Dyrebeskyttelsen gir seg: Linn Ida (31) får beholde Mouse

Et halvt år etter at Linn Ida Brattli Kristiansen adopterte Mouse fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø får hun endelig overført eierskapet av katta i sitt navn.

LETTA: Linn Ida Brattli Kristiansen har stor respekt for Dyrebeskyttelsen, men mener de bør velge sine kamper.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Den siste uka er jeg blitt stoppet på butikken av folk som spør hvordan det går og om jeg får beholde katta. Nå er jeg veldig glad for at det har ordna seg og at jeg kan svare at Mouse blir hos oss, sier Linn Ida Brattli Kristiansen.


Dyrebeskyttelsen krever at Mickey og Mouse leveres tilbake fordi den nye eieren lar kattene leke utendørs: – Mickey er blitt en kasteball i systemet

Mickey er allerede henta og plassert i et nytt fosterhjem. Snart kommer Dyrebeskyttelsen for å hente Mouse også.


Uenig med Dyrebeskyttelsen

I desember adopterte Linn Ida Brattli Kristiansen kattene Mickey og Mouse fra Dyrebeskyttelsen i Tromsø som hadde fanget inn villkattene i Malangen. Kattene mistrivdes i sitt nye hjem og særlig Mickey utagerte med å tisse i sofa og i sengene til Kristiansens to døtre.

Etter flere mislykkede forsøk på å finne en løsning på adferden ble Mickey levert tilbake i mars, men Kristiansen beholdt Mouse. Den nye katteeieren ville la Mouse leke ute, men Dyrebeskyttelsen sa at siden hun bodde nært hovedveien på Kvaløysletta så måtte katten holdes innendørs for å skjermes fra trafikkfare.

Kristiansen er uenig og mener at kontrakten (se faktaboks under) med Dyrebeskyttelsen gir henne rett: Mouse skal holdes inne til hun er tolv måneder, men deretter kan hun velge å slippe katten ut.


Her er kontrakten

Adopsjonskontrakt katt mellom Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø (DBT) og Linn Ida Brattli Kristiansen datert 08.12.2019

 • Fra avtalens underskrivelse har Ny eier det hele og fulle ansvar for dyret, hvilket innebærer:
 • Ny eier plikter å sørge for at dyrets behov for mat, vann og mosjon blir dekket fullt ut, samt at dyret får tilstrekkelig omsorg og kjærlighet.
 • Katten leveres med en måneds prøvetid slik at ny eier ikke formelt blir kattens eier før det er gått 4 uker fra dagens dato. Inntil dette tidspunktet tilhører katten fremdeles DBT, og anses kun som utlånt til Ny eier.
 • Vederlag for overtagelsen er et adopsjonsgebyr på kr. 1200/1500,- som går til videre arbeid med mottak og omplassering av hjemløse dyr. [...] Dersom katten leveres tilbake etter prøvetidens utgang refunderes ikke adopsjonsgebyret.
 • Ny eier forplikter seg til å holde katten inne i minimum 4 uker for at den skal bli trygg i sitt nye hjem. Kattunger skal holdes inne til de er minst 12 måneder, ettersom de ikke utvikler retningssans og orienteringsevne før de er ca 1 år.
 • Ny eier plikter å sørge for at katten får nødvendig veterinærhjelp ved sykdom/skade.
 • Ved ferier eller korte/lengre opphold utenfor hjemmet plikter ny eier å sørge for at dyret får et trygt oppholdt på kennel, hos dyrevenner eller at dyret får daglig stell og pass i hjemmet.
 • Katten er elektronisk merket med en ID-chip. [...] Ved eierskifte, flytting eller endring av telefonnummer skal opplysningene hos DyreID oppdateres av Ny eier.
 • Dersom katten forsvinner skal den etterlyses straks - og med jevne mellomrom - på Facebook, med avisannonse, oppslag på kundetavler o.l. DBT skal alltid ha melding dersom katten kommer bort.
 • Dersom avlivning eller omplassering vurderes etter overtagelse av dyret, skal DBT kontaktes før dette iverksettes. DBT har da rett til å ta dyret tilbake.
 • Dersom katten omplasseres til et nytt hjem skal DBT ha beskjed.
 • DBT har mulighet til å foreta besøk hos Ny eier dersom det foreligger mistanke om kontraktsbrudd. Dersom forholdene ikke er tilfredsstillende hos dyret har DBT da rett til å ta dyret med seg, eventuelt hente det på et senere tidspunkt.
 • Ny eier bekrefter ved sin underskrivelse av kontrakten at dyret får et hjem hvor det ikke er rusproblemer.
 • Dersom Ny eier misligholder denne kontrakten, har DBT rett til å ta dyret tilbake.

– Mouse mollkoser seg ute

Onsdag sendte Kristiansen en e-post til Dyrebeskyttelsen hvor hun ber om å få beholde katten. Torsdag fikk hun svar fra styret om at de har besluttet å overføre eierskapet over katten til henne.

Kristiansen og hennes to døtre på fire og åtte år har hatt katten ute på plenen den siste uka, men lar henne ikke være ute alene eller om natta.

– Jeg har fått en ny katt etter at hun begynte å være litt ute. Mouse mollkoser seg, sier Kristiansen.

UTELIV: Mouse koser seg på gressplenen utenfor leiligheten i Strand-feltet på Kvaløysletta.  Foto: Privat

– Vil du slippe Mouse ut allerede nå eller vente til hun blir tolv måneder i august?

– Jeg forholder meg til kontrakten jeg har med Dyrebeskyttelsen og der står det at hun først får lov til å gå inn og ut som hun selv vil etter at hun er blitt tolv måneder.


Linn Ida (31) nekter å gi fra seg Mouse til Dyrebeskyttelsen, men vil ikke kjempe for å få Mickey tilbake: – Han har vært gjennom nok

Dyrebeskyttelsen har ikke henta Mouse i løpet av helga, men Linn Ida Brattli Kristiansen finner ikke ro før katten blir overført i hennes navn.


– De må velge sine kamper

Kristiansen ønsker ikke å sverte Dyrebeskyttelsen eller dem som ofrer mye av fritiden sin for å hjelpe dyr.

– Jeg beundrer dem for jobben de gjør, men de må velge sine kamper.


Dyrebeskyttelsen i Tromsø får støtte fra topplederen i Oslo, men Linn Ida (31) bryr seg ikke: – Mouse har det fint her hos oss

Linn Ida Brattli Kristiansen mener det er hennes plikt som katteeier å gjøre det som er best for Mouse.


– Vil du anbefale andre som ønsker seg katt å gå til Dyrebeskyttelsen i Tromsø?

– Jeg vil i alle fall ikke gjøre det selv, men hvis andre vil adoptere katter derfra så vær forsiktig med å inngå en kontrakt hvor det står at du skal holde katten inne. Det er det nemlig ikke sikkert at dyret er enig med deg i, avslutter Kristiansen.

INNEKATT SER UT: Mouse blir ett år i august og ifølge kontrakten mellom eier Linn Ida Brattli Kristiansen og Dyrebeskyttelsen i Tromsø skal katten være inne inntil da.  Foto: Ronald Johansen

iTromsø har henvendt seg til Dyrebeskyttelsen om beslutningen om å overføre eierskap over Mouse til Linn Ida Brattli Kristiansen, men har foreløpig ikke fått svar.