Alt var klart til å lansere minifestivalen, så sa helseministeren stopp

Rakettnatt hadde planer om å arrangere en koronatilpasset festival. Myndighetenes smitteverntiltak satte imidlertid en stopper for lanseringen.

Stian Johansen, festivalsjef i Rakettnatt, skulle til å lansere en koronatilpasset festival da Bent Høie (H) presenterte nye smitteverntiltak.  Foto: Rakettnatt

nyheter

Fredag holdt myndighetene en pressekonferanse hvor Bent Høie (H) presenterte de nye smitteverntiltakene. Samme dag skulle Rakettnatt lansere Satellittnatt, et koronatilpasset arrangement som skulle erstatte den populære festivalen.

De nye smitteverntiltakene gjorde at Rakettnatt måtte skrote tanken om Satellittnatt, som skulle avholdes samme helg som Rakettnatt opprinnelig skulle vært.

– Jeg vet at mange innen kulturliv, idrettsliv og næringsliv har ventet og håpet på dette, og at mange kommer til å bli skuffet. Det forstår jeg veldig godt, men vi kan ikke ta sjansen på at smitten øker ytterligere. Derfor kan vi ikke åpne for mer kontakt mellom mennesker, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferansen fredag.


Regjeringen bremser videre gjenåpning - stanser alkoholservering i hele landet ved midnatt

Regjeringen bremser gjenåpning og strammer til for å beholde kontrollen på smittespredningen.


– Ville gjøre noe for byen

Stian Johansen, festivalsjef i Rakettnatt, forteller at ideen om Satellittnatt kom i juni.

– Når Rakettnatt ble avlyst så hadde vi fortsatt lyst til å gjøre noe i begrenset form for utelivet i byen og lokale band. Rakettnatt er noe som fyller utestedene i sentrum så det passet fint å gjøre noe inn mot Rakettnatt-helga. Så klart tenkte vi å kjøre Satellittnatt med begrenset kapasitet, forteller Johansen.


Utelivsgründerne er enige: – Regjeringa legger bare til rette for flere hjemmefester og mer smitte

Tromsøs utelivsgründere er oppgitte, og litt forbanna og sure, over regjeringas seneste bestemmelse om skjenkestopp etter klokka 24.00 hver kveld fremover.


Frustrert

Satellittnatt skulle finne sted på Prelaten, Storgata Camping, Driv, Bastard, og skybaren på The Edge. Både lokale artister og DJ-er var klare til å spille.

AVLYST: Rakettnatt måtte avlyse etter at koronaviruset nådde Norge, nå er erstatningen også avlyst.  Foto: Håkon Steinmo

– I tillegg skulle vi lansere en del av programmet til Rakettnatt 2021. Slik situasjonen har blitt nå så føltes det ikke rett å bruke masse ressurser på å fylle utestedene i byen når vi skal begrense smitten. Når tiltakene går ut på å stenge kranene ved midnatt og man får signaler på at man ønsker å ikke benytte seg av utestedene så blir det ikke rett for oss som en ekstern aktør å benytte oss av utestedene, sier Johansen.

Hva tenkte du da de nye smitteverntiltakene kom og dere innså at dere ikke kunne arrangere Satellittnatt?

– Det er ikke alt som egner seg på trykk, men jeg tenker det er viktig at man tar de konsekvensene av feilvurderingene som myndighetene har gjort. Man har åpenbart slippet opp for tidlig for reiseliv og gitt folk for mye frihet ut fra egen intelligens, og det har gitt konsekvenser. Det er synd at kultur- og utelivsbransjen får konsekvenser av reiseaktiviteten. Samtidig er jeg glad for at myndighetene setter de tiltakene de gjør. Dette er jo en nasjonal dugnad. Nå har jo jeg vært på nok dugnader til å innse at ikke alle bidrar, man vi får bare gjøre vår del.


Kommuneoverlege etter festen på Havneterminalen:

– Viktig at man fortsatt har fokus på smittevern

Søndag hevdet Pustuka at de hadde kontroll på smittevern under lørdagens avslutningsfest, til tross for videoer i sosiale medier som viste et tettpakket dansegulv.


Selv om Johansen er uenig med enkelte av de nye tiltakene er han glad for at myndighetene gjør noe for å dempe smitten.

– Jeg skjønner at de må gjøre grep, men jeg er uenig i hvor stor grad det har effekt å stenge kranene ved midnatt. Det viser seg jo at antall hjemmefester har økt, men det er jo åpenbart at man må gjøre noe.

– Om de ikke kan danse på utesteder så finner de jo bare en annen plass å danse. Sjansen er større å begrense smitten med ansvarlige arrangører som gjør sitt beste for å begrense den, legger han til.


Slik så det ut da Pustuka rundet av på Havneterminalen lørdag: –Vi overholdt smittevernreglene

En video fra avslutningsfesten til Pustuka på Havneterminalen, viser et stappfullt dansegulv. Arrangementet selv mener de overholdt reglene for smittevern.


– Ekstrakostnad

Avlysningen av Satellittnatt fører til flere utgifter for Rakettnatt.

– Sammenlignet med ressursbruken vi bruker på Rakettnatt så har ressursbruken rundt Satellittnatt vært minimal. Vi har så klart lagt en del penger i det så det blir en liten ekstrakostnad sett i det store bildet, sier Johansen og legger til:

– Det er surt for oss, artistene og utestedene. Vi hadde et ønske om å gi noe til publikummet vårt, og nå mister vi denne muligheten.

Festivalsjefen utelukker likevel at dette er kroken på døra for Satellittnatt.

– Dette er et konsept som vi kan ta med oss på et annet tidspunkt. Vi trenger ikke bare å arrangere Satellittnatt under Rakettnatt-helga.


Her danser folk tett i tett på Heidi's: – De lever som om denne pandemien ikke eksisterer

Heidi's Bier Bar forklarer hendelsen med at det var et forsøk på å gi mindre grupper sjansen til å danse til én sang.