Merkedag for bransje i nød:

For første gang i koronakrisen hadde hotellene i Tromsø flere besøkende enn i fjor

Onsdag hadde Tromsø-hotellene i gjennomsnitt bedre belegg enn på samme dag året før for første gang siden koronaperioden startet.

BEDRE ENN FORVENTET: Hotelldirektør på The Edge, Ida Kristine Jakobsen, synes sommeren har gått bedre enn forventet. Men høsten er fortsatt en bekymring. Arkivfoto. 

nyheter

Det kommer fram i en analyse hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting har gjort av tall fra Benchmarking Alliance.

Ida Kristine Jakobsen, hotelldirektør The Edge, forteller at sommeren har gått bedre enn de fryktet.

– Det har vært opp og ned, men sommeren har vært bedre enn forventet. Den siste tiden har det vært god trøkk i helgene, men ikke like bra på ukedagene, sier hun til iTromsø.

– Det er bedre enn vi fryktet det kunne bli, og vi har hatt noen dager med bedre belegg enn året før, legger hun til.– En merkedag

22. juli var første dagen i år, siden koronaen slo inn, at hotellene i Tromsø i gjennomsnitt har hatt høyere belegg sammenlignet med samme periode i 2019.

– Onsdagen er en merkedag, for da krøp rombelegget i Tromsø for første gang i år, etter koronanedstengingen av landet, opp på nivå med tilsvarende dag i fjor, forteller Peter Wiederstrøm til iTromsø.

Tallene Wiederstrøm har analysert viser en økning i belegget på 0,2 prosentpoeng.

– 53,6 prosent er riktignok hårfint foran tilsvarende dag i fjor (53,4), men uansett en milepæl for en hardt prøvet bransje.

HOTELLRÅDGIVER: Peter Wiederstrøm fra Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert tallene fra Benchmarking Alliance  Foto: Agnete Brun


Høsten bekymrer

Til tross for den gledelige milepælen er det neppe slik at hotellbransjen hopper av glede, ifølge Wiederstrøm som har lang erfaring med rådgivning innen hotelleiendom og hotelldrift.

– Det er nok en mager trøst. Samlet sett ligger juli i år langt bak fjorårets. De 22 første dagene av måneden viser 47 prosent i gjennomsnittsbelegg, som er langt under normalen, sier Wiederstrøm og legger til:

– Dessuten er det mye «å ta igjen» fra i vår, så bildet totalt for 2020 er dårlig til tross for et solid 1. kvartal.

Wiederstrøm stiller også spørsmål om hva som vil skje når fellesferien her til lands er over. Det er en bekymring Jakobsen deler.

– Det er viktig å huske at det kommer en høst. Da lever vi hovedsakelig av forretnings- og møtevirksomhet. Dette er fortsatt veldig usikkert, sier hun.


Reiselivstopper ut mot kommunen: – Hvor er støyen? Hvor er strategien?

Ordføreren åpner for at kommunen kunne gjort enda mer for næringa, uten at han vet hva.


Avstandsregel til besvær

Jakobsen etterlyser et klart svar fra myndighetene på når regler om avstand kan sees bort fra. Til NRK sa hun tidligere denne uken at de er helt avhengig av at regelen om en meters avstand oppheves. Under denne regelen har de kun plass til 150 konferansegjester i det største møterommet, langt mindre enn de 1000 de vanligvis kunne hatt.

– Vi trenger et klart signal på énmetersregelen. Hvor lenge skal dette vare? Det må avklares om det er snakk om dager, uker eller måneder, sier Jakobsen til iTromsø.