Bygget Norges poledance-miljø: – Å kalle det for en idrett var som å kalle sex for sport

Ekteparet Helmobakk møtte motstand da de startet Norges første poledance-skole. Nå tar poledance Tromsø med storm.

ARKTISK POLE: Den polske poledanseren Ania Helmobakk bor i Tromsø med ektemann og dansepartner Jarl-Tore Helmobakk. De startet poledansetrenden som nå sprer seg over resten av landet og verden.  Foto: Kim Toft

nyheter

Tromsøværingene Jarl-Tore og Ania Helmobakk var lei av å vinne priser på internasjonale salsakonkurranser. De slo seg til ro og startet opp Norges første «poledance-skole». Det ble starten på trenden som senere har tatt Norge med storm.

– Første gang jeg så poledancing var det som moderne dans, bare i lufta. Vi hadde leid ny leilighet, og det eneste vi hadde råd til var en saccosekk og en polestang, sier Ania.

Den lille skolen som ble startet i Stavanger i 2009 skulle vise seg å skape spetakkel i Sørvest-Norge.

– Ingen visste hva poledancing var. Alle trodde det var stripping. NRK gjorde reportasjer om oss og Jehovas vitne kom på døra for å redde sjela til kona mi. Det var jo midt i bibelbeltet, sier Jarl-Tore og ler.

Siden den gang har omdømmet til poledancing endret seg og blitt en sport kalt «polesport».

– En av mine tidligere sjefer sa at det å kalle poledancing for en idrett, var som å kalle sex for sport. Folk som har startet med det hos oss kan ikke få nok. Poledancing lærer deg selvtillit, du lærer å akseptere deg selv og å sette pris på kroppen din. Du føler deg sterkere, sier Ania.

For tiden driver ekteparet non-profit-organisasjonen Dansens Hus i Tromsø. Der samler de byens dansemiljø og arrangerer blant annet dansefestivalen «Arctic Jam».

DANSEPARTNERE: Ekteparet Jarl-Tore og Ania Helmobakk turnerte verden rundt som internasjonale salsadansere. De vant blant annet 1. plass i en turnering i Hong-Kong, og betalte 60.000 til anerkjente magikere for å kapre 1. plassen i en turnering i Spania. Nå har de slått seg til ro i Tromsø. Der driver de non-profit-organisasjonen Dansens Hus, danseklubben «DanceLab» og arrangerer dansefestivalen «Arctic Jam».  Foto: DanceLab

Skal samle dansere i verdensklasse til digital danseduell

På lørdag skal dansefestivalen Arctic Jam ha en internasjonal, digital «hiphop jam» med blant annet to ganger verdensmester Hong10 og en dommer som har danset med Justin Bieber.


Norges beste poledancer

Dennis Chan jobber som doktorgradsstudent på UiT i bioteknologi. Han driver med poledancing på fritiden og ble kåret til Norges beste poledancer i 2019, innenfor den artistiske grenen av poledancing.

– Jeg driver med poledancing fordi det er gøy. Det er min hobby. Det er der jeg får uttrykt meg, og får sluppet løs min kreative side. Det får jeg jo ikke i forskning. Det er gøy å konkurrere, uten at det er noe jeg strever for, sier Chan.

NORGES BESTE: Norges beste poledancer Dennis Chan er doktorgradsstudent ved UiT. Han mener poledancing normaliserer forholdet vårt til kropp.   Foto: Privat

– Du har jo lite klær på deg, og poledance har lært meg å bli komfortabel med det. Folk i miljøet kommenterer ikke så mye på hverandre. Det er en hobby som normaliserer kropp. Du forstår at hud ikke er farlig, og at alle kropper er nydelige og valide, sier Chan.

«Tatt helt av»

Rita Pedersen, også kjent som «MamaRita» er styreleder for danseklubben DanceLab. Hun merker at poledance-miljøet i Tromsø vokser.

– Det har tatt helt av. De siste to årene har det vært kjempemasse folk som har vært innom. Det kommer menn også, som gjør det kjempebra, sier Pedersen.

FOR ALLE: Rita Pedersen (49) er styreleder for danseklubben DanceLab. Hun synes poledance er kjempegøy og mener det er for alle og enhver.  Foto: Kim Toft

Hun begynte ved en tilfeldighet på poledancing da det ble startet i Tromsø. Siden har hun bare fortsatt.

– Det er god trening og det er sosialt. Jeg er snart femti år, men det er kjempegøy for alle. Jeg merker likevel fordommer.

Hun merker at det fortsatt er fordommer mot det.

– Det er veldig merkbart, når jeg forteller hva jeg driver på med så vitser folk om strippestang, men de fleste har fått med seg at det er en sport, det synes jeg er veldig bra. Jeg har en treningsform jeg har hatt det gøy med i mange år uten å bli lei. Det er kjempegøy, sier Pedersen.