Nord-Norge trenger 200 nye fosterhjem i året – sto på Stortorget på jakt etter flere

Da samarbeidspartneren Arctic Race of Norway måtte avlyse, tok Bufetat saken i egne hender for å skaffe flere fosterhjem.

TRENGER FOLK: Ann Sissel Punsvik, leder Bufetat Region Nord, vil ha fosterforeldre som har hjertevarme og tid til å ta imot fosterbarn. 

nyheter

På Stortorget i Tromsø står et lilla telt. Rundt svermer folk i like lilla T-skjorter, påskrevet teksten «fosterhjem.no». Etter at samarbeidspartneren Arctic Race of Norway ble avlyst av hensyn til koronasituasjonen, så Bufetat seg nødt til å profilere seg selv på andre måter.

– Behovet er stort. Vi trenger opp mot 200 nye fosterhjem årlig i Nordland, Troms og Finnmark, sier Ann Sissel Punsvik.

Hun er leder for Bufetat Region Nord, som administrerer fosterhjemsordninga i Nord-Norge. Hun mener mange forskjellige kan egne seg som fosterforeldre.

– Ja, det er jo like vidt og bredt som hvem som er gode foreldre. Men man må ha hjertevarme, og man må ha tid. I et samfunn hvor alle har det travelt handler det kanskje vel så mye om å ville prioritere tid til barn som trenger det.

Vil bidra på grunn av barna

Med på laget har Bufetat også Sonja Mortensen. Mortensen og mannen Stig har vært fosterforeldre i tre og et halvt år, og ønsker nå å bidra på grunn av barna som har behov for tjenesten.

– Det er viktig å gjøre fordi det er mange barn som står i kø som ikke har noen plass å bo. Vi syntes det var skummelt å melde oss på – man er jo redd man ikke skal være god nok – men det var ikke så skummelt når man først kom i gang.

SAMARBEID: Arctic Race of Norway blir i år erstattet blant annet med idrettslaget Bravo, som samarbeidspartnere for fosterhjemstjenesten. 

Nå oppfordrer hun interesserte til å melde seg på det såkalte PRIDE-kurset – et uforpliktende kurs for potensielle fosterhjem.

– Det er ikke så ille som kanskje mange tror. Jeg tror mange har opplevd mye negativ omtale av barnevernet. Men vi har ingenting negativt å si om alle instanser vi har hatt noe med å gjøre.


Færre barn og unge på barnevernstiltak

54.592 barn og unge fikk tiltak gjennom barnevernet i 2019. Det er rundt 1.000 færre enn året før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB)


På plass for å bli sett

FOSTERFORELDER: Sonja Mortensen og mannen har vært fosterhjem i over tre år, og ser fram til å fortsette med å ta imot barn som har behov for en familie.  Foto: Privat

I Norge er over 11.000 barn utplassert i fosterhjem, ifølge Bufdirs nettsider. Likevel er det behov for flere. Punsvik er tydelig på hva målet med aksjonen er:

– Dette er jo omdømmebygging. Kanskje ikke de som ser oss i dag vil bli fosterforeldre, men kanskje de kjenner noen som vil det, eller snakker om det i lunsjen på jobb, og noen er interesserte, tenker hun.


Ingen meldte seg som fosterhjem. Så kom TV-innslaget som endret alt

Regiondirektør i Bufetat, Pål Christian Bergstrøm, fikk flere som meldte seg på én dag enn på en vanlig uke.


Mortensen, som også har stått på stand for å skaffe flere fosterhjem, forteller at hun og mannen hadde tenkt på det lenge før de tok steget.

– Vi hadde tenkt på det i mange år, og var klare over at behovet var veldig stort. Så var vi på Arctic Race of Norway i Vesterålen. Der fikk vi utdelt brosjyrer, og tok kontakt.

Siden har de ikke sett seg tilbake. Deres nåværende fosterbarn er i ferd med å flytte ut, men Mortensen ser fram til å ønske flere velkomne.