Rettssaken om rekordbeslaget:

Forsvarer anmelder NRK etter at tiltalt tromsømann (43) ble vist på TV

To av de tiltalte ble vist usladdet på NRKs TV-innslag fra retten. Forsvareren til en av dem som ble vist opplyser til iTromsø at saken blir anmeldt.

VISTE TILTALTE: Under sin dekning av rekordbeslagsaken viste NRK video av to av de tiltalte i retten. Skjermbildet er tatt fra gårsdagens nordnyttsending, og iTromsø har sladdet en av de tiltalte.  Foto: Skjermdump/NRK Nordnytt 10.08.

nyheter

Blant annet skal NRK ha vist bilder av den ene tiltalte, tromsømannen (43), sier mannens forsvarer Sven Crogh.

– Han ble gjenkjent gjennom NRK sitt innslag, sier Svein Crogh, som forteller at den tiltalte så på TV med datteren da innslaget ble sendt på NRK.

- Saken vil bli anmeldt, opplyser Crogh til iTromsø.

Filmingen er et brudd på domstolloven 198 og 131, og kan straffes med bøter.

Ifølge Crogh ble også en av de andre tiltalte filmet, den profilerte eks-advokaten (48), da i helfigur i bakgrunnen under et intervju med aktor Hugo Henstein som ble filmet på innsiden av tinghuset.

– Aldri opplevd lignende

Crogh påpeker at slik type filming i forbindelse med en rettssak er ulovlig.

– Jeg er overrasket over at dette skjer. Jeg har ikke opplevd lignende i min karriere. Jeg forventer at dette ligger i ryggmargen til journalister som dekker straffesaker, sier forsvareren til tromsømannen (43), Sven Crogh.

Det var den tiltalte selv som gjorde forsvarerne oppmerksom på saken, og de forsøkte etterpå lenge å få tak i NRK. Forsvarer Anja Støback Bjørsvik forteller at hun lenge prøvde å kontakte NRK Nordnytt over telefonen uten hell, men at hun bare fikk tak i sentralbordet.

Belastende for familien

– Jeg fikk beskjed om at det var ordnet 40 minutter etter at jeg sendte dem en e-post, sier Bjørsvik til iTromsø.

– Det er en kjempestor belastning for ham, det er ikke noe han har vært offentlig om i forhold til familie og venner, sier Crogh.

– Hvordan reagerer familien hans på dette?

– De synes det er en veldig stor belastning. Han måtte gi en forklaring til datteren om hvorfor han ble vist på TV, forteller han til iTromsø.

– Vi presiserer at man ikke skal filme tiltalte, verken når de kommer til retten, er inne i rettssalen, eller er i nærheten av bygningen, sier dommer Stig-Ole Haug til iTromsø.

Dommeren dro selv innom presserommet for å gi NRK en korreks.

Den profilerte eks-advokatens (48) forsvarer, Jan Christian Kvanvik, beskriver hendelsen som «sløvt» av NRK, men ønsker ikke å kommentere saken utover at de gjør fortløpende vurderinger om hvordan den skal håndteres.

– Ikke vår intensjon

Konstituert distriktsredaktør Robin Mortensen i NRK beklager hendelsen.

– Det stemmer at to ble vist usladdet på TV. En av dem med ansiktet mot kamera og en med ryggen til. Det er aldri vår intensjon å identifisere, så her har vi gjort en glipp. Vi beklager på det sterkeste til de involverte. Da vi ble gjort kjent med saken, omredigerte vi klippene med en gang, slik at man ikke lenger kan identifisere personene.