Russisk båt tok inn vann i Breivika

Aksjonen er avsluttet, men det jobbes fortsatt med å få pumpet ut vann fra det russiske fiskefartøyet «Arctic Lion».

TOK INN VANN: Fiskefartøyet fikk slagside og tok inn vann akterut på skipet. Redningsfartøy og Kystvakta jobbet på spreng for å få tettet lekkasjen.  Foto: Johannes Ytreberg

nyheter

Operasjonsleder Roy Nagel ved Troms politidistrikt opplyser at både politi og brannvesen har ankommet stedet. Politiet fikk melding klokken 13.48 om at en båt tok inn vann i Breivika havn.

Mannskapet ble evakuert, men kapteinen oppholdt seg fortsatt om bord ved 15-tiden.

Klokken 15.16 melder politiet at tråleren har fått slagside. Det jobbes med å få lenset og stabilisert båten, slik at dykkere kan tette skroget.

– En slepebåt er på stedet og hjelper til med å dytte tråleren mot kai, forteller operasjonsleder Eirik Kileng.

Brannvesenet har lagt ut oljelenser for å forebygge eventuelle lekkasjer fra båten. Ifølge Kileng skal det for øyeblikket ikke være noen fare for utslipp, men han legger til at det er en risiko for lekkasje hvis båten synker.

Det er 120 kubikkmeter diesel og fem kubikkmeter smøreolje om bord, opplyser vaktleder i Kystverket, Kjetil Aasebø til NRK.

Klokken 16.20 melder politiet at det fortsatt jobbes med lensing av tråleren. Lekkasjen skal ha oppstått fra en ventil i båten, og denne lekkasjen er nå tettet.

Like før klokken 17.30 melder politiet at aksjonen er avsluttet, og at båten er sikret og stabilisert.

– Det vil fortsatt pågå arbeid med å lense resten av vannet. Det er ikke meldt om forurensning i forbindelse med hendelsen, skriver operasjonssentralen på Twitter.«Actic Lion» har hjemmehavn i St. Petersburg, men eies av det færøyske rederiet Havborg.

Båten ble bygget av Palmer Johnson i Flekkefjord i 1989, og har en total tonnasje på 1.523 tonn.

iTromsø har vært i kontakt med det færøyske rederiet, som opplyser at administrerende direktør Kaj Johannessen er på ferie og kan derfor ikke svare på spørsmål om hendelsen.