Slik hedret de tre «strikkegale» damene verdens strikkedag

Med flettestrikk, tvebånd, garn, strikkepinner og full offentlighet markerte damene i Tromsø Husflidlag «Worldwide Knit in Public Day» lørdag formiddag.

HEDRET VERDENS STRIKKEDAG: Heidi Storstad (nærmest), Anne Bruvold (midten) og Kari Krogstad (bakerst til høyre) samlet seg på gressplenen utenfor Tromsø fylkeskultursenter ved Strandvegen for å hedre «Worldwide Knit in Public Day» lørdag formiddag.   Foto: Tor Andre Markussen

nyheter

Lørdagens strikkemøte mellom de «strikkegale» damene Heidi Storstad, Anne Bruvold og Kari Krogstad ble holdt utenfor Tromsø fylkeskultursenter ved Strandvegen. I solskinnet med kaffe, kaker og strikking hedret de «Worldwide Knit in Public Day».

– Viktig å ta vare på tradisjoner vet du, sier Storstad før Krogstad bryter inn.

– Ja, og noen tror dette er kjedelig. Det er kreativt og for min del er det kjempeartig å lære gamle strikketeknikker, påpeker Krogstad.

Eventet «Worldwide Knit in Public Day» ble opprinnelig startet av Danielle Landes i 2005 og skulle arrangeres hver andre lørdag i juni hvert år.


Nå kan Karl Johan (56) dra på hytta på Kilpis igjen: – Det har vært rart å ikke kunne dra dit i vinter

Fra og med 15. juni opphever den finske regjeringen grensekontrollen mellom Finland og Norge. Det betyr at de som har hytte på Kilpis, endelig kan dra dit for litt sjelefred igjen.


Vil ha yngre medlemmer

Damene er medlemmer av den frivillige organisasjonen Tromsø Husflidlag. Foreløpig er de fleste medlemmene eldre enn 50 år og de fleste er kvinner.

– Dette skal være et sted for alle, og vi vil gjerne ha noen yngre medlemmer. I tillegg hadde det vært fint med flere menn, forteller Storstad til iTromsø.

– Ja for eksempel kan de med barn komme til oss, hvor vi kan lære dem å strikke barneklær, sier Bruvold.

– Å møte hos oss er en fin plass å lære seg. Vi har det veldig trivelig, forteller Krogstad.

KAN AVANSERTE OG GAMLE TEKNIKKER: Anne Bruvold (venstre) vet hvordan teknikken flettestrikk skal gjennomføres. Selv om hun har i underkant av 50 års strikkeerfaring må hun fortsatt bruke lang tid å gjennomføre den. Kari Krogstad (høyre) har lært seg den urgamle teknikken tvebånd.   Foto: Tor Andre Markussen

Lang erfaring

Sammenlagt har dem rundt 150 års strikkeerfaring. Til tross for denne erfaringen er det ikke alle teknikker som går på automatikk.

– Det jeg gjør nå går på automatikk, men det finnes en teknikk som heter flettestrikk. Den er noe usymmetrisk og da må jeg følge diagrammet hele tiden, forteller Bruvold mens hun viser fram et flettestrikkingsprosjekt.

– Jeg lærte meg en gammel teknikk som heter tvebånd. Da snurrer man tråden og strikker med to tråder samtidig. Det er artig, men går ikke fort, sier Krogstad.


Utelukker ikke at russefeiring på sommeren kan bli den nye tradisjonen

– Hvis årets russefeiring blir en positiv opplevelse for oss, kan det hende at de kommende russene vil endre tradisjonen, sier russepresident Erlend Berg.


– Mye matematikk i strikking

Bruvold er utdannet fysiker og jobber til daglig som astronom på Vitensenteret ved UiT. Hun forteller om strikkingens matematiske side.

– Det er mye matematikk i strikking. Eksempelvis hvor mange masker som skal være innenfor en distanse på ti centimeter. Der pleier jeg å regne ut før jeg starter, sier hun.