UiT-artikkel om ekorn lest nesten 30.000 ganger

I 2018 ble artikler fra UiT lest 3,6 millioner ganger, og 2019 ble langt i fra et nedgangsår.

TOPPER LISTENE: Blant UiTs mest populære leksikonartikler er en ekornartikkel.  Foto: NTB scanpix

nyheter

Store norske leksikon (SNL) er et kjærkommet hjelpemiddel for skoleelever og studenter som ønsker å finne korrekt informasjon.

UiT Norges arktiske universitet er et av universitetene i landet som bidrar til å kvalitetssikre de mange fagartiklene.

I fjor ble artiklene i SNL i snitt lest av to millioner unike brukere i måneden, mens i mars i år ble artiklene lest av over 3 millioner brukere.

– Hele SNL har hatt kraftig vekst i lesertall, spesielt i pandemitiden. Hele leksikonet hadde 3,1 millioner unike brukere i mars, og vi har holdt oss rundt 3 millioner de siste månedene. Det er for så vidt en hyggelig bieffekt av pandemien, forteller sjefredaktør i SNL, Erik Bolstad.

Rekordår

2018 ble et rekordår for artiklene som UiT har medvirket til da de ble lest 3,6 millioner ganger. Året etter skulle ikke bli dårligere da artiklene fra universitetet ble lest hele 4 millioner ganger, ifølge UiT.


UiT-forsker har funnet en metode som kan minske det verdensomspennende problemet med antibiotikaresistente bakterier

Da UiT-forsker Vidar Sørum forsket på antibiotikaresistente bakterier, fant han noe med bakteriers arvestoff som gjør at man kan forutsi hvilke antibiotikaresistente bakterier som vil spre seg.


– Jeg synes det er veldig hyggelig å se. Det betyr jo at vi kanskje er den største formidlingsplattformen til UiT, sier Bolstad til iTromsø.

STOLT: Sjefredaktør Erik Bolstad er godt fornøyd med brukertallene som Store norske leksikon har hatt i det siste.  Foto: Kristin Aafløy Opdan

De fleste av universitetets mest leste fagartikler handler om historie, filosofi og medisin. Men blant alle de store og alvorlige temaene finner vi artikkelen om ekorn på UiT sin toppliste. Den er lest hele 27.076 ganger.

– Det er flott at biologi også er populært og at folk ønsker å lære mer. Jeg liker konseptet med SNL, som er å gjøre korrekt kunnskap lett tilgjengelig, endog gratis, forteller artikkelforfatteren Karl Frafjord.

Totalt har førsteamanuensisen ansvaret for 290 artikler som fordeler seg 12 kategorier. Til sammen har Frafjords artikler blitt lest over 300.000 ganger det siste året.

Er ekorn favorittgnageren?

– Sikkert blant folk flest, men ikke hos meg. I starten av min karriere ved SNL var bever mest populær, sier Frafjord.


Mest leste artikler fra UiT 2019

Ifølge UiT er dette de 15 mest leste artiklene:

 • Den kalde krigen, fagansvarlig er Hallvard Tjelmeland.
 • Ivar Aasen, fagansvarlig er Tove Bull.
 • Etikk, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Cubakrisen, fagansvarlig er Hallvard Tjelmeland.
 • Pliktetikk, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Konsekvensetikk, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Dydsetikk, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Moral, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Puls, fagansvarlig er Åshild Odden Miland.
 • Blodtrykk, fagansvarlig er Åshild Odden Miland.
 • Nordlys, fagansvarlig er Magnar Gullikstad Johnsen.
 • Utilitarisme, fagansvarlig er Mathias Sagdahl.
 • Immunsystemet, fagansvarlig er Tor Brynjar Stuge.
 • Ekorn, fagansvarlig er Karl Frafjord.
 • Blodomløpet, fagansvarlig er Åshild Odden Miland.

En ressurs

Sjefsredaktøren i SNL holder ikke tilbake rosen når det gjelder UiT og fagfolkene i Tromsø.

– UiT er ganske godt spredt på de forskjellige fagfeltene. Medisin er den største kategorien til UiT med ni som bidrar og artiklene er lest 1,9 millioner ganger det siste året. Deretter har vi psykologi og filosofi. Men UiT er bidragsytere innenfor de fleste kategoriene, sier han.

Bolstad er ikke i tvil om at Store norske leksikon har vært en god kilde til informasjon i pandemitiden. Og på SNL sin toppliste vises det også at folk har vært interessert i andre pandemier og epidemier.

– Spanskesyken, svartedauden og verdens undergang toppet plutselig listene. Sistnevnte hadde aldri hatt over én leser i døgnet og så spratt den plutselig til mange tusen lesere om dagen, forteller Bolstad.