Bekymret over rekordlave boligtall

Igangsetting av nye boliger har aldri vært lavere enn i år. Det kan gi ringvirkninger for sysselsettingen framover, mener Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.

NEDGANG: Salg og igangsetting av nye boliger er rekordlavt, noe som bekymrer Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.  Foto: Presse

nyheter

Over Norge har salg av nye boliger vært 18 prosent lavere i mai 2020, sammenlignet med samme periode i fjor. Igangsettingen av nye boliger i samme periode er 29 prosent lavere sammenlignet med fjoråret.

Også salg og igangsetting av fritidsboliger har opplevd en nedgang sammenlignet med 2019.


Byens eldste treningssenter er historie

Det 33 år gamle treningssentret Studio 7 hadde håpet i det lengste å overleve. Ventetida ble for lang.


Tap av 34.000 årsverk

Boligprodusentene anslår at det bygges 10.000 færre boliger det kommende året, og tilhørende tap av 34.000 årsverk. Dette støttes av siste konjunkturrapport fra Norges Bank som varsler fall i nyboligmarkedet.

– Tallene våre varsler et kraftig fall i boligbyggingen med alvorlige konsekvenser for sysselsettingen framover, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, i en pressemelding.

Jæger viser til at Boligprodusentene har bedt staten om å bidra i en forsikringsordning som gjør det mulig å igangsette leilighetsprosjekter med lavere forhåndssalg. Dette vil, ifølge pressemeldingen, bidra til sysselsetting på byggeplassene.


Millionutbytte til eierne av Fjellheisen

De 23 eierne av selskapet som drifter Fjellheisen har valgt å ta utbytte – noe som ikke har vært vanlig i Skips AS Nordfisk.


Oppgang på salg i Troms

Troms deler ikke de samme utsiktene som resten av landet salgsmessig. Salget av nye boliger hittil i år ligger omtrent på samme nivå som tilsvarende periode i 2019.

Ser man på salget av nye boliger i mai 2020, er man 48 prosent over sammenlignet med samme måned i fjor.

Igangsettingen av nye boliger har derimot vært svært lav hittil i år, og ligger 82 prosent under samme periode i fjor. Igangsettingen av nye boliger i mai i år har en nedgang på 96 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.