Taekwondoleir avlyst: – Føles veldig rart at det ikke blir noe av

Uka etter skoleslutt skulle utøvere fra hele landsdelen samles på taekwondoleir i Målselv, men som så mye annet ble den avlyst som følge av korona.

ÅRLIG HØYDEPUNKT: Fjorårets taekwondoleir samlet rundt 200 unge nordnorske utøvere fra forskjellige klubber   Foto: Paul Mathiassen

nyheter

– Både det lokale næringslivet og klubben går glipp av inntekter de er avhengige av, sier instruktør Paul Mathiassen.

Mathiassen begynte med taekwondo i 1987, da han var ti år. Fordi det ikke var noe barneparti på den tida, trente han med de voksne. Lidenskapen for sporten falmet ikke med alderen. I ti år var han på landslaget, men på grunn av skader har 44-åringen nå en administrativ rolle i Tromsø taekwondoklubb.

Det var Mathiassen som tok initiativ til å arrangere den aller første sommerleiren, for åtte år siden.

– Sommerleiren oppsto som et resultat av at jeg så meg om etter andre måter å støtte idretten min på. Siden da har jeg vært leiransvarlig hvert år, så det er veldig rart at det ikke blir noe av i år, sier han engasjert.


Bukta presenterer «Bukta i Byen»: Konserter, quiz, stemning og potetvafler med lodderogn

Årets buktafestival er, som de fleste vet, avlyst. Nå skal gjengen bak Bukta fylle byen med konserter, øl, mat og stemning som et rocka plaster på såret.


– En lidenskap vi alle elsker

Hver sommer samler leiren hele det nordnorske taekwondomiljøet på én og samme plass. I fjor deltok over 200 utøvere, og 20 instruktører.

– Instruktørene er fra hele Nord-Norge, og nå går de glipp av sommerjobb og lønn, sier Mathiassen.

En disse instruktørene er Tina Bogen fra Salten taekwondoklubb. Hun forklarer at lønna er en kjempefin bonus, men at det sosiale aspektet ved sommerleiren er det viktigste.

Tina Bogen   Foto: Peter Kvig

– Det er et høydepunkt som man ser fram til hele året. Alle instruktørene har blitt gode venner, og idrettsgleden vi ser hos barna er verdt mer enn penger. Det er flott å være i lag og dyrke en lidenskap vi alle elsker, og det er gøy å se barna komme tilbake år etter år og møte venner på tvers av klubber rundt om i Nord-Norge, sier Bogen.

Hun legger til at voksenleiren som skulle avholdes i Surnadalen også er avlyst.

– Det var kjipt å få beskjeden om at jeg ikke kunne gradere i sommer, med tanke på at jeg har forberedt meg til det i et år.


Kunst, friluftsliv og drone-camp: Her er sommertilbudet for barn og unge i sommer

Skjønt koronapandemien har begrenset utreisemulighetene i sommer, trenger ikke byens yngre befolkning å kjede seg hjemme. Her er noen tips til aktiviteter i juli og august som ikke er fullbooket ennå.


Omsetning på en million

Det er ifølge Mathiassen ikke bare instruktørene som taper inntekter som følge av avlysningen.

– Det er omsetning på rundt en million kroner på en slik leir, der mye går til leie av lokaler. Både det lokale næringslivet og klubben går glipp av inntekter vi er avhengige av. Vi hadde 125 påmeldte da beslutningen om å avlyse ble tatt, og alle påmeldte har fått hele påmeldingsavgiften tilbake, forteller Mathiassen.

– Bare femten kunne gradere

I tillegg til å drifte sommerleiren hvert år, har Mathiassen blant annet ansvar for flere graderinger i Nord-Norge. Under en gradering viser utøverne hva de kan, og dersom de består oppnår de ny beltegrad.

– Jeg vil si at i forhold til et vanlig år, så var det bare 20 prosent som kunne gradere. Skolene har jo vært stengt, så alle måtte trene i lokalet. På grunn av avstandsreglene var det mye av pensumet, spesielt for de høyere graderte, som ikke kunne øves på uten kontakt, forklarer Mathiassen.

SMITTEVERNTILTAK: I en kontaktsport som taekwondo er det utfordrende å trene uten å være i kontakt med hverandre. Her overholdes reglene om tilstrekkelig avstand på Tromsø taekwondoklubb.   Foto: Paul Mathiassen

Utegradering

En av plassene der han har ansvar for graderingen, er i Manndalen. Der klarte de å stelle i stand en gradering utenom det vanlige.

FRISKLUFTSGRADERING: Graderingen i Manndalen gikk annerledes for seg i år.  Foto: Marita Jensen


– Vi hadde det ute i sola på en fotballbane. Selv om det var mindre og vi hadde mange begrensninger, var det artig å se at vi greier å snu opp ned på ting og ha det gøy, selv om det er mye trist og mye ekstraarbeid.

Det er planlagt at de som ikke fikk gradert som vanlig skal få tilbud om å gjennomføre i september.

– Det er mer arbeid og mindre inntekt for klubben i disse dager, men det er jo ikke derfor vi holder på. Det handler om å gi tilbake, og jeg syns folk i idretten strekker seg langt, avslutter Mathiassen.