Denne store steinen rullet nedover mot Fjellheisen

Da turgåer Steinar Olsen gikk tur langs traseen under Fjellheisen torsdag kveld oppdaget han en enorm stein som hadde trillet nedover fjellsiden.

STOR STEIN: Turgåer Steinar Olsen kom over en enorm stein langs turstien i nærheten av Fjellheisen torsdag kveld. Sporene bak steinen viste at den hadde trillet ned fra fjellet og kappet flere trær på veien.  Foto: Privat

nyheter

Under torsdagens kveldstur fikk mosjonist og turgåer Steinar Olsen seg en oppsiktsvekkende opplevelse. Like ved turstien under strengene til Fjellheisen i Tromsdalen lå det en enorm stein som hadde trillet nedover fjellsiden.

– Det ryr mye stein i dette området, men jeg har aldri sett en så stor stein før, sier han til iTromsø.

Olsen beskriver steinen som cirka 1,5 meter høy og rundt 3 meter lang. Bak steinen var det tydelige spor av ferdselen, blant annet i form av oppgravd jord og skadde trær.

– Jeg kunne se at flere trær var kappet, men den hadde stoppet i det området hvor skogen blir tettere, forteller Olsen.

ØDELAGT JORD OG TRÆR: Like bak steinen var det tydelige spor av ferdselen fra fjellsiden og nedover. Blant annet i form av oppgravd jord og skadde trær.  Foto: Privat

Fjellheisen utsetter planene om oppgradering

Med rundt 24.000 færre besøkende i juni i år enn i fjor som følge av koronapandemien, blir Fjellheisen nødt til å vente med planene om nytt stasjonsbygg i Solliveien.


Et godt stykke igjen

Antakelig har steinen løsnet fra den bratte fjellsiden like ved toppen av Storsteinen på Fløya. Derfra vil det gå omtrent rett ned i starten, men etter hvert flate mer ut før skogen inntreffer. Olsen kan fortelle at steinen fortsatt hadde langt igjen før den hadde truffet bebyggelsen.

FORTSATT ET STYKKE IGJEN: Den røde sirkelen på bildet illustrerer cirka hvor på Fløyfjellet Steinar Olsen fant steinen. Antakelig hadde den løsnet fra det bratte området nært toppen. 

– Den kom seg cirka én tredjedel av veien nedover fra fjellet. Fortsatt er det et godt stykke unna husene, men samtidig er det ganske bratt nedover, sier turgåeren til iTromsø.

Satt opp varselskilt

Daglig leder Ole Johan Pedersen i Fjellheisen Tromsø er kjent med steinen og kan fortelle at dem satt opp varselskilt i går.

– I går kveld satte vi opp et advarselsskilt rett over Fjellheisen, eller i nedre del av turstien. Det gjorde vi etter at vi registrerte steinsprang fra fjellet og på skiltet står det at ferdsel skjer på eget ansvar, forteller Pedersen til iTromsø.

Ifølge Pedersen er steinsprang ikke uvanlig, men han ønsker å få kartlagt risikoen.

– At det kommer steinsprang fra fjellet er ikke unikt. Det som er noe spesielt er at det er mye trafikk på stiene i området. Derfor har vi spilt dette inn for kommunen, hvor vi ønsker å avklare ansvarsforholdet. For eksempel ønsker vi å vite hvor farlig dette fjellet er, sier Pedersen.– Skal se på det over helga

Friluftsrådgiver Margrethe Rabås i Tromsø kommune er kjent med steinen og har varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Regionsjef Knut Hoseth i NVE forteller at han ikke er kjent med den konkrete meldingen.

– Akkurat denne meldingen har jeg ikke kjennskap til, noe som innebærer at vi ikke blir å gjøre noen akutte undersøkelser. De akutte undersøkelsene skjer primært når politi eller kommune vurderer at bebyggelsen er truet. Denne meldingen er noe vi skal se nærmere på over helga, men hvis kommunen ikke har foretatt noen førstehåndsundersøkelse blir den sendt i retur, forteller regionsjefen til iTromsø.

iTromsø har ikke lyktes og komme i kontakt med aktuelle personer i Tromsø kommune som kunne gjennomført førstehåndsvurdering.