Taxisjåførene i Tromsø Taxi bestemmer selv hvor mye smittevern de vil ivareta

Det er valgfritt for Tromsø Taxis sjåfører hvilke smittevernregler de ønsker å ha i sine biler.

IKKE REDD: Drosjesjåfør Jørn Hindenes er ikke redd for å bli smittet på jobb.  

nyheter

Administrerende direktør i Tromsø Taxi, Steinar Nilsen, tror at flere av hans drosjesjåfører har risikoen for smitte fra passasjerer i bakhodet.

– Det er ikke så unormalt at det ligger mentalt hos flere når man skal hente mennesker man ikke vet hvor har reist. Sånn tror jeg det vil være i lang tid fremover, sier Nilsen.

På drosjeholdeplassen på Langnes kan man se passasjerer sette seg inn i passasjersetet i enkelte av drosjene. Da vil avstanden til sjåførene være på under én meter.

Sjåføren velger selv

Tidligere var det flere regler i transportnæringen, for eksempel var det fram til mandag 6. juli kun lov til å sitte på annethvert sete på bussene i Tromsø. Det samme gjaldt på norske fly og i drosjenæringen.

VELGER SELV: Administrerende direktør i Tromsø Taxi, Steinar Nilsen, forteller at sjåførene selv velger hvilke smitteverntiltak de ønsker å ha i bilene sine.  

– Vi har tidligere sperret for å sitte foran med sjåføren, men etter at Folkehelseinstituttet opphevet tiltakene på fly og i transportnæringen har vi heller gjort det sånn at det er opp til sjåførene om de ønsker å bruke smittevernutstyr for eksempel, sier Nilsen og legger til:

– Vi har snudd på det, så det må vurderes av hver enkelt hva de ønsker.

Tror du sjåførene som henter på flyplassen er ekstra bekymret for å hente folk som kommer fra for eksempel Oslo, der smitten er betydelig høyere enn her?

– Jeg synes ikke man kan sette alle i en boks og si at de har vært på uteplasser eller har møtt veldig mange. Det er flere som kan ha vært innom episenteret uten å ha vært innom Karl Johans gate.


Tromsø Taxi innfører «helt ny» app for bestilling av drosje

De siste årene har Tromsø Taxis kunder kunne bestille bil gjennom appen TaxiFix. Om noen uker vil appen komme i en helt ny versjon som vil inneholde en rekke nye funksjoner som skal gjøre det lettere og enklere for både kunder og drosjesjåfører.


Nilsen har likevel forståelse for at enkelte sjåfører velger å bruke munnbind eller sperre av passasjersetet for å unngå smitte fra passasjerene som sitter på.

– Jeg tror det er helt normalt for alle å være bekymret for en situasjon som er så uviss, vi får nok ikke ro før vi har en vaksine.

Gjør forskjellig

Jørn Hindenes er sjåfør i Tromsø Taxi, og forteller til iTromsø at han ikke er bekymret for smitte fra passasjerer. Han bruker ikke maske i bilen, og har heller ikke sperret av passasjersetet.

– Jeg har ingen bekymring for å hente folk fra flyplassen selv om de har vært steder med mer smitte. Det er verre med de man henter på lørdagsnatta, de på flyplassen henger i hvert fall ikke rundt halsen på meg, sier han og ler.

Selv om Hindenes ikke selv er bekymret for smitte har han forståelse for at andre sjåfører er det.


Tromsø Taxi tapte over 17 millioner kroner i omsetning i mars og april - fikk en halv million i statlig korona-støtte

Korona-krisa har - bokstavelig talt - punktert taxinæringen i Tromsø. I mars og april mistet Tromsø Taxi halve omsetningen, men av de 17 millionene som gikk opp i røyk fikk selskapet bare knappe halvmillionen tilbake i støtte fra staten.


– Det er mange følelser rundt dette, og det respekterer jeg.

SMITTEVERN: Drosjesjåfør Frem Sereke har valgt å ha enkelte smitteverntiltak i sin bil.  

Frem Sereke har i motsetning til Hindenes valgt å ha enkelte smitteverntiltak i sin drosje.

– Jeg er ikke bekymret for å bli smittet, men jeg bruker Antibac, forteller han.

Får passasjerene sitte foran med deg?

– Nei, bare bak. Jeg har sperret fremsetet.


Slik så bussen ut tidlig tirsdag morgen: – De som satt fikk folk hengende over skuldrene sine

May Ingunn Ingebrigtsen reagerte sterkt på hvor tett folk sto da hun tok buss tidlig tirsdag morgen. Troms Fylkestrafikk vurderer nå å fjerne plassbegrensningene.