Se pressekonferansen i opptak:

21 passasjerer har testet negativt – mens fire er bekreftet smittet

Kommunen redegjorde søndag for smittesporingsarbeidet etter at det fredag ble oppdaget korona-smitte om bord i Hurtigruten MS «Roald Amundsen».

Se kommunens pressekonferanse etter koronautbruddet som ble oppdaget på Hurtigruten fredag.

nyheter

Ordfører Gunnar Wilhelmsen og kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen var til stede på pressebrifingen. Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam deltok via stream fra Oslo.

Der kom det fram at 21 tester av passasjerer har vært negative.

– Tidligere i dag fikk vi bekreftet elleve negative prøver tatt av passasjerer fra «Roald Amundsen», og vi har akkurat fått svar på de ti prøvene tatt i Tromsø i går, de viser alle negative resultater, sa Wilhelmsen under pressekonferansen.


Helsemyndighetene frykter et større smitteutbrudd

69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet på Hurtigruten. Det kan føre til et større nasjonalt utbrudd, frykter FHI og Helsedirektoratet.


To personer fra den første seilasen har testet positivt. Begge disse bor i andre fylker. En ny person som er knyttet til den siste seilasen har også testet positivt. Denne personen befinner seg i Rogaland fylke, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

– Det er positivt at alle prøvene som er tatt i Tromsø er negative, og vi er glade for at resultatene kom tidlig. Vi kan ikke slå oss til ro når vi vet at det er positive blant passasjerene, sa ordføreren.

Han understreket at Tromsø kommune fortsatt jobber intenst med smitteoppsporingen, i tett samarbeid med UNN, nasjonale helsemyndigheter og Hurtigruten.

Søndag kveld ble det også påvist et fjerde smittetilfelle. Vedkommende er én av passasjerene som er satt i karantene i Tromsø, og har oppholdt seg i en egen leilighet, arrangert av Hurtigruten.

Den smittede er allerede satt i isolasjon, opplyser kommunen i en pressemelding.


Strenge karanteneregler for Hurtigrute-passasjerer

Passasjerene fra Hurtigruten som sitter i karantene i Tromsø, har strenge regler, men kommuneoverlegen utelukker ikke at det kan skje smittespredning.


22 fra Tromsø på siste seilas

Smittesoringsteamet i Tromsø har vært i kontakt med samtlige passasjerer som var med på seilas nummer to, ifølge kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen.

– Det var 22 personer fra Tromsø som var med på det andre seilasen. Disse er satt opp på testing i Fiolvegen, fortalte Kristoffersen.

Det er 47 personer som oppholder seg i Tromsø utover disse, opplyste kommuneoverlegen videre.

– 20 av disse ble testet i går, alle negative. De resterende 27 vil bli testet i dag, sa hun.

Av de 36 smittede besetningsmedlemmene, er fortsatt fire personer innlagt på UNN, mens de resterende oppholder seg på skipet. Hurtigruten har også opplyst kommunen om at alle de 160 personene som er om bord på skipet, er symptomfrie.

Kommunens koronasenter i Fiolvegen vil fortsatt ha økt beredskap og telefonkapasitet fram til onsdag.


UNN-ansatt dro rett på jobb etter tur med MS «Roald Amundsen»

Personen var på jobb på UNN Tromsø i 2–3 timer før smitteutbruddet på Hurtigruten-skipet ble kjent.


Hurtigruten: – Vår håndtering ikke god nok

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam fortalte at det store flertallet av passasjerene er kontaktet, men opplyser at det fortsatt er «en håndfull» passasjerer de ikke har oppnådd personlig kontakt med.

Passasjerene som har vært på reise med skipet mellom 17. og 24. juli, og 25. og 31. juli må i karantene.

– Vi ber alle som var på de to siste seilasene på «Roald Amundsen» om å teste seg, selv om de ikke har symptomer, sier konsernsjefen.

Han sa også at Hurtigruten nå må ta ansvar for at passasjerene ikke fikk informasjon om smitteutbruddet raskt nok.

– Vår håndtering har ikke vært god nok, sa Skjeldam under pressekonferansen.


Pandemi-ekspert kritiserer Hurtigrutens håndtering av korona-situasjonen

Etter at Hurtigruten la til kai i Tromsø, rakk passasjerene å bevege seg over større avstander før de fikk vite at de måtte i karantene. Pandemi-ekspert Ørjan Olsvik er ikke imponert over at Hurtigruten slapp passasjerene i land når det kunne være smitte om bord.