Skal kjæledyret være med på ferien? Les råd fra veterinæren

Dette bør du tenke på før du tar de firbeinte med på ferie.

HUNDEFERIE: Om du har en badeglad hund, bør du være obs på våteksem, skriver veterinær Anne H. Nornes.  Foto: Noel Hendrickson

nyheter

Svært mange skal tilbringe sommerferien i Norge i år. Ifølge en undersøkelse Respons Analyse nylig har gjort for forsikringsselskapet Fremtind skal 1,3 millioner nordmenn på bilferie. Dette skriver Anicura Dyresykehus i Oslo i en pressemelding.


Stadig flere unge får klamydia

I fjor ble det registrert 28.466 tilfeller av klamydia i Norge – 6,6 prosent opp fra året før, og det høyeste rapporterte antallet noensinne, ifølge FHI.


Sommerferie i eget land innebærer at mange tar med seg kjæledyrene på tur. Veterinær Anne H. Nornes ved Anicura har derfor skrevet en liste med råd som kan gjøre ferien til en bedre opplevelse for hunder og katter.

Veterinær Anne H. Nornes  Foto: Presse/Anicura Dyresykehus

Les rådene fra Anne H. Nornes her:

 • Beskytt hund og katt mot flått. Det er mye flått rundt omkring, og kjæledyrene er i akkurat riktig høyde for at flåtten hopper på dem, særlig i langt gress og buskas. For å unngå at kjæledyret ditt smittes av flåttbårne sykdommer er det smart å bruke et flåttmiddel. Da slipper du også å få flåtten inn i huset.
 • Husk at alle hunder og katter skal være ID-merket og ha eget kjæledyrpass utstedt fra veterinær hvis de skal utenlands.
 • Ha gjerne en navnebrikke med navn og mobilnummer, hvis kjæledyret skulle ta seg en vandretur på egen hånd.
 • Gi forebyggende parasittbehandling om du skal utenlands. Du skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark før man har funnet fransk hjerteorm, som kan gi livstruende sykdom.
 • Revens dvergbendelorm finnes i Sverige og de fleste andre europeiske land, og den kan også smitte mennesker. Hunden må være behandlet mot revens dvergbendelorm ved innreise til Norge, og behandling skal attesteres av veterinær i passet.
 • Tar du med deg hunden til Danmark skal den vaksineres mot rabies. Om hunden din ikke er vaksinert fra før må du faktisk vente 21 dager før rabiesvaksinen er gyldig – viktig å huske dette om man vurderer en spontantur til Danmark.
 • Om du har en badeglad hund bør du være obs på våteksem. Det er en vanlig infeksjon med væskende sår i huden hos hund vi ser mye av nå i badesesongen. Forebygg våteksem ved å holde hunden tørr og flokefri. Hvis du mistenker våteksem kan du barbere pelsen på området og vaske med bakteriedrepende middel. Kontakt veterinær dersom sårene er store eller smertefulle.
 • På bilturen kan dyrene bli både stressa og bilsyke. Bruk et godt sikret bur i bilen. Tren kjæledyret på å være i bil, så du ikke får med deg en stressa hund og katt på ferie. Det finnes beroligende medikamenter hvis det blir nødvendig, men det er mye bedre å venne dyret til bilkjøring fra den er valp eller kattunge.
 • Det blir lett varmt i en bil, både når den står stille og kjører. Pass på at bilen har en behagelig temperatur, skjerm dyret mot direkte sollys, tilby vann underveis og følg med. Ta heller en ekstra pause på varme dager.
 • Hvis du skal på fjelltur med hunden, husk førstehjelpsutstyr. Utstyr til sårstell og eventuelle medisiner er viktig å huske. Hvis du går tur hvor det er mye sau og vilt, må hunden være i bånd.
 • Hvis kjæledyret går på faste medisiner, husk å ta disse med på ferie! Er du i tvil om du har nok er det lurt å kontakte veterinæren din før avreise.
 • Finn nummeret til veterinærvakta og den nærmeste dyreklinikken ved hytta eller i feriekommunen din og lagre det på telefonen – så slipper du å lete etter det når du er stresset og redd dersom uhellet skulle være ute.
 • Spesielt katter liker ikke forandring. Noen ganger kan det være bedre å la dem være hjemme og bli passet på. Tar du med katten på ferie, er det smart å ha med den kattesanden og maten katten er vant med.
 • Skal dere bruke overnattingssteder, sjekk på forhånd hvor man kan ha kjæledyr. Ikke forlat hunden i et fremmed rom før du vet at den føler seg komfortabel. Ta gjerne med en leke eller et teppe hjemmefra som skaper trygghet.
 • Husk at også hunden skal ha redningsvest om bord i båt. Den må eventuelt bindes fast, så ikke farlige situasjoner oppstår. Det kan være lurt at en person har litt ekstra ansvar for å følge med på den firbeinte om bord. Hunder og katter kan også bli sjøsyke.