Tapt over en milliard i inntekter

Har bare sett starten på konkursbølge: - Litt for mange har satt hus og heim i pant. 

Flere turistbutikker, restauranter og hoteller går konkurs, og bedrifter i nord har tapt over en milliard kroner på korona-smell.

KAN MISTE HUS OG HEIM: Reiselivsgründer Kjell Ove Hveding frykter mange som har pantsatt hus og heim ligger tynt an. FOTO: RONALD JOHANSEN 

nyheter

– De som håper at høsten og vinteren skal berge dem vil få det tøft.

Det sier reiselivsgründer Kjell Ove Hveding på Sommarøy utenfor Tromsø. Han var med å bygge opp reisemålet Sommarøy Hotel, og er medeier i to reiseselskap. Nå frykter han de mange konkursene i turistnæringen de siste dagene bare er starten på en stor konkursbølge.

– Vi har bare sett starten. Det blir en mørk blåmandag. Det er ganske skremmende, sier Hveding.

Han er partner i selskapet iPluss, som gir ledertrening og bedriftsrådgivning. For tiden får han mange telefoner fra fortvilte ledere innenfor reiseliv og turisme som lurer på hva de skal gjøre for å komme seg gjennom koronakrisen.

Frykter mange konkurser

Den siste oversikten viser at 1500 selskaper i nord hittil har tapt over 1,1 milliard kroner på koronakrisen, og bare fått 115 millioner kroner i støtte. Hoteller og turistbedrifter er hardest rammet. Nederst i saken kan du se hvem som har tapt mest.

– Vi gir råd til mange bedrifter. De signaler jeg får er at mange frykter høsten og vinteren, sier Hveding.

Reiselivsnæringen i nord er preget av mange små bedrifter, der gründerne har investert egne penger og pantsatt egne eiendommer for å starte opp selskapene. Hveding frykter at mange har investert over evne for å ta del i den eksplosive turistboomen i nord, og at de ikke har penger på bok til å tåle en høst og vinter uten inntekter.

– Litt for mange har satt hus og heim i pant. De er veldig spente. Jeg jobber med folk som står til knes i koronakrisen. Det er spennende dager. Det er mange små bedriftseiere jeg snakker med som synes det er trasig å miste hjertebarnet, sin egen bedrift, sier Hveding.

Mister gullgruve

Fredag ble det kjent at Sydspissen Hotell i Tromsø legges ned. Dagen før skrev iTromsø at to restauranter i Tromsø er slått konkurs. Flere turistbutikker er også lagt ned eller gått konkurs. Oversikten over selskaper som har søkt koronastøtte viser at reiselivsbedrifter og hoteller i nord har tapt flere hundre millioner kroner.

– Hvis de mister gullgruven vinterturisme, kan både små og store aktører rammes. Det er en pyramide som kan rase ganske tøft, sier Hveding, som tror reiselivsnæringen på sikt vil komme sterkt tilbake.

– Det er et spørsmål om hvor mange som vil blø før det går oppover igjen, sier Hveding.

Sjekk tapene

Her kan du sjekke hvem som har tapt mest i inntekter denne koronavåren. Scroll til høyre for å se hvem som har tapt mest.