Nå starter fadderuka på UiT: – Studentene kan ikke slippe smittevernreglene av syne

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem er invitert til kick-off mandag kveld for å be studentene om å følge smittevernreglene under DebutUKA.

– Det har vært mye fokus på dette nå og jeg tror alle studentene er opptatt av å ta ansvar slik at det blir en trygg feiring, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem.  Foto: Håkon Steinmo

Vi oppfordrer folk til ikke å komme på våre arrangementer hvis de føler seg dårlige.

Tobias Hjermann
nyheter

– Det skal være en hyggelig fadderuke for studentene, men vi kan ikke slippe smittevernreglene av syne fordi da kan det bli mer smitte i Tromsø. Det ønsker vel verken studentene eller vi andre som bor her, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem til iTromsø en time før hun skal tale til studentene.

Klokka 18.00 mandag kveld sparkes UiT-studentenes fadderuke DebutUKA i gang med et digitalt infomøte som streames på YouTube. Vanligvis samles faddere og nye studenter på campus i Breivika for å starte feiringen, men i år setter koronaviruset rammer rundt hele fadderuka.

Derfor er det kun talerne som møter opp fysisk på Driv, mens alle andre kan følge møtet på nettet. Blant talerne er UiT-rektor Anne Husebekk og ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Her kan du se streamen av møtet på YouTube.

– Vi er godt forberedt

Tobias Hjermann er leder for DebutUKA og sier at årets fadderuke vil skille seg fra tidligere år fordi de må ta hensyn til smittevernreglene.

– I år vil man ikke være like mye på campus i løpet av uka som man pleier. I tillegg blir det færre fysiske arrangementer enn vanlig, sier han til iTromsø.

Tobias Hjermann leder DebutUKA.  Foto: Privat

Hjermann sier at arrangementene som er planlagt skal følge smittevernreglene til punkt og prikke.

– Vi er godt forberedt og ingenting er blitt avlyst ennå.


Slik blir fadderuken på UiT

Årets fadderuke på UiT blir en noe annerledes versjon enn tidligere, med både fysiske og digitale arrangementer.


Unge på smittetoppen i juli

Fredag holdt regjeringen pressekonferanse hvor de satte deler av gjenåpning av samfunnet på pause. I tillegg ble det innført nye tiltak for å bremse smittespredningen, blant annet et forbud mot å servere alkohol etter midnatt.

Likevel ble det rapportert om flere fester i helga, særlig blant unge. VG meldte på lørdag at personer i 20-årene er på smittetoppen for både juli og august.

Hjermann har fått med seg at det i helga har vært rettet en del kritikk mot unge, men tror det blir en fin feiring i Tromsø.

– Vi oppfordrer folk til ikke å komme på våre arrangementer hvis de føler seg dårlige. Man går ikke glipp av hele fadderuka selv om man er borte en dag, sier han.


Slik så det ut da Pustuka rundet av på Havneterminalen lørdag: –Vi overholdt smittevernreglene

En video fra avslutningsfesten til Pustuka på Havneterminalen, viser et stappfullt dansegulv. Arrangementet selv mener de overholdt reglene for smittevern.


Faddere kan miste faddergruppa si

DebutUKA har ingen myndighet over verken studenter eller faddere, men kan klippe fadderbåndet hvis det arrangeres fest med flere enn 20 personer.

– Da kan man miste ansvaret for faddergruppen sin, sier Hjermann og legger til:

– Jeg tror ikke det vil skje, men man vet aldri, sier Hjermann.

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem har følgende å si til studentene:

– Vi vil jo oppfordre dem til å følge reglene. Det har vært mye fokus på dette nå og jeg tror alle er opptatt av å ta ansvar slik at det blir en trygg feiring, sier Trandem.