Oppretter korona-testsenter på flyplassen

Kommunen samarbeider nå med Avinor for å sette opp et testsenter i neste uke som skal tilby passasjerer fra utlandet å teste seg for covid-19 på Langnes.

TESTSENTER: Lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn Langnes, Ivar Helsing Schrøen, sier at de har jobbet med å finne et passende sted til testsenteret på flyplassen. 

Vi vet ikke om det vil utvikle seg til også å gjelde innenlandsfly fra for eksempel Oslo etter hvert.

Ivar Helsing Schrøen, flyplassjef
nyheter

På regjeringens pressekonferanse forrige onsdag sa helseminister Bent Høie at regjeringen nå etablerer testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge.

– Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, sa Høie.

Oslo Lufthavn har allerede opprettet et testsenter og det samme har flyplassene i Bergen og Stavanger. Flere mindre flyplasser følger nå etter og fra neste uke vil passasjerer som lander på Langnes fra utlandet også kunne teste seg før de forlater flyplassen.


Helsedirektoratet krever at Tromsø kan teste 1,5 prosent av befolkningen, men kommunen vil ikke bygge opp kapasitet som står ubrukt

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier at kommunen har en plan for hvordan testkapasiteten kan økes hvis det skulle bli behov for det.


Får frist til 25. august

Kommuneoverlege i Tromsø kommune, Inger Hilde Trandem, sa til iTromsø tidlig i forrige uke at kommunen anser et ekstra testsenter på flyplassen for å være sløsing med ressurser.

– Vi vil nok ikke opprette et slikt senter med mindre det kommer et pålegg om at vi må gjøre det, sa Trandem til iTromsø.

Nå har bestillingen kommet fra Helsedirektoratet.

Avdelingsdirektør for helse og omsorg, Margrethe Kristiansen, jobber nå med å planlegge testsenteret på Langnes.

Margrethe Kristiansen er konstituert avdelingsdirektør for Helse og omsorg i Tromsø kommune.  Foto: Ronald Johansen

I brevet som Helsedirektoratet har sendt til kommunen står det følgende:

«Etablering av testsentre ved grensestasjoner er et høyt prioritert tiltak, og Helsedirektoratet ønsker at disse kommer i drift så raskt som mulig. Det forventes at alle aktuelle kommuner har etablert et tilbud innen tirsdag 25. august.»

– Vi jobber med å få åpnet senteret så fort som mulig og ser for oss at det er klart i neste uke, sier Kristiansen.


Flere norske flyplasser åpner koronatestsenter, men flyplassjefen ser ikke behov for det i Tromsø

Oslo Lufthavn følger etter Bergen og Stavanger og oppretter et eget testsenter på flyplassen.


Utfordrende å finne bemanning

Mandag skrev iTromsø at folk som ringer koronasenteret i Fiolvegen kan måtte vente i halvannen time for å få svar.

Avdelingsdirektøren sier at etableringen av et testsenter på Langnes ikke skal gå ut over tilbudet i Fiolvegen.

– Vi har økt bemanningen i Fiolvegen i det siste og kjører nå doble skift hele tiden. Vi jobber parallelt med å etablere det nye tilbudet.

Regjeringen har lovet å betale for de ny testsentrene, men Kristiansen sier at det er utfordringer med å finne bemanning.

– Vi har utstyr og infrastruktur, men vi må også ha de rette folkene på plass. Vi jobber nå med ulike muligheter for å få dette til, avslutter hun.


Lufthavnsjefen: – Kan bli aktuelt med munnbind på flyplassen

Ivar Helsing Schrøen mener dagens tiltak på Langnes er gode nok, men er klar til å gjøre endringer hvis Folkehelseinstituttet kommer med nye anbefalinger.


Har funnet to steder å plassere senteret

Flyplassjef Ivar Helsing Schrøen sier at de onsdag har jobbet med å finne et passende sted til å plassere testsenteret.

– Vi har funnet to alternativer og så får vi ta en befaring sammen med kommunen når de har tid for å se hvilket som passer dem best, sier Schrøen som ikke vil si hvor de to stedene befinner seg før kommunen har sett dem.

UTENLANDSPASSASJERER: Foreløpig er det kun utenlandspassasjerer som kan teste seg på flyplassen, forteller flyplassjef Ivar Helsing Schrøen. 

I dag går det to direktefly fra Tromsø. Wizz Airs rute til Krakow avvikles på fredag, men selskapet flyr fortsatt til Gdansk i Polen hver mandag og fredag. Schrøen har ikke fått signaler om at denne ruta skal tas ned, men han forventer heller ikke at det vil opprettes flere direktefly til utlandet i dagens situasjon.

Foreløpig er det kun passasjerene fra utlandet som skal kunne teste seg, men Schrøen ser for seg at dette kan endre seg.

– Vi vet ikke om det vil utvikle seg til også å gjelde innenlandsfly fra for eksempel Oslo etter hvert.