Per-Willy Amundsen vil ha forsvaret på grensen mot Nord-Sverige

Per-Willy Amundsen mener at smittesituasjonen i Nord-Sverige nå er så kritisk at han vil ha forsvarets bistand på grensene i Nord-Norge.

GRENSEKONTROLL: Frps stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen mener forsvaret bør bistå politiet på grensen mellom Norge og Sverige.   Foto: Berit Roald/NTB scanpix

nyheter

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen sa i et intervju med iTromsø onsdag, at han hadde sendt spørsmål til justisministeren om hvordan smittespredning fra de svenske reindriftsutøverne skulle unngås. Han var bekymret over situasjonen, etter at iTromsø skrev at kommuneoverlege Hans-Olav Eriksen var bekymret for smitte fra reindriftsutøvere fra fire nordsvenske siidaer, som for tiden er på vei til Balsfjord og Storfjord med store reinflokker.

Amundsen er så bekymret over situasjonen at han nå vil at justisministeren, eller helseministeren, skal iverksette langt tydeligere tiltak for å unngå smitte til Nord-Norge.

– Situasjonen er så alvorlig i Nord-Sverige, og norske grenser er i realiteten ikke kontrollert 24 timer i døgnet. På natten er det fri passering, og vi har indikasjoner på at folk passerer på natten. Det er ikke en ønsket situasjon, vi må unngå å få smitte fra Nord-Sverige, sier Amundsen.


FHI: Om lag 1 prosent av befolkningen har vært smittet av koronaviruset

Om lag 1 prosent av Norges befolkning har antistoffer mot det nye koronaviruset som gir sykdommen covid-19, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.


Nødt til å agere

Amundsen har sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Monica Mæland, om hva de skal gjøre for å begrense smittespredning fra Nord-Sverige. Justisministeren har en svartid på cirka én uke, og Amundsen mener at vi ikke kan vente så lenge på tydeligere tiltak.

– Vi er nødt til å agere, vi kan ikke sitte å vente i en uke. Situasjonen i Nord-Norge er spesiell, og vi ser en faretruende utvikling i Nord-Sverige, sier Amundsen.


20 koronapasienter innlagt – en økning på åtte på tre dager

Fredag er 20 personer med påvist koronavirus innlagt ved sykehus i Norge. Det er to flere enn torsdag. Fire pasienter behandles med respirator.


– Dersom vi får et oppbluss i Nord-Norge har vi langt dårligere forutsetninger enn andre steder i landet. Både med tanke på avstand, tilgang til helseressurser og kommunenes forutsetninger.

En politioppgave

Amundsen ønsker at grensene mot Nord-Sverige skal være kontrollert hele døgnet, noe de ikke er i dag.

– I utgangspunktet bør det være en politioppgave, men så ser vi at det vil være vanskelig med de lange grensene vi har mellom Nord-Sverige og Nord-Norge. Politiet kan bruke forsvaret som ressurs, og jeg mener vi kanskje er i den situasjonen nå.

Så du vil ha forsvaret på grensene mot Nord-Sverige?

– Det er ikke snakk om å militarisere grensene, men å bruke forsvaret som en ressurs. Det er ikke noe ekstraordinært i det, og det blir gjort ofte. Vi så det senest på Gardermoen nylig, forteller Amundsen, og sikter til da Heimevernet hjalp til på Gardermoen for å ivareta smittevernet tidligere i år.


Solberg takket landet for koronainnsatsen

Statsminister Erna Solberg (H) takket Norge for innsatsen som har vært gjort under koronakrisen, da hun innledet sin halvårlige pressekonferanse fredag.


Politiet har lov til å bruke ressurser fra andre stedet i samfunnet, for eksempel forsvaret, i kriser eller situasjoner som gjør at de kan ha behov til ekstra bistand. Amundsen mener at med de politiressursene Nord-Norge har tilgang på, vil det å koble inn forsvaret være en riktig løsning.

– Det er et faktum, og det er bare å ta innover seg, at Nord-Norge ikke har de samme politiressursene som andre steder i landet, men vi har mye av det norske forsvar her, sier han og legger til:

– Politiet kan da be om bistand, det er ikke noe spesielt.

iTromsø har tidligere vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier de ønsker å svare Amundsen før de kommenterer saken overfor andre.