Tromsøs fritidsklubber får 1,9 millioner i støtte: - Du kjeder deg, så du finner på ulovlige ting

Antall straffesaker for ungdom har økt drastisk. Nå får fritidsklubbene i Tromsø støtte for å drive forebyggende arbeid på Kvaløya og Stakkevollan.

GLAD: Her sitter rapperen og bokseren Hrishav Malla (18) sammen med produsent Rune Winther (26) og lager rap. Rapperen er glad for gratistilbudet.  Foto: Johannes Ytreberg

nyheter

– Jeg har bodd på Stakkevollan og i Kroken. Jeg har sett min del av slåsskampene. Mesteparten er meningsløst. Ungdom som sloss på grunn av rykter. Jeg holder meg borte fra det, sier den unge rapperen Hrishav Malla (18).

Han er en av flere ungdommer og unge voksne som henger på Utsikten Fritidsklubb. For øyeblikket sitter han sammen med en produsent og lager rap i forbindelse med en «hiphop workshop».


Ettertraktet hiphop- og R&B-produsent tar med unge tromsøartister i studio

Denne uka får et knippe unge kreative mennesker sjansen til å lære av profesjonelle produsenter på nasjonalt og internasjonalt nivå.


– Det er fint at det finnes et sånn her sted, sier Malla.

U16 er et forebyggende samarbeidsprosjekt mellom Politiets U-16 avdeling, skolene, Fritid, barnevernet, konfliktrådet og kommunens koordinator for Samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT). Workshopen er en del av sommerens aktivitetstilbud til barn og unge, som U16 også har bidratt til.

– Når sommeren kom ville vi ha mest mulig aktivitet for ungdom, for å gi de et alternativ for det som ikke er så positivt. U-16 skal erstatte negativ aktivitet med noe positivt, sier leder i Fritid ved Tromsø kommune, Jonny Røsok Hanssen.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har gitt fritidsklubbene på Stakkevollan og Kvaløya 900.000 kroner hver fordelt på tre år.

Jonny Røsok Hanssen 

Sparer millioner

Hanssen påpeker at utenforskap koster. En institusjonsplassering hos barnevernet koster 3–6 millioner per år per ungdom. Leder ved Utsikten Fritidsklubb Erling Solvang har drevet forebyggende arbeid i flere år. Han gir tilbudet Audiator hvor unge kan lære seg lydteknikk. Han har vært en støtte for flere skjebner fra et belasta miljø.

UNDER VINGEN: Erling Solvang har drevet med forebyggende arbeid i flere år. Det er ikke som LGA, her kan folk komme og gå når de vil. Det er lav terskel og stor takhøyde på Utsikten Fritidsklubb.   Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Jeg var en upopulær gutt, hadde ikke venner, og ble en pøbel. Det var en tung tid. Du har ingenting å ta deg til, så du finner på ulovlige ting fordi du kjeder deg. Kontakten med politiet var veldig ukomfortabel – å sitte der på kontoret og innrømme. Det handlet om alkohol og mindreårige. Det er ubehagelig å snakke om. Heldigvis tok Erling ansvaret, sier en mann som vil holdes anonym.

Han fant ut på ungdomsskolen at lydteknikk var noe for han og ble med på Audiator. En interesse for noe annet fylte livet.

– Erling tok en alvorsprat med meg. Hvis jeg ikke kuttet ut fikk jeg ikke være med på Audiator lengre. Det var undergang, trusselen funka. Jeg fant noe som betydde mer. Jeg er evig takknemlig. Hvis ingen hadde tatt ansvar for meg ville det blitt verre, sier den anonyme mannen.


Næringstoppenes første sommerjobb: – Lite opplæring å hente

iTromsø ba fem næringslivstopper dele historien om sin første sommerjobb og sine beste tips fra deres første møte med arbeidslivet.


Fokuserer på de fattigste strøkene

Sentrum og Stakkevollvegen er områder som scorer lavt på Tromsø Kommunes levekårsundersøkelse fra 2019. Undersøkelsen tar for seg blant annet inntekt, utdanningsnivå, antall enslige forsørgere, helsehistorikk, og gir et samlet bilde av levekårene. Ifølge Hanssen har fritidstilbudet blitt redusert de siste 10 årene.

– Det får konsekvenser. Ungdomskriminaliteten har blusset opp igjen i Norge. Vi mener den store økningen i ungdomskriminalitet og rus skyldes flere forhold knyttet til både skole, hjem og fritid, ikke minst det at barn og ungdom mangler positive aktiviteter å engasjere seg i på fritiden. Faller man ut både på skolen og på fritiden, er veien kortere til uønsket adferd som vold, trusler og rus, sier Hanssen

Midlene går dit behovet er størst, Kvaløya og Stakkevollan som nå får utvidet tilbudet.