Hurtigrutens konsernsjef: – Jeg skal være grenseløst ærlig. Vi har svikta.

På Hurtigrutens pressekonferanse mandag ettermiddag, beklaget konsernsjef Daniel Skjeldam på det sterkeste.

KONSERNSJEF: Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, på mandagens pressekonferanse.  Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

nyheter

– Jeg skal være grenseløst ærlig. Vi har svikta og gjort feil, sier Skjeldam og legger til:

– Vi beklager på det sterkeste.

Skjeldam sier at det som har skjedd på MS Roald Amundsen viser flere avvik fra prosedyrene, og at de nå har bedt om ekstern granskning.

Ett av avvikene som ble nevnt var at mannskapet fra Filippinene ikke ble fulgt godt nok opp. De skulle blant annet ha vært 10 dager i karantene før de gikk om bord på båten, og de skulle ha gjennomført en norsk smittetest. Dette ble ikke gjennomført.


Stoppet smittevarsel: «Hurtigruten ønsker ikke at dette skal komme ut»

Hurtigruten tok affære da Hadsel kommune ville sende ut pressemelding om at en av deres innbyggere var blitt smittet på et hurtigruteskip.


– Vi har fattet flere gale beslutninger. Hadde vi fulgt smittevernsprosedyrene ville vi trolig ikke fått smitte om bord, sier Skjeldam.

I tillegg innrømmer han at de informerte om koronautbruddet på Hurtigruten for sakte og for dårlig.

– Vi har aldri forsøkt å holde tilbake informasjon, men vi har hatt for dårlig og manglende informasjon internt i selskapet. Hadde vi hatt bedre intern kommunikasjon hadde vi trolig informert gjestene onsdag kveld. Og vi hadde ikke sluppet gjestene i land på fredag.


Jobber opptil 18 timer i døgnet for å spore smitte

Sammen med et team på 20 personer jobber Øyvind Benjaminsen nesten døgnet rundt for å gjøre smittespredningen av korona i Tromsø så liten som mulig.


Fire ansatte innlagt på sykehus

Til nå har 36 av de 158 ansatte om bord testet positivt. I tillegg har fem gjester testet positivt.

– Fire av våre ansatte er innlagt på sykehus. Tre blir skrevet ut i løpet av uka, og situasjonen til den fjerde er stabil, sier Skjeldam.

Hurtigruten besluttet mandag morgen å inntil videre stanse alle seilinger med ekspedisjonscruiseskipene MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen både i og utenfor norsk farvann.