Se Tromsø kommunes pressekonferanse:

36 smittet – har ikke fått kontakt med 20 passasjerer

36 besetningsmedlemmer fra MS «Roald Amundsen» har testet positivt. Hurtigruten har fortsatt ikke kommet i kontakt med 20 av passasjerene.

Pressekonferanse, rådhuset

nyheter

Ordfører Gunnar Wilhelmsen, kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen, konserndirektør Daniel Skjeldam i Hurtigruten og fungerende leder for koronasenteret Øyvind Benjaminsen deltok på pressekonferansen lørdag ettermiddag.

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen fortalte at 35 besetningsmedlemmer fra Hurtigruten-skipet har testet positivt for covid-19. Fire personer er innlagt på UNN. I tillegg er en passasjer smittet.

Lørdag kveld opplyser kommunen i en pressemelding at ytterligere en person fra mannskapet har testet positivt. Det vil si at 36 av i alt 160 besetningsmedlemmer på båten er koronasmittet.

Øyvind Benjaminsen forteller at koronasenteret i Tromsø har ekstra bemanning gjennom helgen for å kartlegge og teste passasjerer for smitte.

– I tillegg har vi sporet kontaktpunkter i Tromsø, hvor passasjerer fredag har vært i kontakt. Vi har tatt kontakt med disse personene for å sette dem i karantene der det har vært nødvendig. Da dreier det seg om sjåfører innen taxi- og bussnæring, sier Benjaminsen.


Taxisjåfører kjørte passasjerer fra Hurtigruten – ble ikke fortalt om koronasmitte

Sjåfører i Tromsø Taxi tatt ut i karantene etter at passasjerer ikke nevnte at de kunne være koronasmittet.


Ikke fått kontakt med 20

Alle som var på MS «Roald Amundsen» mellom 17. til 31. juli, må i karantene i ti dager, fra dagen de gikk av skipet.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen forteller at kommunen har igangsatt testing av rundt 40 passasjerer som fortsatt er i Tromsø lørdag formiddag. De fleste av disse er samlet på St. Elisabeth-senteret. Testresultatene vil være klar søndag.

– Dette prioriteres høyt av oss og UNN, sier Wilhelmsen.

Ordføreren opplyser at de fortsatt ikke har fått kontakt med 20 av de totalt 177 passasjerene fra den siste seilasen til Hurtigruten. I tillegg har FHI ansvaret for den første seilasen.

Det er i underkant av 400 passasjerer til sammen på de to seilasene, som har bostedsadresse i 69 forskjellige kommuner.

– Folkehelseinstituttet har varslet de lokale helsetjenestene i disse kommunene, og alle vil bli fulgt opp, sier Wilhelmsen.


69 kommuner berørt av koronautbruddet på Hurtigruten

FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS Roald Amundsen som er berørt av koronasmitte.


33 fra Filippinene

33 av besetningsmedlemmene som testet positivt er fra Filippinene, ifølge Hurtigrutens konserndirektør Daniel Skjeldam. To er fra Norge og Tyskland. Nasjonaliteten til den siste personen som testet positivt er ikke kjent.

– Hypotesen er at smitten har kommet med en av de filippinske medarbeiderne, sier Skjeldam.

31 av de smittede har ikke hatt symptomer på koronasmitte, opplyser han, og legger til at Hurtigrutens prioritet nå blir å ivareta mannskapet og passasjerer som fortsatt er i Tromsø.

Den ene seilasen varte fra 17. til 24. juli, mens den andre varte fra 25. til 31. juli. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer. Til sammen 386 passasjerer var på seilasene, skriver NTB.


Høie om Hurtigruten-utbruddet: – En alvorlig situasjon

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) understreker viktigheten av at Hurtigruten-passasjerene overholder karantenen etter smitteutbruddet.