Leonard (11) har satt opp skilt for å redde livet til måsa Astrid og hennes egg

Da Leonard Høgseth (11) så at en pick up holdt på å kjøre over måseegget som lå rett ved den trafikkerte veien, tok han grep: Han dro rett hjem og lagde et skilt.

SATT OPP SKILT: Leonard Høgseth satt opp skilt for å redde livet til måsa Astrid og egget hennes.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

På vei til skolen for tre uker siden la Leonard (11) merke til at en måse hadde laget et reir i krysset ned mot Kaldfjord skole. Det er stor trafikk i krysset ved skolestart og skoleslutt, med skolebusser og foreldre som kjører barna til og fra. Da Leonard så at en pick up kjørte over reiret – uten å treffe det med hjulene – bestemte han seg: Han måtte sette opp et skilt.

– Jeg ville ikke at noen skulle kjøre på egget eller på måsa, så da tenkte jeg at jeg skulle sette opp et skilt. Jeg har gjort alt selv. Pappa måtte bare hjelpe meg å borre skiltet fast i bunnen.


Entreprenør gravde i hekkeområde til rødlistet fugleart: – Det er et trist syn

Johanne Lunga reagerer på at det i år igjen blir utført gravearbeid som forstyrrer hekkende sandsvaler. Entreprenør sier de er nødt til det for å få sikret farlig tomt.


Måsa Astrid

iTromsø møter Leonard og hans mamma Ragnhild i krysset ned til Kaldfjord skole, hvor måsa, som Leonard har gitt navnet Astrid, ligger og ruger på egget. Bilene suser forbi i alle retninger bare to meter fra Astrid, men hun ligger og tar livet tilsynelatende med ro. Bak henne står det et gult skilt skrevet med svarte blokkbokstaver:

«Hei du! Ja du! Ikke kjør på dette måseegget!»

– Hun ligger så nært veien, så jeg ville lage noe som gjorde at de la merke til at det ligger en måse der og hekker, sier Leonard.

MIDT I KRYSSET: Måsa Astrid har funnet seg en hekkeplass med panoramautsikt over Kaldfjorden. Det eneste minuset er at hekkeplassen ligger midt i et tungt trafikkert veikryss. Gutten på bildet er Leonard Høgseth (11).   Foto: Ronald Johansen

Leonard fortalte ingen at han skulle lage et skilt. Mamma Ragnhild fikk vite om det da hun leverte sønnen på skolen neste dag, og hun så et skilt bak et lite reir med et egg i.

– Det var faren som hjalp han å sette det opp, og jeg hadde ikke fått det med meg. Jeg syns det er tøft gjort, og jeg er glad for at han viser empati for dyr, sier hun.

En attraksjon

Mamma Ragnhild forteller at skiltet har blitt nærmest som en attraksjon, og at mange stopper opp og tar bilde av skiltet.

– Jeg har fått kommentarer fra folk om at de synes det er veldig fint at et barn har laget dette helt på eget initiativ. Det er også nesten symbolsk i disse hekketider hvor fugler ikke får være i fred.


Her nektes måsene adgang til reirene sine, men ansvarlig hevder fugleekspert tar feil: – Alle ser at det der ikke er reir

Onsdag morgen ble det lagt netting over påbegynte krykkjereir på Nav-bygget. Ansvarlig for handlingen er uenig med fugleekspert om at gresset på bygget faktisk er reir.


Da Leonard fortalte de på skolen om hva han hadde gjort, syntes alle det var kult. Eller, nesten alle.

– Det er noen på skolen som har sagt negative ting om det, men ikke så mye, sier Leonard og trekker på skuldrene.

Og det er heller ikke så viktig. Leonard har mest sannsynlig reddet livet til måsa Astrid.

– Er du veldig glad i dyr?

– Ja, jeg er vel det. Mest ville jeg bare ikke at reiret og egget skulle bli ødelagt, sier Leonard.

Har ruget i tre uker

Nå gleder han seg til måseungen kommer ut av egget. Da tenker han at han kanskje må sette opp et nytt skilt for å advare folk om at det er en måseunge ved veien.

– Vi kjører forbi her hver dag når vi skal til stallen hvor vi har hester og høns, så da ser vi til måsemor om det har skjedd noe. Hun har ligget slik i tre uker nå. Jeg vet ikke hvor lenge måser ruger, men det jeg har lest meg fram til skulle tilsi at det burde skje noe snart, sier Leonards mamma Ragnhild.


Redd for måser? Da er dette det dummeste du kan gjøre

Er du en av dem som får akutt harepuls og leamus i øyet av å høre sirklende måser skrike etter deg? Som får panikk og begynner å løpe fektende en tilfeldig retning midt på lyse dagen blant folk når en måse kommer stupende etter deg, og som tar 15 minutters omvei for å unngå en enslig måse sittende på en lyktestolpe? Da har ekspertene et råd til deg.