Hotellkonsernet Maribel slås konkurs

Det norske hotellkonsernet Maribel har fulle hoteller, men melder tirsdag oppbud. Konkursen vil trolig ha minimal effekt for ansatte og gjester, tror Maribels kommunikasjonsdirektør Erlend Ellingsen.

HOTELL PÅ VERVET: Marriott-hotellet på Vervet skal skal etter planen stå ferdig i 2022. Hotellutvikleren som skulle drive hotellet har nå gått konkurs.  Foto: Illustrasjon: Oslo Works

nyheter

Det store norske selskapet har siden 2018 stått for driften av rundt 50 hoteller under merkenavnene First Hotels, Moxy og Courtyard by Marriott. Nå må hotellkonsernet gi seg, mens hotellene er fulle og har positiv kontantstrøm, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

Allerede før koronakrisen slo til i mars, kunne selskapet melde om store underskudd, i tillegg til brudd med lånebetingelsene.

– Vi har jobbet iherdig siden i fjor høst for å få til en langsiktig finansiering med våre tre hovedkreditorer Vastint, Host og Marriott. Dessverre kom vi ikke i mål med dette før koronakrisen slo inn, sier sjef i Maribel-konsernet Pål Mørch til DN.

– Blir fortsatt Marriott-hotell på Vervet

iTromsø skrev tidligere om at det nå konkursrammede selskapet skulle drifte Marriott-hotellet på Vervet.

Ørjan Ånesen, som er ansvarlig for næringseiendom i Vervet AS og håndterer leieavtalen for hotellet, sa den gangen at Maribels økonomiske utfordringer ikke ville ha nevneverdige konsekvenser for hotellplanene i Tromsø.

Ånesen sier tirsdag kveld at konkursen ikke kommer overraskende, da selskapets økonomiske utfordringer har vært kjent en stund, også før koronakrisen kom. Han forteller at Vervet også har hatt løpende dialog med både Maribel og Marriott siden mars vedrørende saken, og om hvilke konsekvenser det ville bli ved en eventuell konkurs.

– Inntil videre vil det ikke være noen endringer i planene, og det blir fortsatt Marriott-hotell på Vervet med planlagt byggestart i 2020, sier Ånesen til iTromsø.

– Vi vil forsøke å konkludere med en løsning som vi er komfortable med, og skal jobbe over sommeren for å finne ut hvem som nå skal drive hotellet, forteller han.


Turbulens for planer om nytt hotell

Planene om et 11 etasjer høyt hotell på Workinntunet møter motstand. Hotellet er nemlig planlagt så nært rullebanen at det ifølge Avinor kan skape farlig turbulens.


– Minimal effekt for gjestene

Erlend Ellingsen, kommunikasjonsdirektør i Maribel, bekrefter til E24 at veien fremover er usikker.

– Maribel driftet hoteller og hadde ingen hotelleiendommer. Det er derfor opp til de forskjellige gårdseierne samt bostyrer hva som skal skje videre, sier han.

Ellingsen antar at de hotellansatte ikke vil berøres i vesentlig grad av konkursen, og understreker at også gjestene prioriteres høyt.

– Dette vil sannsynligvis kun ha en minimal effekt for gjestene våre. Men igjen, dette er opp til bostyrer og gårdseierne og deres fremtidige planer.

Pål Mørch er sikker på hva som er grunnen til konkursen.

– Det er veldig trist det hele – og vi kan definitivt slå fast at konkursen er koronarelatert. Nei, vi var ikke friske og raske før korona, men vi var i ferd med å rydde opp i en rotete finansiell situasjon og mente absolutt konsernet hadde livets rett, sier han til DN.

Det er i første omgang meldt oppbud i selskapet Tribe Hotel Management, som er morselskap for en vesentlig del av hotellvirksomheten. Tribe Hotel Management har mottatt totalt 7,8 millioner i kontantstøtte de siste tre månedene, ifølge oversikten fra Skatteetaten.


Bygger Nord-Norges største hotell – nå er det klart hvem som skal drive det

Marriott International skal drifte det planlagte Vervet-hotellet.


Nyetablert konsern

Hotellkonsernet Maribel ble etablert like før nyttår 2018 da hotellgründer Asmund Haare og hans kjede First Hotels slo seg sammen med drifts- og hotellutviklingsselskapet Belvar, som gjennom et samarbeid med Vastint Hospitality har inngått avtale om å utvikle nye hoteller i Europa for amerikanske Marriott.

Haare eier 33,3 prosent av Maribel-konsernet. Resten er eid av Belvar-eierne Rune Firing og Mads Jacobsen.

Maribel-konsernet eier også møte- og kongresselskapet X Meeting Point. Dette selskapet har fått totalt 8,5 millioner kroner i kontantstøtte under koronakrisen.