Frykter frafall fra regionkorpset etter korona-avlysninger: – Å gå glipp av tre samlinger er som å gå glipp av et helt år

Vanligvis er NMFs sommermusikkurs i Troms et av de faste samlingspunktene for Troms og Nordre Nordland regionkorps, som nå frykter frafall på grunn av korona.

FRYKTER FRAFALL: Regionkorpset i Troms og Nordre Nordland har ikke hatt samling siden februar. Bildet er tatt i 2019.   Foto: NMF Nord-Norge

nyheter

Hvert år arrangerer NMF (Norges Musikkorps Forbund) sommerkurs for unge korpsmusikanter i hele Norge.

Hva skjer på et typisk NMF-sommerkurs? Musikantene samles, og i et par dagers tid spiller de hele dagen, sosialiserer hele kvelden og er (forhåpentligvis ikke) våkne hele natta.

Før påmeldingsfristen gikk ut i vår, hadde rundt 70 meldt seg på årets kurs i Harstad. Teller man alle sommerkursene i landsdelen, var det over 200 påmeldte.

Korpssommeren som ikke ble

Andreas Bryan Øvringmo er vikarierende daglig leder i NMF Nord-Norge, mens daglig leder Christina Solheim Karstad er i mammapermisjon.

Ifølge Øvringmo ble det lenge jobbet med å finne alternative løsninger for sommerkursene, men 17. mai ble det besluttet at alle landets sommerkurs skulle avlyses på grunn av korona.


Savner du togstemninga? Her kan du se bilder fra Tromsøs største skolekorps

Sør-Tromsøya skolekorps startet å spille klokka 10.45 ved Bjerkaker skole. De gikk innom Bjerkakervegen, Mellomvegen og inn mot byen. Avslutter ved Fagereng skole 14.15.


– Det ble tatt en nasjonal, solidarisk beslutning. I byer som Oslo og Bergen ville kursene kanskje latt seg gjøre, men her i Nord-Norge er vi avhengige av overnatting. Siden internatene på folkehøgskolene holder stengt i sommer, ble det ikke mulig, forteller Øvringmo.

AVLYST: Andreas B. Øvringmo er vikarierende daglig leder i NMF Nord-Norge. Han forteller at alt av kurs, stevner og konkurranser i sommer er avlyst.   Foto: Andreas B. Øvringmo

I tillegg ble alle stevner og konkurranser avlyst, inkludert NM i skolekorps i Larvik.

– Noen korps i Tromsø hadde planlagt å delta på alt som skulle skje i sommer. Det er klart det er mye inntekter som går tapt for mang en teknisk arrangør rundt om i landet nå, sier Øvringmo og legger til

– Noen plasser arrangerer korpsene selv aktiviteter. Det de fikk til i Trondheim er det som har minnet mest om et sommerkurs, men dette var det altså korpsene selv som tok initiativ til. Det ble bestemt innad i organisasjonen at navnet «sommerkurs» skulle vernes, for det er noe helt eget, sier Øvringmo.


En rasert kulturskole

Dersom Kulturskolen kutter et lærerårsverk, kuttes også inntjeninga, som videre fører til at tapet må dekkes ved å kutte flere stillinger.


Videre forteller han at han nå retter blikket blant annet mot NNM på Sortland i Oktober, og et korps-kickoff i Tromsø helga etter skolestart.

– Redd vi mister en del

Til vanlig jobber Øvringmo som prosjektkonsulent i NMF Nord-Norge, og gjør mye arbeid knyttet til Nord-Norges tre regionkorps, deriblant Regionkorpset ToNN (Troms og Nordre Nordland).

Regionkorpsene er et tilbud fra NMF rettet mot de mest motiverte musikantene, og er en arena der de kan få mer musikalsk utfordring enn i skolekorpsene. ToNN består av litt over 30 musikanter som samles fire ganger i året, rundt om i Troms og Nordre Nordland.


Koronakrisen har påvirket flaskeinnsamlingen: – Merker at vi får inn mindre enn før

Sør-Tromsøya Skolekorps har gjort stor innsats på å få inn midler på dugnad. Nå merker de at det er vanskeligere å generere inntekter gjennom flaskeinnsamling.


Den siste samlingen de hadde var i Tromsø i februar. På grunn av korona mistet de samlingen som var lagt til Narvik i april. I og med at de fleste fra regionkorpset som regel deltar på sommerkurset, blir avlysningen av dette i en forstand også som å miste en samling.

FÅR IKKE SAMLES: Regionkorpset har ikke kunnet ha en samling siden februar, da de hadde samling i Tromsø.   Foto: Andreas B. Øvringmo

– Neste samling er planlagt i høstferien. Vi planlegger som om det skal gå, men hvis det kommer en ny smittetopp til høsten er det usikkert. Vi er redd for at vi mister en del nå, spesielt fra regionkorpset som møtes så sjeldent. Går man glipp av tre samlinger er det jo som å gå glipp av et år, sier Øvringmo.

Mange korps har i koronatida tydd til øvelser på videodelingstjenesten Zoom, men Øvringmo forklarer at dette er vanskelig å få til med regionkorpset.

ZOOM-ØVELSE: Det er vanskeligere for regionkorpset enn andre korps å ha øvelser på Zoom. På bildet øver Borgtun Musikkorps, der Øvringmo er dirigent, digitalt.   Foto: Andreas B. Øvringmo

– I mange korps kan man for eksempel ha instrumenttimer over Zoom, men ungdommene i ToNN er ikke egentlig der for å lære teknikk. Det de har lyst til, er å lage kul musikk og spille sammen. Det er det vanskeligste når man ikke får møttes.