Lager sangforestilling om hvorfor Tromsø ble til by

Setter opp forestilling med musikalske fortellinger om byens historie på Skansen – Tromsøs tusenårssted.

SKANSEN: Per Helge Nylund (t.v.) og Harald Bakkebye Moe (t.h.) synger og forteller om Tromsøs historie på Bårstua fra og med onsdag i neste uke.  Foto: Thale Tøllefsen

nyheter

Museumsformidler Per Helge Nylund og sanger Harald Bakkeby Moe arrangerer kommende fredag, i historiske omgivelser på Skansen, den første av en rekke forestillinger ved navn «Tromsø, vårt hjem», for et lite utvalg tilhørere. Publikum blir tatt med på en kort vandring før selve forestillingen finner sted på Bårstua, der duoen vil formidle gamle byfortellinger i form av sang og dikt. Fra sitt arbeid ved Tromsø Museum stiller Nylund med sin historiekunnskap, mens sanger Bakkebye Moe i første rekke står for det musikalske.

– Per Helge har sunget mye i mannskor, så han slipper ikke unna å synge litt med også, forteller en smilende Bakkebye Moe.

Begge to er født og oppvokst i Tromsø, og har familie med røtter herfra hele 100 og 300 år tilbake i tid.

– Vi er nok å anse som rakryggede tromsøværinger, som også betyr at en beklageligvis ikke alltid klarer la være å fortelle uten at det blir blærete, sier Nylund.


Korona hindrer ikke «The Voice»-Marius – nå lager han minifestival med countrymusikk i Oldervik

Tidligere «Idol»- og «The Voice»-deltaker Marius Brynjulfsen lot seg ikke stoppe: – Folk ville at det skal skulle skje noe.


– Patriotisk til det komiske

På programmet finner en mange ukjente tekster, blant annet fra bøkene til Ole Graff og Erling Nilsens «Sanger om Tromsø» fra tiden mellom 1832 og 1960-årene, men den kanskje mest kjente Tromsø-sangen «Langt mot nord på nesten sytti grader» får ikke være med denne gang.

– Tittelen på forestillingen – som er et slags kåseri med musikalsk bølge, er også tittelen på det som kanskje er byens nest mest kjente sang, «Tromsø, vårt hjem» skrevet av domorganisten Helmer Telnes, forteller Nylund.

I fortellingen om hvordan Tromsø ble til by, lover de både humor og romantikk, spenning og tragedie, og kan røpe at en vil få høre alt fra rosemalte Tromsø-hyllester til det mer dystre – byens siste halshogging og sjøslaget under Napoleonskrigen.– Mange av disse hyllestene til Tromsø by blir patriotisk til det komiske, sett fra nåtidens perspektiv. Parallelt dukker det for eksempel opp en sang som gir tromsøjenter et noe dårligere rykte. Det er tydelig at det finnes de som synes Tromsøværinger er litt for høye på seg selv, sier Nylund og ler.

En forestilling for alle

Koronasituasjonen ble inspirasjonen for at arbeidet med forestillingen ble igangsatt.

– Ideen til det hele oppsto over en kurv med lyspærer på tilbud. Vi fikk det plutselig for oss at vi ville lage noe gøy for tromsøværinger og de norske turistene som skulle ta turen hit i sommer. Det er noe veldig fint ved det å vite noe om egen by, og noe av det spesielle med Tromsø er det yrende kultur- og utelivet som bygger på kontakten mellom folk, sier Nylund.

Utenom et tak på 35 publikummere per forestilling, av hensyn til smittevern, er det ingen grenser for hvem som kan delta.

– Publikum trenger ingen forkunnskaper. Vi har tatt grep for å tilpasse fortellingene et bredere publikum, så forestillingen vil kunne passe også barn i storskolen. Enkelte veldig gammeldagse ord har blitt modernisert, og fortellingene vil formidles på en artig, lettfattelig måte. Vi vil at det hele skal oppleves noe uhøytidelig, som å komme hit til oss på besøk så vi kan fortelle dem ett og annet om Tromsø over en kaffe, forklarer Nylund.

LUNT: Bårstuas May Elisabeth Larssen (t.v.), Per Helge Nylund og Harald Bakkebye Moe (t.h.) gleder seg til å se publikum sitte i den nyoppussede hagen på Bårstua til helga.   Foto: Thale Tøllefsen

Avlyser ikke for været

Bårstua driftes i samarbeid med Fontenehuset, som tilbyr rehabilitering og arbeidspraksis for psykisk vanskeligstilte mennesker. Under korona har de ansatte jobbet hardt for å pusse opp uteområdene, som nå prydes av friske blomster i hjemmesnekrede blomsterkasser, samt parasoller, varmelamper og pledd for å ta brodden av varierende Tromsø-vær.

– Å holde et arrangement utendørs i Tromsø er kanskje risikofylt med tanke på vær, men vi stiller forberedt for å sikre at dette blir hyggelig og lunt. Tilstelninger som dette bidrar til å vise en bevissthet rundt hvor vi befinner oss og viktigheten at vi tar vare på disse byggene og uteområdene, sier May Elisabeth Larssen.

– Skansen er et historisk midtpunkt i Tromsø by, og dermed naturlige kulisser for forestillingen. Det oppleves dessuten ekstra lett å inngå et samarbeid med en ikke-kommersiell stiftelse som arbeider for å hjelpe mennesker, sier Nylund.


Emil Karlsen på Bukta i byen:

– Altfor fint vær til å få Bukta-stemning


Premièren skulle egentlig gå av stabelen fredag kveld, men er grunnet sykdom utsatt til onsdag 29. juli på Bårstua.

– Publikum bes kjøpe billetter på nett i forkant av forestillingen. Mer informasjon er å få tak i på Tromsøtid sine nettsider eller arrangementet på vår facebook-side, sier Larssen.