Snart blir det trangt på bussene: UiT oppfordrer ansatte til å gå eller sykle til jobb

Skolestart vil øke presset på bussene og gjøre det krevende å opprettholde énmetersregelen om bord. Fylket og kommunen åpner for hjemmekontor mens UiT ber ansatte om å reise alternativt.

UiT innfører ikke hjemmekontor for sine ansatte, men oppfordrer alle til å unngå busser som virker overfylte.  Foto: Jonatan Ottesen/UiT

nyheter

Tidligere i uka gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut med en oppfordring til folk om å la skoleelever gå på bussen først.

– Dersom du skal gå på en buss som er i ferd med å bli full, og du ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner, oppfordrer vi deg til å la skoleelever få gå på i stedet for deg selv, sier Margrethe Greve-Isdahl ved FHI i en nyhetssak på instituttets nettsider.

Regjeringen har varslet en anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtrafikken i rushtiden, men fredag ble det klart at kun passasjerer i Oslo og Indre Østfold anbefales å bruke munnbind hvis det er umulig å holde én meters avstand til andre passasjerer.


Munnbind anbefales på fulle busser og tog i Oslo og i Indre Østfold

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold bruker munnbind på kollektivreiser når det er fullt og umulig å holde én meters avstand.


– Unngå overfylte busser

Nå følger Universitetet i Tromsø (UiT) opp anbefalingen fra FHI og oppfordrer ansatte til å unngå bussene i rushtiden hvis de har mulighet til å reise på andre måter.

– Vi oppfordrer først og fremst våre ansatte til å unngå å benytte busser som virker overfylte, og hvor det ikke synes mulig å opprettholde krav til minst én meter avstand til andre. Vi ber flere vurdere om de kan gå eller sykle til arbeidsstedet, hvis og når det er mulig, sier UiT-direktør Jørgen Fossland i en nyhetssak publisert på universitetets nettsider.

Lørdag meldte NTB at en bedrift i Oslo tilbyr ansatte 1000 kroner i uka for å unngå kollektivtrafikken og heller sykle til jobb.


Helsedirektøren: – Sannsynlig med hjemmekontor ut året

Hjemmekontor er sannsynlig ut året, kanskje også utover det, for ikke å belaste kollektivtransporten, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.


UiT åpner ikke for hjemmekontor

Både Tromsø kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune har bestemt seg for å minimere sitt bidrag til trengsel i rushtida ved å åpne for at ansatte kan ha hjemmekontor.

– Vi oppfordrer dem som er avhengig av kollektivtrafikk om å ha hjemmekontor hvis det er mulig, sa kommunedirektør Mari Enoksen Hult til iTromsø.

I vår oppfordret fylket alle i sentraladministrasjonen til å ha hjemmekontor, men før sommeren fikk de ansatte komme tilbake på kontoret.

– Nå signaliserer vi en innstramming på dette og på flere andre områder, sa administrasjonssjef fylket, Stein Ovesen, til iTromsø tidligere i uka.

UiT-direktør Jørgen Fossland sier at universitetet har besluttet å ikke åpne for hjemmekontor for alle.

– Vår hovedregel er fortsatt at ansatte skal arbeide på sin vanlige arbeidsplass på campus og at det er vanlige regler om arbeidstid gjelder, hvis ikke annet er bestemt for den enkelte, sier Fossland i nyhetssaken.