Lave besøkstall for midnattsolkonsertene i Ishavskatedralen – mister viktige inntekter

De normalt populære midnattsolkonsertene i Tromsdalen kirke opplever en betydelig nedgang i antall besøkende i sommer.

FÅ BESØKENDE: Midnattsolkonsertene har lenge vært en populær turistattraksjon. Det satte korona en stopper for denne sommeren. Bildet er fra en konsert i 2007.  Foto: Jon Terje Eiterå

nyheter

Ishavskatedralen har tidligere vært omtalt som «Tromsøs mest aktive kulturhus» og de årlige midnattsolkonsertene har lenge vært en utpekt turistattraksjon. Tidligere år har det vært konserter hver dag i uka, gjennom hele juli måned. I sommer har derimot aktiviteten og antall besøkende dalt til de grader, som følge av mindre turisme i forbindelse med koronarestriksjoner.

Menighetsarbeider Åse Dons Lindrupsen melder til iTromsø at kirken har redusert antall konserter til 4 dager i uka. De siste konsertene spilles fredag og lørdag denne uka.

– Jeg sitter ikke på besøkstallene fra tidligere år, men sommerens tall viser 465 besøkende fordelt på de første 16 konsertene, nå i juli. Det er veldig mange færre enn vi er vant med, sier hun.


Dette har du krav på om reisearrangøren går konkurs

Det anslås at nordmenn har milliarder av kroner i utestående avbestillingsrefusjoner hos reisearrangører. Flere står i fare for å gå konkurs før kundene får pengene tilbake.


– Færre turister som betaler seg inn

Lindrupsen forklarer at Tromsdalen kirke har satt inn nødvendige tiltak for å overholde smittevern under konsertene, som også setter grenser for hvor mange det kan være i publikum:

– Tromsø brann og redning godkjente vel i sin tid at det kan være inntil 500 personer i kirken samtidig – under korona har vi en øvre grense på 150 personer.

For Ishavskatedralen betyr korona også at den store andelen turister som vanligvis besøker kirken, ikke er å se i sommer. De lave besøkstallene skyldes også mangelen på cruiseturister som vanligvis kommer på denne tiden av året.

– Vi har kortet ned åpningstidene ettersom så å si alt er korona-avlyst. Det har nesten ikke vært grupper på booking-listene våre – de kan jeg telle på én hånd. Det er færre konserter, færre turister som betaler seg inn og mindre inntekter, sier hun.


Mario (33) skjønte han måtte bli kreativ om treningssenteret skulle overleve koronakrisen

Til tross for at CrossFit Nordaførr måtte stenge dørene i koronaperioden, lot daglig leder Mario Carrera seg ikke stoppe. Med noen kreative grep gikk senteret i pluss.


– Selvfølgelig påvirker det kirkens økonomi

Inntektene fra midnattsolkonsertene går til diakonalt arbeid – altså virksomheten som menigheten driver, til å tilbakebetale millionlånet som ble tatt opp ved sist oppussing av kirken, og til totalrenovering av et nytt påbygg på menighetshuset.

– Selvfølgelig påvirker besøkstallene kirkens økonomi. Jeg har vært permittert i sommer, og er akkurat kommet tilbake på jobb. Det er ingen som aner hva som skjer fremover – jeg vet heller ikke om jeg fortsatt er permittert til høsten, bemerker Lindrupsen.