Audun Rikardsen har deltatt i merking av spermhval: – Vi tror strandingen kan skyldes at dyrene blir påkjørt

UiT-forskerne kan nå følge bevegelsene til fire spermhvaler. Det kan gi svaret på hvorfor så mange døde hvaler ble skylt i land på Andøya i vår.

HAV-SELFIE: Audun Rikardsen tar en selfie på havet sammen med andre UiT-forskere og båtførere på Sjøbjørn. I bakgrunnen ligger Kystvaktens KV Barentshav.  Foto: Audun Rikardsen

nyheter

I april skrev NRK om at tre store spermhvaler var blitt skylt i land på et lite område på Andøya. Det skal være veldig uvanlig at så mange driver i land på så kort tid. Det kan være flere årsaker til at hvalene døde.

Marinbiolog ved UiT og prisbelønt naturfotograf, Audun Rikardsen, tror at en del av forklaringen på strandingene er at hvalene blir påkjørt av skip.

MERKING: Forskerne måtte sitte lenge og vente før spermhvalene kom opp til overflaten for å puste, men fikk til slutt merket seks dyr med satelittsporing.  Foto: Tiu Simila

– Vi merket seks hvaler, men to av sporingene fungerer ikke. Jeg kan likevel følge fire av dem via en app på mobilen. Ved å sammenligne dyrenes bevegelser med skipstrafikk så kan vi kanskje få svar på hva som skjer, sier han til iTromsø.


Åtte døde hvaler har rekt på land i nord den siste tiden. Her er hvalekspertens sju grunner til at det kan skje

Nylig har det rekt på land fem døde hvaler i Vesterålen, én i Sør-Troms, én i Tromsø og én i Finnmark. Uvanlig mange, mener hvalforskere.


Spermhvalene jakter nært fiskebåter

Rikardsen sier at tokten tidlig i august var motivert av tre ting:

– For det første vet vi veldig lite om spermhvalen. For det andre så har en del av hvalene lært seg å stjele blåkveite fra fiskerne, både fra line og fra garn. Det er et stort problem for fiskerne, men utgjør også en fare for hvalene som kan vikle seg fast i garnet. Den tredje grunnen handler om strandingen av spermhval som man har sett i det siste, sier han.

SJELDEN: Forskerne vet lite om spermhvalen, men med satelittsporing kan de logge hvordan hvalene beveger seg i havet.  Foto: Carla Freitas

Det kan være flere grunner til at hvalene har strandet, men Rikardsen tror at en del av forklaringen kan være at hvalene er blitt påkjørt av skip ute på havet.

– Vi ønsker å bruke data fra merkingen for å se hvilke områder disse hvalene beveger seg gjennom året. Da kan vi sammenligne med skipstrafikk og lage en risikovurdering for hvor sannsynlig det er at spermhvalene kan bli påkjørt.


Audun tok verdens beste fuglebilde

Audun Rikardsen har - nok en gang - vunnet premie i en internasjonal fotokonkurranse. Denne gangen er det i verdens største og mest prestisjefulle konkurranse - «Wildlife Photographer of the Year».


Fikk hjelp av Kystvakta

Rikardsen berømmer Kystvakta og KV Barentshav som gjorde det mulig for UiT-forskerne å satellittmerke spermhvaler for første gang i Nord-Atlanterhavet.

LEGGER SPOR: Her kan man se hvordan tre av seks spermhvaler har beveget seg den første uka etter at forskerne satelittmerket dem. 

– Jeg gikk selv temmelig langt ut med min egen båt, men det er vanskelig å komme nært nok innpå til å merke dem. Kystvakten har vannjetmotorer på sine båter og disse bråker mindre og da kom vi nært nok, forteller Rikardsen.

Kystvaktas skip KV Barentshav bisto UiT-forskerne på hvaltokten.  Foto: Audun Rikardsen

Båten var rundt fem meter unna spermhvalene da forskerne merket dem. Rikardsen forteller at Kystvakta hadde utstyr som gjorde dem i stand til å høre klikkelydene som hvalene lager når de jakter. Uten det utstyret ville det vært vanskelig å vite hvor de skulle plassere båten slik at de sto klare for å merke hvalene når de kommer opp for å trekke pusten.

– Vi kunne aldri klart det uten deres hjelp, avslutter han.