Lemet Máhtte (20) oversatte populært spill til samisk: – Alltid hatt lyst til å spille på mitt eget morsmål

Lemet Máhtte Eira Sara viet åtte måneder til å oversette 14.000 engelske ord i spillet Minecraft til nordsamisk. Arbeidet gjorde han ved siden av studiene, fra studenthybelen i Tromsø.

OVERSETTER: Lemet Máhtte Eira Sara (20) har oversatt det populære dataspillet Minecraft til nordsamisk.  Foto: Privat

nyheter

Det var NRK Sápmi som først omtalte saken.

– Jeg har alltid hatt lyst til å spille på mitt eget morsmål, sier Sara til iTromsø.

At en venn som tok samiskopplæring ønsket flere måter å lære språket på ble en utløsende faktor for at 20-åringen satte i gang med store oversettelsesjobben, som nå gjør at alle som ønsker kan spille spillet på nordsamisk.

NÅ KAN SPILLERE VELGE SAMISK: De som spiller Minecraft kan nå velge samisk som språk i spillet.  Foto: Skjermdump

– En kompis hadde lyst til å lære seg mer samisk. Vi spiller begge Minecraft, men det var ikke mulig å spille på samisk. Det ga motivasjonen til å starte med oversettingen, forteller Sara.


Nå skal Simone lage forestilling på operaen: – Veldig spennende å få muligheten til å lage noe nordnorsk og samisk for operaen.

Koreograf og dansekunstner Simone Grøtte (35) skal koreografere en forestilling på Den Norske Opera & Ballett denne høsten.


Fikk hjelp av besteforeldrene

Minecraft er et sandkassespill med åpen verden, der fantasien er den største begrensingen for hva man kan utrette. Spillerne kan samle utallige materialer og bygge konstruksjoner, sloss med fiender og ulike sjefer (bosser). Spillet er blitt et av de mest populære gjennom tidene siden lanseringen i 2009.

– Det mest utfordrende var å oversette ord som ikke har noen direkte betydning på nordsamisk. Da fikk jeg hjelp av besteforeldrene mine og andre til å finne ut den beste oversettelsen, sier Sara.

Ord uten direkte oversatt betydning

Han trekker fram «single player» som vanskelig å oversette. Valget falt på iežainis spealli, som kan oversettes til enslig spiller eller med seg selg selv.

– For uttrykk som er egne for spillet ble løsningen å se på hvilken rolle de har, og oversette etter hvordan de påvirker spillet, sier Sara.

UiT skal tilby samisk sykepleierutdanning: – Det er et etterlengta tilbud

Fra og med januar 2021 tilbyr UiT, i nært samarbeid med Samisk høyskole, samisk sykepleierutdanning.


Oversatte fra studenthybelen

Sara har bodd de siste årene i Bjerkvik utenfor Narvik. Han har bodd i Tromsø tidligere, og flyttet tilbake i fjor for å studere droneteknologi ved UiT.

– Det har vært litt utfordrende å kombinere det med studiene, derfor har det også tatt en periode på åtte måneder. Oversettingen har vært et avbrekk mellom tøffe studieperioder. Så jeg har sittet mye på hybelen her i Tromsø og oversatt på fritiden, forteller Sara.

– Håper lærere kan bruke spillet til å utforske språket

20-åringen håper nå jobben han har gjort kan tas i bruk av undervisere, slik at barn kan få et forhold til nordsamisk på en plattform de allerede kjenner.

– Jeg ser for meg at man kan lære ord og uttrykk man ikke kjente fra før, sier Sara.

– Også håper jeg norske lærere kan bruke spillet til å utforske det nordsamiske språket. Det kan hjelpe barna til å forstå at samisk ikke er så fremmed, forteller Sara.


Endelig fikk Thomas (29) drømmen oppfylt

I går lanserte tromsøværingen og spillutvikleren Thomas Engum Nilsen dataspillet «Tanknarok» på spilltjenesten «Steam». For ham er dette å få drømmen oppfylt.