Her brenner de varder for å bevare Finnheia

Facebook-gruppen «Bevar Finnheia» ønsker å rope varsku.
nyheter

Tradisjonelt sett ble veter tent for å varsle om ufred eller fare – nå ønsker Facebook-gruppen «Bevar Finneia» varsle om at den uberørte naturen i området nok en gang er truet.

– Vardebrenning har fra gammelt av i Norge vært brukt helt tilbake i Håkon den Godes tid. Og det fungerte som et varslingssystem for å vise at «nå må vi være våkne». Vi ønsker at vardebrenninga skal være en øyeåpner for folk, forteller Gry Billvik Navas i aksjonsgruppa «Bevar Finnheia».


Debatt

Det er ikke tatt hensyn til oss når Finnheia skal utbygges

Styret i Kvaløya Sanke- og beiteforenin har skrevet et åpent brev til kommunestyret i Tromsø og lederne i det politiske partiene i kommunen.


Lørdag tente de varder på Hella, Vikran, Slåttnes samt to varder i Håkøybotn. Selv sto Navas bak bålet på Hella. Hun understreker at de hadde avklart arrangementene med både politi, brannvesen og fylkesmannen i forkant.

– Varden var også før i tiden ment å vise vei, angi retning. Derfor valgte vi å plassere vardene ved fyrene på Hella og Balsnesodden bevisst.

Tok hensyn til smittevern

– Vi hadde med oss Arne Wilhelm Theodorsen, Nina Kvanmo og Tore Thuen fra Våkenatt på gitar. Theodorsen fremførte Änglamark på nordnorsk, mens Nina Kvanmo hadde leget en egen sang spesielt for Finnheia.

FREMFØRT LÅTER: Arne Wilhelm Theodorsen, Nina Kvanmo og Tore Thuen fremførte Anglamark på nordnorsk på Hella. I sangteksten kritiseres forurensing, den ble blant annet brukt som ledemotivet til filmen «Äppelkriget» fra 1971.   Foto: Privat

Vardebålene ble streamet live.

– Det har vært en enorm pågang. Telefonen har ringt hele uken, det er folk som ønsker å slutte seg til saken, og nye medlemmer strømmer stadig på. Vi følte at ansvar med tanke på smittevern, og valgte å løse det med streaming slik at folk kunne få opplevelsen av å være til stede på arrangementet, forteller hun.


Arctic Center-sjefen:– Vi mener at vi oppfyller kravene politikerne stilte til oss

Daglig leder i Arctic Center AS, Erik Joachimsen, sier til iTromsø at selskapet har brukt sommeren til å skaffe til veie dokumentasjon, samt tilpasse prosjektet til kravene som ble stilt av kommunestyret i vår da de opprinnelige planene fikk tommelen ned.


I første omgang sa kommunestyret nei til utbyggingsplanene av Arctic Center, men etter lovlighetsklage til fylkesmannen er det bestemt at saken skal behandles på nytt. Saken skal behandles i september, og i stor grad vil utfallet bli avgjort av om Arbeiderpartiet snur i saken.

Har fått mer energi

– Vi synes i utgangspunktet det er litt underlig at vi står i denne situasjonen igjen, selv om vi selvfølgelig respekterer at prosessen følger en ny saksgang. Vi vil spesielt oppfordre Arbeiderpartiet og Senterpartiet til å tenke seg om mange ganger før de nå går inn i en ny prosess, sier Navas, før hun tilføyer:

– Vi har bare fått mer energi, kampånd og engasjement. Særlig nå som det er så mye påtrykk fra folk som vil slutte seg til oss og være deltakende. Det er gitt politikerne en tillits fra innbyggerne i Tromsø, så får vi se om de viser seg tilliten verdig, sier hun – og kommer med en klar oppfordring om å holde beina på bakken.

«Bevar Finnheia» mener Arcitc Center er overdimensjonert, og at prosjektet blir i strid med tromsøerklæringen.


Fylkesmannen har talt: Blir ny behandling av Arctic Center-saken

Fylkesmannen mener det ble gjort saksbehandlingsfeil da Arctic Center-planene ble avvist, og at saken nå må opp til ny behandling.


– Argumentene for å bevare Finnheia er så soleklare at når man likevel ønsker å dreie med en utbygging er det ganske graverende. Når man tenker på de faglige rådene i saken og den kunnskapen som er inne, samt innsigelsene fra Mattilsynet, Sametinget. De tilstøtende områdene rundt gjeldende arealplan er ikke konsekvensutredet, noe de kanskje burde vært, mener Navas.

– Hvilken retning skal Tromsø gå videre? Vi står i en spesiell tid med covid-19-situasjonen, men det blir viktig å ta kloke valg videre. Turistene vil ha urørt natur, de vil ha nordlys-himmel.