Mads Gilbert ber regjeringen ta grep for å stoppe importsmitte: – Alle som kommer fra utlandet må i karantene inntil vi har kontroll igjen

Tromsø-lege Mads Gilbert kritiserer regjeringen for å åpne for cruisetrafikk og utenlandsreiser. Han mener alle som reiser inn i Norge bør tvinges til å avlegge koronatest.

KRITISK: Mads Gilbert har mye å utsette på regjeringens koronatiltak.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Det var feil å åpne for reiser og cruisetrafikk så tidlig.

Mads Gilbert
nyheter

Tirsdag publiserte VG et opprop fra flere leger og professorer hvor de ber om strengere tiltak for å slå ned koronasmitten i landet. En av legene bak oppropet er UNNs Mads Gilbert.

Ifølge NRK har 82 av de siste to ukers koronasmittede kommet fra utlandet. En tredjedel av disse kom reisende fra såkalte «grønne» land. Derfor mener Gilbert og andre at det må tas grep:

– En stor del av dem som er smittet nå har kommet fra utlandet. Vi mener at alle som kommer fra utlandet nå må i karantene til vi har kontroll igjen, sier han til NRK.


Varsler i Hurtigrute-saken: Syk ansatt skal ha jobbet med gjester

Den ansatte skal ha hatt symptomer på lungebetennelse, men arbeidet likevel med gjester om bord i MS «Roald Amundsen». Skipslegene har bagatellisert koronasituasjonen, ifølge varsler.


Mener fargekodene ikke henger på greip

Onsdag hasteinnkalte regjeringen til pressekonferanse om koronasituasjonen. Helseminister Bent Høie kunne blant annet fortelle at regjeringen følger opp Folkehelseinstituttets anbefaling om å endre farge på flere land i Europa. Fra og med midnatt lørdag er Polen, Malta, Island, Kypros, Færøyene og Nederland, samt flere regioner i Danmark og Sverige «røde».

Det betyr at hvis du reiser i et av de røde landene så må du i ti dagers karantene når du kommer hjem. Regjeringen gikk helt bort fra benevnelsen «grønne» land. Alle land i Europa som ikke er røde er nå gule for å tydeliggjøre anbefalingen om å unngå unødvendige reiser til utlandet.

Mads Gilbert mener at endringene i fargekodene ikke henger på greip:

– Gult kan fort bli rødt, og det eneste fornuftige nå er derfor obligatorisk testing og karantene for alle som kommer inn til landet inntil videre. Det var feil å åpne for reiser og cruisetrafikk så tidlig, sier han til NRK.

Gilbert mener også at helsemyndighetene i større grad må informere om farene ved koronaviruset. Særlig at folk i alle aldre kan bli dødssyke og at viruset kan gi livslange komplikasjoner.


Helsedirektoratet krever at Tromsø kan teste 1,5 prosent av befolkningen, men kommunen vil ikke bygge opp kapasitet som står ubrukt

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier at kommunen har en plan for hvordan testkapasiteten kan økes hvis det skulle bli behov for det.


Gilbert vil ha obligatorisk testing ved hjemreise

Gilbert vil også at det settes opp teststasjoner på alle innreisepunkter. I tillegg mener han at testinga ikke skal være frivillig, slik regjeringen har lagt opp til, men obligatorisk.

– Jeg reagerer sterkt på at dette skal være frivillig. Vi risikerer nå en ny, alvorlig smittebølge, og det må bli tatt et mye strammere grep for å hindre smittespredning og importsmitte, sier han til NRK.

Flere flyplasser i Norge har opprettet egne testsentre, blant annet Oslo Lufthavn, samt flyplassene i Bergen og Stavanger.

Lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen sa onsdag til iTromsø at han ikke ser behov for å gjøre det samme i Tromsø fordi testsenteret i Fiolvegen er såpass nært flyplassen og for øyeblikket har god nok kapasitet til å teste folk.

– Kommunen har sagt at man skal forholde seg til testsenteret i Fiolvegen. En av grunnene til det er at flyplassen ligger relativt nært dette, sa Schrøen til iTromsø på tirsdag.

Ivar Helsing Schrøen er lufthavnsjef på Langnes.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg synes det er en god vurdering, men vi holder uansett tett kontakt med smittevernoverlegen i kommunen og vurderer dette fortløpende, sa Schrøen.


Fredag lander siste direkteflyet fra Gdansk før Polen blir «rødt»

Wizzair har allerede satt sluttdato for direkteflyene fra Tromsø til Krakow, men ruta til Gdansk går foreløpig som vanlig.


Kommunen vil ikke ha testsenter på flyplassen

Kommunelege Inger Hilde Trandem sa at hun ikke så noen grunn til å opprette et slikt testsenter på Langnes fordi erfaringene fra andre steder så langt viser at få vil teste seg der.

– Det å ha en ekstra teststasjon vil da kunne bety at vi vil ha personell som sitter der uten så mye å gjøre, sa Trandem til iTromsø tidligere denne uka.

Inger Hilde Trandem, kommuneoverlege  Foto: Håkon Steinmo

– Vi vil nok ikke opprette et slikt senter med mindre det kommer et pålegg om at vi må gjøre det.