Fadderne Camilla (26) og Anna (22): – Vi legger ikke opp til arrangementer med mye fyll

Fadderne Camilla Theres Joensen (26) og Anna Taksgård (22) har fokus på smittevern når de legger planer for sine fadderstudenter.

FADDERE: Camilla Theres Joensen (26) og Anna Taksgård (22) er andreårsstudenter og faddere under Debutuka i Tromsø.  Foto: Privat

nyheter

Da pedagogikkstudent Camilla Theres Joensen (26) og spesialpedagogikkstudent Anna Taksgård (22) på onsdag hørte at Debutuka manglet faddere, meldte de seg til tjeneste.

Sammen leder de en faddergruppe med 15 fadderstudenter fra 19 til 25 år. Begge føler de på ansvaret for smittevern.

– Ja, vi tar det alvorlig, og skriver opp alle som møter opp slik at det skal bli lettere å følge opp om det skulle bli smitte. Vi legger ikke opp til arrangementer med mye fyll, og tilrettelegger arrangementer på ettermiddager og kvelder slik at det ikke skal bli for sent. Slik blir det også lettere at studentene ikke glemmer av dette med smittevern, sier andreårs-studentene.


Bartender reagerer på enormt trykk under Debutuka: – Hvor er de lokale myndighetene?

Store mengder studenter drar på byen og samler seg i Storgata etter stengetid klokka 24.00. Nå spør utelivsarbeider Julian Early om det kun er utelivsbransjen som har ansvar for å hindre smittespredning.


Ny i byen

Fadderukene omkring i landet har fått hets den siste tiden for at de unge samler seg i store mengder og ikke følger smittevernregler.

– Vi har derfor fått beskjed om å være ekstra påpasselige. Vi føler et ekstra ansvar nå for at fadderuka skal få et bedre rykte på seg.


DebutUka stopper fysisk oppmøte ved samtlige arrangementer: – Vi ønsker ikke å få et plutselig utbrudd

Arrangørene bak DebutUKA, som er fadderuka i Tromsø, bestemte seg tirsdag for å avlyse samtlige arrangement med fysisk oppmøte i kjølvannet av Bent Høies pressekonferanse.


I fjor var både Anna og Camilla nye studenter ved Universitetet i Tromsø. Camilla er oppvokst i Tromsø, så for henne var ikke studiestart like skummelt som for Anna som kom fra Finnmark uten å kjenne byen eller noen mennesker.

– Det er mye å sette seg inn i, og mange kommer til Tromsø for første gang. Som faddere håper vi at vi kan bidra til at det blir lettere, og at studentene ikke føler at de står helt alene. Det blir spesielt viktig nå som det blir mindre fysisk undervisning, og det blir enda vanskeligere å skape seg et nettverk.

Anna forteller at hun hadde veldig herlige faddere og en veldig fin faddergruppe i fjor, noe som ga henne rask kjennskap til folk og til byen.

– Det er en stor årsak til at jeg ønsker å være fadder i år, for jeg vet at det kan hjelpe veldig.


Politiet måtte avbryte studentfest: – En tid hvor man vil være sosial og gjøre de tingene man normalt sett ville ha gjort

Politiet frykter at sosiale studenter ender opp på hjemmefester etter at Debutuka ble avlyst.


Mindre fokus på festing

I går tok de to fadderne gruppa si med på Driv for å spille brettspill. Videre har de planer om Sherpatrappa, tur fra Rundvannet til Prestvannet, minigolf på Storgata camping, bowling og en tur gjennom byen for å vise alle utesteder, spiseplasser og kafeer.

– Jeg syns det er fint at det blir mindre fokus på festing i år. I fjor var jeg ikke så mye med som jeg hadde tenkt på grunn av at jeg syns det var for mye av det. Og så skal vi ha aktiviteter på ettermiddagene fordi man er mye mer ansvarsfull da.