Produsent Falch om nordnorsk filmbransje: – Vi må sette hårete mål

Filmprodusent Erling Falch, kjent for filmen «Svidd neger», peker ut veien videre for en nordnorsk filmbransje i trøbbel.

FILMPRODUSENT: Erling Falch er filmprodusent og nåværende eier av Teaterkafeen på HT. Han er lei tenåringsdrama og superheltfilmer. Nå skal han og en rekke andre spillefilmsprodusenter lage TV-serie fra Tromsø, for voksne.  Foto: Johannes Ytreberg

nyheter

Tidligere denne uken kunne iTromsø melde om en ujevn fordeling av filmmidler. Regjeringen økte tilskuddene til regionale filmfond med 10 millioner. Filmfond Nord fikk 98.000 kroner, altså under én prosent.

Produsenter må ta ekstrajobber for å få endene til å møtes. Filmfagarbeidere trekker sørover. Det forklarer Nordnorsk Filmsenter med at 90 prosent av filmmidler bevilges fra Oslo, som stikker av med mesteparten.

Falch kan bare huske at to spillefilmer har blitt produsert av nordnorske produsenter, hans egen film «Svidd Neger» i 2003, og «Oskars Amerika» i 2017.

– Skal du bygge en filmbransje, må du ha kvantum – jevnlig trening. Ti kortfilmer i året blir for lite. Nordnorsk filmbransje har akkurat nok penger til å starte prosjekter, men ikke nok til at det resulterer i en spillefilm, sier Falch.

PRISVINNER: Den Tromsø-produserte filmen «Oskars Amerika» vant pris i Tyskland i 2017.  Foto: Storytelling Media

Han kjenner til flere gode prosjekter som aldri ble noe av.

– Det blir som «Catch 22». Du får ikke støtte til å lage spillefilm hvis du ikke har produsert spillefilm før, men du får ikke produsert fordi du ikke får støtte, sier Falch.


Nordnorske filmprodusenter om mangel på støtte: – Fagarbeidere trekker sørover

Mens resten av norsk regional filmbransje øker med nye tilskudd i 2020, sliter nordnorsk filmbransje.


Må tenke stort

Falch forteller at han er opptatt av å få opp produksjonsraten av ekte nordnorske produksjoner, og mener et talentutviklingsprogram kunne bidratt til det.

– Fotografen Hoite van Hoitema sin aller første spillefilm var «Svidd Neger». Han har senere blitt nominert til flere Oscar og gjør nå Christopher Nolans filmer. Vi må legge hårete, langsiktige mål.

SVIDD NEGER: Fotografen Hoite van Hoitema sin aller første spillefilm var «Svidd Neger».  Foto: Filmfalken

Han mener filmbransjen vil gagne hele Tromsø.

– Film er ikke bare kunst, det er kommersiell næring. Det skaper skatteinntekter. Uansett hvor kunstnerisk en film er, så går penger til leie av biler, hoteller, der du er, over tid, sier Falch.


Fylkesrådene i Nordland, Troms og Finnmark støtter nordnorske produsenter: - Vi står skulder ved skulder

Mens resten av de regionale filmfondene får tilskudd på flere millioner sitter nordnorsk filmbransje igjen med smuler. Av 10 millioner får Filmfond Nord under én prosent. De nordnorske fylkesrådene krever likebehandling. 21. august møter de kulturministeren.


Falch så seg lei av å bli servert superheltfilmer og tenåringsdrama, og arbeider for tiden med å lage en TV-serie for voksne.

– Det blir enkeltstående episoder, et såkalt stafettdrama. Arbeidstittelen er: «Om kjærlighet», sier Falch og legger til:

– Vi skal filme på øya, til der du kan sykle. Dette er på mange måter et svar på ønsket økt aktivitet og et tettere filmproduksjons-miljø i Tromsø, sier Falch som viser til debatten om nordnorsk filmbransje.