100 år gammel nordnorsk varmerekord strykes

Historisk varmerekord på Finnmarksvidda skyldes avlesningsfeil.
nyheter

Inntil Mosjøen lufthavn registrerte 35 grader i juli i fjor, var det Sihccajavri på Finnmarksvidda som sto oppført med høyeste temperatur i Nord-Norge.

Meteorologisk institutt noterte varmerekorden 34,3 grader på sankthansaften i 1920, men nye funn viser at dette må være feil.

– Når vi undersøker målingene rundt St. Hans 1920 nærmere, finner vi at Karasjok hadde 29,2 grader den 22. juni og 27,7 grader dagen etter. I Sverige hadde Karesuando 30 grader både den 21. og 22., og 27,5 grader den 23. Det var derfor mistenkelig at en stasjon ligger rundt fem grader over alle andre, sier klimaforsker Jostein Mamen.

Ifølge Mamen har trolig feilen ubevisst påvirket målingene både denne og de neste dagene.



Avlesningsfeil

Mamen forteller at klimaforskere ved Meteorologisk institutt lenge har vært skeptisk til om målingen kunne stemme. Derfor har de nå gått nøye gjennom målingene på mikrofilm av de originale skjemaene.

– Alle målingene kl. 14 fra og med 22. juni til og med 26. juni er mistenkelig høye, og er, høyst sannsynlig, fem grader for varme, forteller han.

Han forteller at denne typen avlesningsfeil ikke er helt uvanlig.

– Det er mange eksempler på slike feil, og det kan også forekomme feilmålinger på 10 grader, forteller Mamen.

– Før måtte man lese av målestasjonene tre ganger i døgnet, og gjerne opp klokken 03 om natten i all slags vær. Da kunne slike feil oppstå, sier han.

– I dag er de fleste målestasjoner automatisert, så da er det ikke lenger mulig å få denne typen feil, legger han til.


Meterologen:

Dette nordnorske sommerfenomenet gjør at varme sommerdager får kalde kvelder

Du har sikkert lagt merke til at selv de varmeste dager får kalde kvelder i nord. Det er på grunn av den kalde havlufta.


Forrige Tromsø-rekord i 1972

Etter at rekorden fra 1920 nå strykes, er det dermed noteringen på 32,3 grader fra Brennelv 30. juni 1972 som er offisiell juni-rekord for Troms og Finnmark.

Klimaforskeren forteller at vi må tilbake til 1. juli 1972 for å finne Tromsøs varmeste dag. Da ble det målt 30,2 grader ved Vervarslinga.

Så langt i år har juni vært noe varmere enn gjennomsnittet, men med en uke igjen av måneden ligger det ikke an til ny varmerekord med det aller første.

– Det har vært en bra juni i år, men ikke rekordvarmt. Til nå har vi hatt et snitt på 10,4 grader, noe som er 1,3 grader over normalen. Den varmeste dagen hadde vi 13. juni med 23,7 grader, sier han.

– Et annet berømt år var 2013, da vi hadde en snittemperatur i juni på 11,9 grader, opplyser Mamen.