Hurtigruten-sjefen: – De som ble sendt til UNN skulle ikke sjekkes for korona

Dersom det hadde vært noen som helst mistanke om at koronaviruset var på MS «Roald Amundsen», ville ikke passasjerene ha forlatt skipet, sier konsernsjef i Hurtigruten.

LEI SEG: Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, beklager smitteutbruddet som har oppstått på MS «Roald Amundsen».  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Fredag kom nyheten om at det var blitt påvist covid-19 på MS «Roald Amundsen». Hurtigruten-skipet står nå til kai på Prostneset.

Hurtigruten jobber sammen med Tromsø kommune med å kartlegge samtlige passasjerer som har vært med på de siste reisene.

– Vi har vært i kontakt med de aller fleste på begge seilingene. Det er en håndfull vi ikke har fått tak i foreløpig. Nå er det jo slikt at ikke alle er like lette å få tak i midt på sommeren, men jeg tipper at vi kommer i kontakt med alle i løpet av dagen, sier Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten til iTromsø.


33 Hurtigruten-ansatte testet positivt for korona

Alle de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens «MS Roald Amundsen» har blitt testet for koronasmitte.


Karantene på skipet

Lørdag ble det klart at 33 av de ansatte på MS «Roald Amundsen» hadde testet positivt på koronaviruset.

– De ansatte har, etter hva vi kjenner til, bare vært på MS «Roald Amundsen» den siste perioden. Det er ikke sannsynlig at det kan ha blitt overført smitte på andre skip slik vi ser det i dag, men vi er i gang med å kartlegge hele besetningen og holder på med smittesporing av alle som har vært på og av skipet de siste ukene. I tillegg har vi et godt samarbeid med Tromsø kommune og nasjonale myndigheter, sier Skjeldam.

– De ansatte gjennomfører karantenen i skipet uavhengig av testresultat. Vi kommer til å ha en løpende vurdering, men som vi ser det så kommer de til å være der ut hele karantenetiden.

– Er det ikke en fare for at personene på skipet som ikke har blitt smittet kan få viruset?

–Vi ser ingen stor risiko for at de ansatte på skipet som ikke er smittet kan komme til å bli det. Vi har tilstrekkelige områder for å holde dem adskilt, og vi har medisinsk personell og leger om bord som håndterer dette på en god måte. Vi har heller ingen planlagte seilinger i tiden fremover.

– Hvordan er stemningen blant de ansatte på skipet nå?

– Stemningen om bord er så god som den kan være. Det er så klart en utfordring å gi dem den støtten de trenger, men vi har ledere om bord og håndterer situasjonen så godt som mulig.


Ordføreren om Hurtigruten: – Helt klart at man kunne ha håndtert saken annerledes

I en pressekonferanse i formiddag bekrefter kommunen at det er 29 nye som har testet positivt for korona på Hurtigruten.


Mistenkte ikke korona

En passasjer som forlot skipet i Vesterålen fikk senere påvist covid-19. Likevel valgte Hurtigruten å ikke gjøre noe med det.

– Så fort vi ble kjent med at gjesten fikk påvist covid-19 gjorde vi en vurdering av situasjonen som alle andre situasjoner. En del av vurderingen var å få reisefølget, som hadde vært i nær kontakt med gjesten, testet og de fikk negativt resultat. I tillegg hadde ingen andre om bord symptomer på covid-19, verken tidligere eller akkurat da, forteller konsernsjefen.

Likevel ble to ansatte satt i isolasjon på grunn av helsemessige årsaker.

– Vi har veldig strenge regler rundt covid-19, og så fort noen får et minste symptom på noe som helst så blir de satt i isolasjon. Vi har medisinsk personell om bord som hele tiden gjør løpende vurderinger. I dette tilfellet var det ingen mistanker om covid-19, sier Skjeldam.

– Så ingen grunn til å holde passasjerene igjen, legger han til.

Da MS «Roald Amundsen» la til kai på Prostneset ble to ansatte sendt til UNN. Resultatene derfra viste at de hadde blitt smittet av korona. Da hadde passasjerene allerede gått i land.

– Vi er veldig lei oss for situasjonen som har oppstått. Fokuset vårt nå er å håndtere besetningen og gjestene som er i karantene. Gjennom hele covid-19-perioden har vi hatt et beredskapsteam som har hatt et nært samarbeid med mannskap både på skip og på land, og som gjør løpende vurderinger. Vi hadde ingen mistanke om smitte på skipet og sånn sett så vi ingen grunn til å ikke slippe passasjerene av, sier Skjeldam.

– Hvorfor ventet dere ikke med å slippe dem av til dere hadde fått resultatene, bare for å være på den sikre siden?

– Hadde vi hatt mistanke om at de var smittet av covid-19, så hadde vi selvfølgelig ikke sluppet noen av skipet. De som ble sendt til UNN skulle i utgangspunktet ikke sjekkes for covid-19. De hadde behov for helsehjelp som ikke kunne håndteres om bord. Ingen av de 29 som i morges fikk påvist covid-19 har hatt noen symptomer eller noen form for sykdomsforløp. Det viser hvor vanskelige vurderingene er for legene som har vært involverte, sier han, og fortsetter:

– Vi har lagt oss på særdeles strenge protokoller, langt over de retningslinjene man har nasjonalt og internasjonalt. I ettertid skal vi se om det er ting vi kunne ha gjort annerledes slik at de fremtidige reisene våre blir enda tryggere, men vi er lei oss for det som har skjedd.


Frp-profil forlot kommunen før hun ble informert om at hun skulle i karantene

Alle passasjerer ved «Roald Amundsen» som ikke er bosatt i Tromsø kommune, skal i karantene uten å forlate kommunen. Tidligere statssekretær og Frp-profil, Line Miriam Haugan, hadde allerede reist hjem til Finnsnes da hun hørte om smitteutbruddet.


Fikk kritikk av ordføreren

Lørdag formiddag hadde kommunen pressekonferanse på Rådhuset hvor ordfører Gunnar Wilhelmsen kritiserte Hurtigrutens håndtering av situasjonen.

– Det er helt klart at man kunne ha håndtert saken annerledes. Hvorvidt man burde reagert på en annen måte, vil en evaluering vise. Personlig er jeg sikker på at ting kunne vært gjort annerledes, sa Wilhelmsen på pressekonferansen.

Selv mener Skjeldam at de har en god dialog med kommunen.

– Fokuset vårt nå er å ta vare på gjestene som er i Tromsø og få dem hjem så fort som mulig, og vi har en god dialog med crewmedlemmene. Vi opplever å ha en god dialog med både smittevernoverlegen i Tromsø kommune og nasjonale helsemyndigheter, sier Skjeldam.

– Hva med dialogen med kommunens øverste leder?

–Jeg ønsker ikke å gå inn på enkeltpersoner. Men vi har en god dialog med kommunen.

Konsernsjefen håper ikke at smitteutbruddet har påvirket selskapets omdømme i negativ retning.

– Vi er selvfølgelig lei oss for den situasjonen som har oppstått og fokuserer på å håndtere den på en god måte slik at det blir så trygt som overhodet mulig å reise med oss i fremtiden, sier Skjeldam.