Bareiere frustrerte over nasjonal skjenkestopp: – Urettferdig

Selv om det hovedsakelig er Oslo og noen få andre byer hvor smitten øker, må alle landets barer stenge skjenkekranen ved midnatt. I byer med lave smittetall, møtes tiltaket med lite forståelse.

Bareier i Tromsø, Pål Markussen, synes lite om det nasjonale skjenkeforbudet, og mener kommunene heller burde ha bestemt selv hvem som måtte stenge kranene basert på lokale forhold.  Foto: Tor Andre Markussen

nyheter

E24: Etter at koronasmitten igjen har økt den siste tiden, kom regjeringen med nye innstramminger fredag. Denne gangen var beskjeden at barer og utesteder må stanse skjenkingen ved midnatt.

Selv om smitten hovedsakelig er på fremmarsj på Østlandet, er reglene nasjonale, og rammer dermed utesteder også andre steder i landet.

– Jeg synes det er teit at det blir likt over hele landet når mange steder ikke har like mye smitte, spesielt for småstedene som har vært flinke med smittevern, sier bareier Pål Markussen i Tromsø, én av byene i Norge som ikke har stigende smittetrend per dags dato.

Det er ikke satt noen dato for når skjenkestoppet skal opphøre, men regjeringen vil ta en ny beslutning i september.


Utelivsgründerne er enige: – Regjeringa legger bare til rette for flere hjemmefester og mer smitte

Tromsøs utelivsgründere er oppgitte, og litt forbanna og sure, over regjeringas seneste bestemmelse om skjenkestopp etter klokka 24.00 hver kveld fremover.


Få kommuner med stigende trend

Selv om smitten øker på landsbasis, er det hovedsakelig åtte kommuner ifølge VGs oversikt som viser stigende smittetrend. Dette er Oslo, Indre Østfold, Halden, Bodø, Trondheim og Lillestrøm.

De resterende 348 kommunene har enten en flat smittetrend eller så finnes det ikke registrerte tilfeller.

– Det blir ikke helt rettferdig, jeg synes heller kommunene kunne fått bestemme, sier Markussen, som er medeier i barene Bastard og Blårock Café i Tromsø, og som i år begynte byggingen av et tredje utsted.

– Så det var jo god timing, sier han om de siste månedene som har vært tøffe for utelivsbransjen.

De to-tre siste timene med skjenking er noen av de mest lønnsomme for barene, og kan for mange stå for mellom 50–80 prosent av dagsomsetningen.


Blårock får over en halv million til eget lydutstyr: – «Hold kjæft stikk av!» pål markuss

Etter 30 år får Blårock endelig sitt eget lydustyr. Kulturrom gir Blårock Café 636.000 kroner i tilskudd til PA, monitorsystem og backline.


– Nærmest smittefri sone

Men det er ikke bare i Tromsø bareiere reagerer på det nasjonale skjenkestoppet. Det gjør også André Kvilhaug, som driver to barer i Stavanger, en by som heller ikke har en stigende smittetrend.

– Jeg synes det er ganske urettferdig. Det virker veldig tilfeldig, og spesielt i Stavanger, hvor jeg føler vi har hatt en nærmest smittefri sone, sier Kvilhaug som driver Pjolter & Punsj og Gimlet i Stavanger.

Han er for øvrig mer fortvilet over det han mener er mangel på informasjon, enn at skjenkestoppet ble nasjonalt.

– Jeg synes skjenkestoppet virket tilfeldig, som en PR-jippo for å vise at man gjør noe. Men vi er nødt å få vite hvorfor ting blir gjort. Jeg føler ikke vi har fått noen god grunn til at vår bransje rammes så hardt.

Både Markussen og Kvilhaug mener det som har kommet frem i mediene de siste ukene viser at det ikke er utestedene som har skylden for smittespredningen, men heller hjemmefester, cruiseturisme og åpne grenser.

– Jeg tror jeg så fem hjemmefester på vei hjem fra jobb natt til søndag, sier en tydelig oppgitt Kvilhaug.


FHI: – Fornuftig med skjenkestopp

Folkehelseinstituttet (FHI) stiller seg fullt og helt bak vedtaket om at utesteder over hele landet må stenge alkoholserveringen ved midnatt.


Bergen-bar: – Så det komme

En av dem som så skjenkestoppet komme var Jan Thomas Monclair, medeier i Bargruppen i Bergen.

– Vi driver en bar i København i tillegg til i Bergen, og i Danmark har vi hatt skjenking til klokken 23.30 fra juni. Vi har med andre ord vært forberedt på at dette kunne komme, og samme dag som reglene kom i Norge satt vi faktisk å diskuterte dette, sier Monclair og legger til:

– Det er fint lite vi kan gjøre annet enn å tilpasse oss.

Han er ikke frustrert over at reglene nå er nasjonale, men sier første dagen med skjenkestopp forrige helg gjorde at lørdagen ble «ekstremt stille», og tror at mange som planla å gå ut, heller ble hjemme.

Alle de tre bardriverne E24 har snakket med mener de har et solid fundament som gjør at de tror det vil være mulig å ri ut stormen som koronakrisen har vært for bransjen.

Monclair i Bergen roser samtidig regjeringens økonomiske tiltakspakker.

Det samme gjør Kvilhaug i Stavanger. Begge håper at både kontantstøtten og permitteringsordningen utvides for barbransjen om skjenkestoppet opprettholdes utover høsten.

I juli ble det klart at kontantstøtten for bedrifter ble utvidet til og med august, som gjør at mange av selskapenes faste kostnader dekkes av staten. Men i august måned, hvor skjenkestoppet gjelder, får selskaper kun 50 prosent av faste kostnadene dekket som følge av en utfasing av kontantstøtten.