kattene fra et fosterhjem hvor de hadde hatt lite plass å boltre seg på. De som hadde kattene sa at det ville bli flott å komme til en større leilighet med bedre plass, forteller Kristiansen.

UENIGE OM KATTEHOLD: Mickey (til venstre) og Mouse er ifølge Dyrebeskyttelsen innekatter som kun skal luftes i bånd. Eier Linn Ida Brattli Kristiansen mener derimot at det er helt tydelig at kattene mistrives med å ikke få gå ut.  Foto: Privat

Hun fikk kattene i hus og kalte hannkatten Mickey og hunnkatten Mouse. Kort tid etter at de flytta inn begynte Mickey å markere ulike steder inne i leiligheten. Han tisset i sofaen og i senga til døtrene.

– Det var åpenbart at kattene ville ut, sier Kristiansen.


Skremt katt forvillet seg i container og endte opp på Håpet – nå forsøker Dyrebeskyttelsen å finne igjen eieren

Containeren kom fra Tomasjord, men den velholdte katten kan være hjemmehørende nesten hvor som helst i byen.


– Den katten hadde det ikke godt

Da Kristiansen adopterte kattene hadde hun sagt seg villig til å ha kattene innendørs. Mickeys oppførsel ble så anstrengt at Kristiansen tok kontakt med Dyrebeskyttelsen og sa at hvis katten måtte være inne så måtte de enten ta ham tilbake eller så måtte hun avlive ham.

– Den katten hadde det ikke godt, sier Kristiansen.

SITTER OG SER UT: Det er tydelig at det er mye interessant som rører seg utenfor stuevinduet.  Foto: Ronald Johansen

Dyrebeskyttelsen henta Mickey i mars, men Kristiansen beholdt Mouse og tenkte at katten skulle få være utendørs når hun ble gammel nok. Kristiansen la ut et bilde av Mouse i en nasjonal Facebook-gruppe om katter og spurte om tips til hvordan man venner en katt til å være ute.

– Det gikk ikke mer enn et døgn før jeg fikk en krass e-post fra Dyrebeskyttelsen. Noen må ha sett at jeg la ut bildet og nå tok de kontakt for å si at katten skulle være inne, sier hun.

– Jeg synes det er merkelig at jeg blir overvåket. Det er heller ikke greit at de anklager meg for ikke å være skikket til å ha katt.


Debatt:

Endelig dyrepoliti i Troms

Etablering av dyrepoliti i alle politidistrikter med dedikerte personer som jobber med dyrevelferdskriminalitet vil bidra til at saker om dyrevelferd vil få høyere prioritet


Fikk ultimatum om Mouse

Kristiansen og Dyrebeskyttelsen sendte noen e-poster fram og tilbake og hun fikk klar beskjed om at enten så holder hun Mouse innendørs eller så kommer de og henter katten.

– De sier at det ikke er trygt å ha katten ute fordi jeg bor i nærheten av en vei, sier hun og legger til:

– Jeg mener at når man har dyr så kan det skje ting med dem og de kan falle fra. Men jeg vil heller at min katt skal leve tre gode år enn å sitte i en vinduskarm og kjede seg i hjel.

Kristiansen vil helst beholde Mouse, men hvis hun ikke får slippe henne ut så synes hun det er bedre at Dyrebeskyttelsen tar katten tilbake. Å være inne hele tiden føles som dyreplageri for Kristiansen.

– Jeg ser at katten ikke har det godt. Hun klorer på dører og løper fra vindu til vindu.


Yoshi og Skallemann ble dumpet i fjæra. Nå avlives de

De to sumpskilpaddene som ble funnet i fjæra på Kvaløya fredag ble hentet av Mattilsynet for avliving onsdag. – Det er arter som kan true lokale arter og medføre smitte, sier Hege Gausdal Foshaug, nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.


Stor påkjenning for familien

Kristiansen har reflektert over hva som er dyrevelferd den siste tiden. Skal man holde en livlig katt inne og hindre fri lek fordi det er fare for at katten blir påkjørt? Hun synes ikke det.

– Jeg ga Mickey tilbake i mars og han er blitt en kasteball i systemet. Først bodde han i et fosterhjem før han kom hjem til meg. Så ble han tatt tilbake og plassert hos en annen familie og deretter i et nytt fosterhjem. Er det dyrevelferd, da?

Kristiansen sier at situasjonen er en stor påkjenning for både henne og de to døtrene.

– De skulle komme og hente Mouse på torsdag ettermiddag og den eldste dattera mi var hjemme fra skolen den dagen fordi hun var så knust, sier hun.

Dyrebeskyttelsen dukket imidlertid ikke opp på torsdag, men nå har Kristiansen fått en ny e-post om at de kommer og henter katten i løpet av de neste dagene.


Slik passer du på kjæledyret ditt i varmen

Overoppheting og dehydrering kan være livsfarlig.


Dyrebeskyttelsen: – Vi tenker bare på dyras beste

Leder i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Therese Simonsen Rye, sier at premisset for at Kristiansen fikk adoptere katter fra dem var at dyrene skulle holdes innendørs.

– Vi har over 20 års erfaring med omplassering av katter og har sett at det er noen høyt trafikkerte veier i Tromsø hvor det er uegnet å ha katter ute. Stakkevollvegen og hovedveien på Kvaløysletta er på svartelista vår. Vi har vært der tidligere og henta en død katt som ble påkjørt, sier Simonsen Rye.

Therese Simonsen Rye i Dyrebeskyttelsen.  Foto: Håkon Steinmo

Hun sier at det godt kan tenkes at katten ikke fungerer som innekatt, men avtalen var like fullt at den skulle være inne.

– Hvis hun har ombestemt seg så faller premisset bort. Vi har henta inn mange påkjørte katter i Tromsø og mener det er stor sannsynlighet for at den katten ville blitt drept hvis den fikk gå ute i det området, sier hun.

Simonsen Rye er heller ikke enig i at de har vært krasse i kommunikasjonen med Kristiansen.

– Vi har vært tydelige. Det er ikke for å være slem eller vanskelig. Vi tenker bare på dyras beste.

Hun sier at det er helt tilfeldig at noen av deres frivillige så Kristiansens innlegg på Facebook.

– Jeg kan forsikre henne om at det ikke er noen som overvåker henne, avslutter Simonsen Rye.