UiT-professor ut mot «Syden-skam»: – Hvis du vil dra, så dra!

Pensjonert psykologiprofessor Willy-Tore Mørch skal selv tilbringe høsten i Italia.

SKAL TIL SYDEN: Psykologiprofessor Willy-Tore Mørch skal tilbringe høsten i Italia, og skammer seg ikke.  Foto: Frank Lande

nyheter

– Det er bra å ha evnen til å skamme seg, men denne generelle skammen for ikke å bidra til å stanse smitte synes jeg ingenting om, sier Willy-Tore Mørch.

Han er professor emeritus i psykologi ved UiT, og uttalte nylig til VG at det for mange kan være en nødvendighet å reise på ferie etter en lang periode med nedstengning.

– Jeg har selv kjent på det. Kona og jeg skulle egentlig reist til huset vårt i Italia i påsken og blitt der utover våren. Det fikk vi ikke mulighet til, sier professoren til iTromsø.

Nå planlegger paret å utsette oppholdet til i høst.

– Jeg vil si jeg har behov for det. Vi reiser jo også ned for å sjekke at alt står bra til med eiendommen. Myndighetene sier jo fortsatt at man ikke bør reise, selv til grønne land, med mindre man må. Å forsikre oss om at alt står bra til tolker jeg som nødvendig, men vi skal kose oss også.

Føles det som å utnytte et smutthull for å kunne dra på ferie?

– Skulle man argumentert mot meg kunne man jo sagt det, men jeg ser ikke på det sånn, nei, svarer han med en liten latter.


Kraftig økning i salget av charterreiser etter nye reiseråd

Etter at de nye reiserådene kom på fredag, har det vært et kraftig oppsving i bestillinger av flyreiser til Europa.


Utenriksdepartementet skriver følgende om de såkalte grønne landene i sine reiseråd:

«Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til.»

Savner psykisk helse-debatt

Mørch forteller at han savner en debatt om de psykiske effektene av smittevernstiltakene. Han mener at langtidseffekten av å føle seg innestengt også kan få alvorlige konsekvenser.

– Debatten har vært veldig smitte-orientert. Jeg mener regjeringa må ha nok rådgivere til at folks psykiske helse også blir ivaretatt. Tenker man kun på smitte kan man forsvare å stenge hele land over lang tid. Da trenger vi at man også ser på psykisk helse, og der trenger man en balansegang.

FÅR SNART BESØK: Mørch og konas leilighet, som ligger mellom Roma og Napoli, ble ignorert i påsken, men snart tas i bruk igjen.  Foto: Privat

Feriereiser er en del av dette, mener professoren, som likevel kan skjønne at noen fraråder å dra til utlandet på ferie i sommer.

– At sykepleiere går ut og sier «ikke reis» er forståelig. De vil passe på at kapasiteten på sykehusene ikke blir sprengt, som er fornuftig. Det jeg ikke liker er den moralistiske siden av det. At Henrik Syse (filosof, journ.anm.) sier at det er naturlig å skamme seg når man gjør noe man ikke «burde» gjøre, for eksempel.

– Hvis du vil dra, så dra!

Psykologiprofessoren, som er spesialisert innen barnepsykologi, forteller at det først og fremst er barna han tenker på.

– Når foreldre sliter på hjemmekontoret går det utover ungene. Det finnes unger som lever med stress og angst på grunn av dette. I verste fall kan dette på lang sikt påvirke kognitiv og emosjonell utvikling på en måte som ikke vil kunne rettes opp igjen.


En av de varmeste dagene i Tromsø: - Det er godt å være dansk i Tromsø

Både tromsøværinger og dansker koste seg i sommersola i Telegrafbukta tirsdag.


Dermed mener Mørch at det er spesielt viktig for barnefamilier å ta ferie. Likevel understreker han at man ikke trenger å unngå reiser selv om man er barnløs og enslig.

– Nei, det synes jeg da ikke. Hvis du vil dra på ferie, så dra!

Mørch håper at folk ikke vil være redde for vise at de drar på sydenferie. Selv er han ikke fristet til å droppe feriebildene.

– Jeg vil ikke vegre meg for å legge ut feriebilder på Facebook. Så jeg flagger det til min omgangskrets, men ikke utover det.

Og til alle som leste VG-saken, og som leser denne, da?

– Ja, jo da.