Fylkesrådene i Nordland, Troms og Finnmark støtter nordnorske produsenter: - Vi står skulder ved skulder

Mens resten av de regionale filmfondene får tilskudd på flere millioner sitter nordnorsk filmbransje igjen med smuler. Av 10 millioner får Filmfond Nord under én prosent. De nordnorske fylkesrådene krever likebehandling. 21. august møter de kulturministeren.

KREVER HANDLING: Anne Toril Eriksen Balto, fylkesråd for plan, næring og kultur er lei av prat om satsning i nordområdene. Hun ønsker handling, og da må filmbransjen med i regnestykket.  Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

nyheter

– Vi opplever at tilskuddene til Nord-Norge er blitt urettferdig fordelt mellom de regionale filmfondene. Vi får for lite i forhold til satsingen vi gjør på film. Derfor vi har protestert, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø i Nordland, Kirsti Saxi.

Nordnorske filmprodusenter må ha ekstrajobber for å få endene til å møtes. Filmfagarbeidere trekker sørover fordi det ikke er nok midler i nord. Denne uken gikk daglig leder i Filmfond Nord, Linda Netland ut mot fordelingen av midler i norsk regional filmbransje og kalte den «blodig urettferdig».

– Vi står skulder ved skulder med filmbransjen, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur Anne Torild Eriksen Balto i Troms og Finnmark.

I AKSJON: Fra innspillingen av Breaking Surface i Lofoten. Filmen er delvis spilt inn i Lofoten, Sverige og Belgia med Inge Wegge som nordnorsk co-produsent og Filmfond Nord som investor.  Foto: Filmfond Nord

Møter kulturministeren

Fylkene i nord leverte innsigelse mot fordelingsmodellen for norsk regional filmbransje. De så allerede i 2018 at da at fordelingen kom til å gagne de som allerede hadde mest. Fra 2016–2020 har filmfondet på Vestlandet økt med 83 prosent, filmfondet i Trøndelag og Innlandet har økt med 111 prosent, mens Filmfond Nord har en nedgang på 6 prosent.

– Vi ønsker likebehandling. Når det skal satset innenfor nordområdet er filmbransjen og en del av det. Det som er spesielt viktig er at det ikke bare snakkes om nordområdesatsing, men at det gjøres med handling, sier Balto.

I juni bestemte kulturdepartementet at hele fordelingsmodellen skal revurderes.

– Vi står sammen i nord. Det er et unikt samarbeid. Vi har gode resultater på tross av lite midler, men vi ønsker å skape mer. Vi håper at regjeringen og staten følger opp – at vi sammen med kulturdepartementet kan løfte filmbransjen, sier Balto.

21. August skal fylkesråd i Nordland møte kulturminister Abid Raja for å ta opp blant annet nordnorsk filmbransje.

– Vi har et stort potensial, men trenger en rettferdig fordeling av midler for å kunne beholde og bygge filmmiljøet her nord, sier Saxi.

Fylkesråd Kirsti Saxi (SV) Kirsti Saxi Fylkesråd for kultur, klima og miljø ser et stort potensiale i nordnorsk filmbransje som hun ønsker å utnytte. For at det skal skje må den urettferdige fordelingen av midler til regionale filmfond endres i 2021. Hun møter kulturminister Abid Raja 21. August.  Foto: Susanne Forsland

Lunken til regjeringens filmsatsing i nord:

Filmmiljøet i Tromsø: – Statsbudsjettet er bare dritt for oss

Kulturministeren gir mer penger til film, men for lite av midlene spres ut til regionene, mener filmmiljøet i Tromsø.


TIFF-sjefen med på laget

Lisa Hoen er sjef for Tromsø Internasjonale Filmfestival. Hun støtter Filmfond Nord.

– Det er viktig at filmskaperne i Nord-Norge får gode betingelser og støtte. Vi ser altfor ofte at nordnorske produsenter må ha samarbeid med store produsenter sørfra. De trenger midler for å komme seg over kneika slik at de kan få laget større produksjoner, sier Hoen.

STØTTER: Festivalsjef Lisa Hoen i TIFF støtter Filmfond Nords ønske om å øke støtten til nordnorsk filmbransje.  Foto: Marius Fiskum

Hun mener at Nordnorsk Filmsenter og Filmfond Nord må være få midler til å være kunne være sterke, stabile aktører.

– Det er så mange gode fortellinger fra nord som trenger å fortelles, og lages fra nord, sier Hoen.