Ni av ti blir oppringt av ukjente numre – dette må du passe på

Det er vanskelig å skille mellom hva som er svindel og hva som er ekte når et ukjent nummer ringer. Dette må du passe på.

SVINDEL: Svindel gjennom telefonen blir mer og mer avanser. Illustrasjonsfoto.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Hele 97 prosent sier de blir oppringt av ukjente numre, ifølge en undersøkelse Kantar har gjort for Telenor.

– At nordmenn opplever å bli oppringt av ukjente numre er ikke noe nytt. Når mer enn ni av ti sier at de mottar ukjente numre, er det likevel oppsiktsvekkende, sier sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, Hanne Tangen Nilsen, i en pressemelding.

Nilsen anbefaler alle å sette seg inn i hvordan svindelanrop fungerer. Svindlere blir stadig mer avanserte, og kan for eksempel helt enkelt få det til å se ut som at de ringer fra et norsk telefonnummer, selv om de ikke gjør det.

– Dersom du blir oppringt av ukjente, er det aller viktigste å ikke oppgi sensitiv informasjon, sier Nilsen.

Sensitiv kan eksempelvis være PIN-koder eller bankinformasjon.

Det er en fordel å vite hvem som ringer før man tar telefonen slik at man er forberedt dersom det er et svindelforsøk. Det er ikke alltid lett, og et ukjent nummer som ringer kan også være en viktig telefon fra for eksempel sykehuset eller borettslaget.

Ifølge Telenor er dette de vanligste svindelformene.

  • «Spoofing» – misbruk av norske numre

Dette går ut på at svindleren får nummeret til å se norsk ut. De fleste smarttelefoner kan i dag blokkere numre man ikke ønsker at skal kunne ringe til en. Det er ikke alltid at et nummer som begynner med +47 inneholder åtte siffer som norske nummer gjør, ta en ekstra titt og tell sifrene i nummeret før du svarer på et ukjent nummer.

  • «Microsoft-svindelen»

Disse svindlerne fisker etter dine personlige opplysninger ved å få tilgang til PC-en din prøver svindleren å få deg til å laste ned for eksempel virusprogram du ikke trenger, og få tak i kortnummer og innloggingsdetaljer. Verken Microsoft eller andre leverandører av operativsystemer vil kontakte deg for å be deg laste ned noe som helst, eller oppi sensitiv informasjon.

  • «Wangiri»

Dette er når man blir oppringt fra et utenlandsk nummer som bare lar det ringe én gang, eller et par ganger før det blir stille. Hvis man ikke kjenner nummeret eller venter en samtale fra utlandet skal man ikke ringe opp igjen.