Her spiser du deg til feriefølelsen

Disse spisestedene serverer følelsen av utenlandsferie og varmere strøk for de av oss som blir hjemme i sommer.
nyheter

iTromsø presenterer et utvalg av byens spisesteder som kan friste med kulinariske opplevelser inspirert av sommerferiens ikoniske reisedestinasjoner. Med denne guiden reiser du Europa – om ikke jorda rundt – på én dags måltider.

Selfie konditori – en fransk oase

Dagen starter hos Selfie konditori i deres frodige, pastellfargede lokaler. Her kan du prends le petit déjeuner – eller på norsk; nyte en typisk fransk frokost med blant annet french toast og speilegg. På lunsjmenyen står klassikeren croque monsieur, og for den kakesultne har deres franske kokk fylt disken med lekre kaker og bakverk.

- Et besøk hos Selfie er nesten som å besøke Paris, sier servitør Daisy Ivanova.

– Vi har et stort fokus på klassisk fransk mat av kvalitet, laget fra bunnen av. Kakene våre er spesielt noe vi satser på.

Kafeen åpnet i fjor, men måtte stenge ned i to måneder på grunn av korona, rett etter de beste ukene siden åpningen.

– Vi er heldige som nå kan holde åpent. Som nyetablert fikk vi ingen støtte, men vi har overlevd tross dårlige odds, sier Ivanova.

KAKEFAT: Kokk Lounis Akkouche fra Toulouse viser frem én av hans mange kaker.   Foto: Thale Tøllefsen

Utelivet om tvungen bordservering: – Vi blir straffet hardt økonomisk

Smittevernseglene om bordservering gjør at barene nå må ha flere folk på jobb bare for å servere ølet.


Helmersen – middelhavsmat og drikke

På Helmersen delikatesser og vinbar er ikke tidspunktet essensielt, og du kan – i ekte italiensk stil, stikke spontant innom for et glass, alene eller sammen med noe spennende på fatet. Her lever konseptet aperitivo i beste velgående. I disken frontes en rekke oster, spekeskinker og lignende, fra middelhavslandene Italia, Spania og Frankrike.

En rask oppsummering av vinkartet viser til vin fra ovennevnte land, samt fra Sør-Afrika, Uruguay, Tsjekkia og Georgia. Likevel er det ingen tvil om at den italienske inspirasjonen regjerer, særlig siden eiers reiser gjennom dette landet sies å være restaurantens opphav.

– Vi ønsker med kaffe- og vinbaren at atmosfæren skal være avslappet, så kundene ikke skal avskrekkes av en streng restaurantstruktur, der en må vie tid til et helt måltid. Det skal kunne være en type livsnytelse å sette seg ned med noe å drikke eller spise, sier servitør Anton Andreasson.

DELIKATESSEDISKEN: Servitør Tatiana Fernandes viser frem et ferdig anrettet fat fra menyen.  Foto: Thale Tøllefsen


Globus kafé – retter fra hele verden

For den som lengter lenger enn Sør-Europa kan en tur til Globus kafé og restaurant være midt i blinken. Spennet av internasjonale smaker er bredt, der målet er å plukke ut de beste rettene fra ulike land. Hit går den som vil prøve seg på matretter inspirert av land som Kina, Thailand, Sri Lanka eller England. Latin-Amerika blir også representert på best tenkelig måte; gjennom restaurantens salsakvelder. I sann ferie-ånd rundes kvelden av med noe å spise og drikke, før en svinger seg til latinamerikanske rytmer.

– Etter overtakelse av restauranten 1. april, har våre nye eiere beholdt det forrige konseptet, men gjort sine endringer på menyen og lokalet. Mye av inspirasjonen kommer fra kinesisk og thailandsk mat, forteller servitør Yue Luo.

Globus kan lokke med en ny sommermeny som gjøres tilgjengelig ved månedsskiftet, i tillegg til flere kvelder med livemusikk og dans fremover.

FRODIG: Ferske restaurantlokaler hos Globus.  Foto: Privat

Direkteflyginger til Dubai gjenopptas i august

Flyselskapet Emirates gjenåpner direkteruten mellom Oslo og Dubai 4. august.


Andre spisesteder verdt å nevne er Casa Inferno som sannsynligvis representerer byens beste italienske pizza, T Tapas som serverer spansk tapas – ofte med en nordnorsk vri, og Indie for den som er fysen på indiske retter.