Polaria oppfordrer til å holde avstand:

Slik så det ut på selforing

Selv om akvariet har innført restriksjoner på antall besøkende, var rekkverket foran seltanken svært populært.

FOLKSOMT: Det var trangt om plassen på selforing onsdag formiddag. –Det er kanskje litt mange i klynge til å være én gjeng, spurte en besøkende seg.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Selforing har lenge vært et populært innslag på Polaria. Det ser det fortsatt ut til å være, koronarestriksjoner til tross. Onsdag formiddag sto publikum tett i tett for å få med seg dyrene.

Blant disse var Janine Tessem Strøm (31). Selv bor hun i Tromsø, men for anledningen har hun tatt med familie sørfra.

– Jeg har vært her én gang før, men det første gang for familien, forteller Strøm.

Hun og familien står et stykke unna rekkverket og den største folkemengden, noe hun forteller er bevisst, med tanke på énmetersregelen.

TRYGG AVSTAND: Strøm (t.h.), sammen med tantebarnet Trine Rogde (11), passer på å overholde énmetersregelen. 

På spørsmål fra iTromsø om hvilke tanker hun gjør seg om folkemengden, svarer 31-åringen følgende:

– Nå vet ikke jeg hvem som er i familie eller ikke, men det er kanskje litt mange i klynge til å være én gjeng?

Hva tenker du om det?

– Nei, altså, jeg vet jo hva jeg ville gjort. Det er jo å prøve å holde avstand, og å være nøye med desinfisering.

Oppfordrer til avstand

Direktør for Stiftelsen Polaria, Anne Grete Johansen, understreker at akvariet tar smittevernet på alvor.

– Vi informerer publikum om at de må overholde énmetersregelen. Både muntlig og via skjermer og plakater, sier Johansen.

Ifølge direktøren har akvariet en kapasitet på 60 mennesker på hver selforing, men at det er plass til noen flere hvis man ankommer som familie eller gruppe.


Håper besøk fra tromsøværinger vil bidra til å berge Polaria

– Det kommer jo ikke turister, og turister har helt andre behov, mener direktør.


Blant annet forteller Johansen at Polaria har en egen stilling som har ansvar for desinfisering i lokalene og på husets toaletter flere ganger daglig.

– Vi følger tett med, og har fokus på desinfisering. Gjestene blir oppfordra til å holde avstand ved ankomst.

Tøffe tider

Koronatiltakene har ikke gjort livet enklere for verdens nordligste akvarium. Nylig kunne iTromsø melde at stiftelsen «synger på siste vers», og at besøkstallene for juni 2020 har gått ned med over 80 prosent, sammenlignet med samme måned i 2019.

HAR TILTAK: Direktør for Stiftelsen Polaria, Anne Grete Johansen, sier at akvariet oppfordrer til å holde avstand, og er nøye på desinfisering. 

– Nesten alle medarbeiderne er sagt opp og alt av sommerjobber er borte. Fra første oktober i år er vi bare fem ansatte igjen. Tenk, i fjor på denne tiden var vi 47 ansatte. Nå forsvinner bare all kompetansen ut av døra fordi vi har ikke noe å tilby dem, uttalte Johansen den gang.


Polaria tærer på de siste sparepengene: – Vi synger på siste vers

Grenserestriksjonene har ført til dramatiske nedgangstider, oppsigelser og tap av kompetanse hos Stiftelsen Polaria: – Nå tærer vi på de siste sparepengene, forteller direktør Anne Grete Johansen.


Nå har Polaria lansert konseptet Barnas miljøuker, i håp om å kunne friste lokalbefolkningen til et besøk. Her kan barn i alderen 6–12 gjennom et halvannen times kurs bli «selspesialister», «minibiologer» og «miljøeksperter».

– Vi ønsker å ha et hyggelig tilbud for lokale. For besteforeldre som ikke helt vet hvor de skal gjøre av barnebarna sine, sa Johansen til iTromsø.