Har pus blitt feit? Og hvor farlig er det egentlig at Trofast er litt lubben?

Veterinær Marit Vader anslår at over en tredjedel av hunder i de tusen norske hjem er overvektige. Fedme er også et stort problem for katter.

FEDME BLANT DYR: Fedme blant dyr er et økende problem. Det kan gi store helsemessige utfordringer.   Foto: Helge Hansen, NTB Pluss

nyheter

Det er ikke kun vi tobeinte som legger på oss av for mye kos og for lite trim. Fedme er et problem også for de firbeinte som tasser rundt hjemme hos deg, enten de har halen i værs eller tunga ute.

Men det er ikke alltid lett å vite om pus bare har fått ekstra fluffy pels i løpet av sommeren, eller om han faktisk har blitt feit. Og kanskje Trofast sin litt lubne gange egentlig bare viser at han lever et godt liv? Eller kan det ha seg sånn at han er genetisk belastet?

Marit Vader er veterinær og klinikkleder for Evidensia Tromsø Veterinærsenter. Hun forteller at overvekt blant kjæledyr er et utbredt problem.

– Jeg vil anslå at 30–40 prosent av alle hunder er litt tykkere enn de burde være. De fleste eierne blir sjokkerte når vi forteller dem at deres hund eller katt burde slankes. Vi er veldig glade i å kose oss med dyra og å gi de godbiter. De blir jo så glade, og så får man oppmerksomhet. I de fleste tilfeller er det for mye mat i forhold til aktivitetsnivå.

HUNDEEIER: Veterinær Marit Valen og Sara, hennes cavalier king charles spaniel.  Foto: Privat

– Du skal kjenne ribbeina

– Hvordan kan man se at hunden eller katta er for tykk?

– Utfordringen når det gjelder hunder er at du har alt fra lille chihuahua til store St. Bernhards, fra en langhåret gårdshund til en firkantet mops, som har lettere for å se tykk ut. Derfor er det viktigere å sjekke holdet på dyret enn vekta. Du skal kjenne ribbeina lett, men de skal ikke stikke ut, og så skal dyret ha en tydelig midje. Altså det skal ikke gå i ett fra brystet til hoften.

– Mange katter er kastrerte og de vil derfor ha et lavere stoffskifte, noe som gjør dem mer disponert for å legge på seg. Innekatter er i tillegg også mer disponert for å bli overvektig fordi de er for inaktive. Vi ser at det forekommer diabetes 2 hos katter mye oftere enn det gjorde før.


En festival utenom det vanlige: – Kjøp en øl, støtt en katt

Den eksklusive og høyt elskede Garasjefestivalen settes opp i Mackgården i sommer. Festivalen får gratis utstyr fra Prelaten, bandene må betale en symbolsk sum for å spille og pengene festivalen tjener går til å hjelpe tyrkiske gatekatter.


Fedme gir følgeproblemer

– Hvor skadelig er det for dyra å være litt for tykk?

– Fedme gir gjerne følgeproblemer som muskel- og skjelettskader, diabetes, hjerteproblemer, stoffskifteproblemer og kreft. Smerte og ubehag på grunn av overvekt, fører også til at dyret er mindre interessert i å gå tur, og slik blir det en ond sirkel.

– Jeg leste et sted at de kan bli deprimerte av å være for tykk også. Stemmer det?

– Ja, hvis et dyr går rundt og ikke føler seg bra vil det gjøre noe med psyken til dyret. Vi driver en godkjent slankeklinikk for dyr, og vi ser at dyrene blir mye gladere av å miste vekt.


Trøbbel i hundeparken - småhunder får egen park

Småhunder blir jaget fra hundeparken på Charlottenlund, i følge hundeeier. Etter ønske fra flere hundeeiere utvider nå Tromsø kommune hundeparken til en egen liten park for småhunder.


Er Trofast arvelig belasta?

– Hvis Trofast alltid har vært litt tykk, kan det hende at han er arvelig belasta?

– Ja, det fins individuelle genetiske forskjeller blant dyr også. Men det som er fordelen med dyr i forhold til mennesker er at de ikke går i skapet og forsyner seg selv. Det finnes slankefôr for dyr også som gjør at de kan gå ned i vekt samtidig som de får lov til å føle seg mette.

– Er det innafor å gi kjæledyret sitt middagsrester?

– I all hovedsak burde man gi dyret kommersielt dyrefôr, med mindre du har satt deg svært godt inn i ernæring til dyr. Kostholdet vårt er annerledes enn det var for 70 år siden, og maten vi spiser er mer preparert og krydret. Fido skal ikke ha taco, liksom, da har man mista kontroll.


Dyrebeskyttelsen snek seg inn på eiendommen til Morten (42) og tok med seg Selma og Flora

To ganger har katteier Morten Karlsen (42) møtt Dyrebeskyttelsen Tromsø i Konfliktrådet. Etter seks måneder med uenighet har Karlsen omsider fått kattene sine tilbake.


Slankeklinikk

– Hva burde man gjøre hvis eller når man oppdager at kjæledyret er for tykt?

–Vi er en godkjent «slankeklinikk» med ekstra fokus på temaet, og har gratis slankeoppfølging av dyr, og her kan vi veie dyret og komme med råd. Det viktigste er at hele familien er sammen om at dyret skal gå ned i vekt, at man har en felles plan og at man bruker tid på det.


Skal kjæledyret være med på ferien? Les råd fra veterinæren

Dette bør du tenke på før du tar de firbeinte med på ferie.