Oljeflagget erstattes av nytt kunstverk: – Jeg setter pris på hvis folk ikke stjeler det

Kunstforeningens prosjekt «Flagg Tromsø 2015-2020» fortsetter som planlagt med å bytte ut flagget den første dagen i hver måned.

NY MÅNED, NYTT FLAGG: Her heiser Vsevolod «Seva» Kovalevskij (til venstre) og Leif Magne Tangen det nye flagget som skal henge utenfor Musegata 2 i juli.  Foto: Frank Lande

nyheter

Første dag i hver måned henger Tromsø kunstforening opp månedens flagg utformet av en kunstner i prosjektet «Flagg Tromsø 2015-2020». Tradisjonen gikk relativt ubemerket hen i flere år før den pensjonerte høyesterettsadvokaten Gunnar Nerdrum tok med seg flagget hjem.

Saken ble politianmeldt før Nerdrum leverte flagget tilbake, men bare få dager senere ble «Oil Spill Flag», det kontroversielle oljetilsølte norske flagget til kunstner Oliver Ressler, stjålet igjen.

ANDRE FORSØK: 1. juni ble Oliver Resslers «Oil Spill Flag» for første gang heist opp i flaggstanga utenfor Tromsø kunstforenings lokaler i Musegata. Senere ble det stjålet og her heises det for andre gang. To dager senere ble det stjålet igjen og er fortsatt ikke kommet til rette.  Foto: Ronald Johansen

Juni-flagget er fortsatt ikke kommet til rette, men onsdag skiftet kalenderen til juli og dermed ble det heist et nytt flagg i tråd med kunstprosjektets fremdriftsplan.


Det stjålne oljeflagget er fortsatt ikke kommet på plass – nå har kunstforeningen bestilt nytt fra flaggfabrikken

1. juli skal «Oil Spill Flag» erstattes med et nytt flagg og i oktober skal Tromsø kunstforening åpne en utstilling med alle 70 flagg som er flagget siden 2015.


Fra oljesøl til selvfarget og vevet ull

Torsdag i forrige uke ble et Circle K-flagg heist i stanga, men kunstforeningen tok det ned samme dag.

Onsdag formiddag klokka 10 kommer kurator Vsevolod «Seva» Kovalevskij ut døra i Musegata 2 og strener mot flaggstanga. I den ene hånda har han det nye flagget som skal pryde flaggstanga i juli. Daglig leder i Tromsø kunstforening, Leif Magne Tangen, kommer også for å få med seg neste steg i kunstprosjektet.

Det nye flagget har tittelen «third space» og er laget av den islandske kunstneren Hildur Bjarnadottir.

«third space» (2020) I kuratorteksten omtales den islandske kunstneren Hildur Bjarnadottirs flagg i følgende vendinger: Det tredje rommet viser til sosiolingvistisk teori og handler om samfunn hvor to eller flere kulturer møtes og blandes sammen til et tredje rom. Dette rommet er et kreativt rom for endring, tanke, potensial og vekst. 

– Verket kan sees i forlengelse av flagget til Oliver Ressler som handlet om klimakrisen og utvinning av olje, sier Leif Magne Tangen.

– Bjarnadottir er opptatt av økologi og gror planter i sin egen hage uten kunstig gjødsel. Deretter utvinner hun farger fra blomstene som hun så bruker til å gi farge til ull som hun så har vevet dette motivet med.

– Har hun egne sauer som gir henne ull også?

– Godt spørsmål, det må jeg sjekke, sier Tangen som senere undersøker og ettersender svar i en sms: «Hun har ingen egne sauer».


Kunstneren bak oljeflagget gir bort verket til den som vil la det henge synlig i minst ett år

Oliver Resslers oljetilgrisete flagg er blitt stjålet for andre gang. Det er imidlertid ikke første gang et av kunstverkene hans stilt ut i offentligheten er blitt stjålet.


Valgte å ikke bruke oljeflagget i mai

Leif Magne Tangen tror juli blir en roligere flaggmåned og forventer ikke et nytt tyveri.

– Jeg setter pris på hvis folk ikke stjeler flagget. Siden det nye heller ikke «føkker» med det norske flagget så håper jeg også at ingen lar seg provosere.

HEVER BLIKKET: Kurator Vsevolod «Seva» Kovalevskij (til venstre) og daglig leder i Tromsø kunstforening, Leif Magne Tangen, må legge hodene godt bakover og myse med øynene for å se flagget som vaier høyt i flaggstange i Musegata 2.  Foto: Frank Lande

Tangen synes det er interessant at mange har ment mye om Resslers oljeflagg. De har imidlertid sjekket med en jurist som sier at kunstforeningen ikke har brutt noen lover ved å heise «Oil Spill Flag».

– Vi valgte også å ikke bruke Resslers flagg i mai, nettopp fordi det da er så mange viktige flaggdager hvor det norske flagget skal heises. Det ville ha vært et provokativt grep, men det valgte vi altså ikke å gjøre.