Fem Ap-medlemmer fra Tromsø ut mot Giske: – Mange i partiet som ikke synes det er greit

På lørdag kan Trond Giske bli fylkesleder i Trøndelag Ap. Den tilliten bør han ikke få, mener over 90 Ap-politikere.

REAGERER: Marta Hofsøy (fra venstre), Tonje Randisdatter Tunstad, Brynjar Andersen Saus, Rannveig Jelanka Olaisen og Tove Karoline Knutsen er blant de 92 Ap-politikerne som står bak innlegget.  Foto: iTromsø/Folkebladet

nyheter

Mandag ble Trond Giske innstilt som ny leder av Trøndelag Arbeiderparti, av en enstemmig valgkomité. Det har ført til protester i partiet, både lokalt og sentralt.

– Dette handler ikke om hvor lang tid det har gått, men om hvor lite Trond Giske har gjort for å forsone, sier Siri Gåsemyr Staalesen, stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti, til VG.

Hun sier det gjør sterkt inntrykk når tidligere Trøndelag AUF-leder Ellen Reitan at «alle foreldre bør tenke seg om to ganger før de sender datteren i årsmøte i Trøndelag Ap».

– Stortinget er en nasjonalforsamling og som tillitsvalgt i et riksdekkende parti føler jeg ansvar for å si fra om at Trond Giske burde gjort mer enn han har gjort for å reparere og å bygge tillit, fortsetter hun.


Støre har fått nok av interne stridigheter: – Enten er dere med oss, eller så er dere mot oss

Jonas Gahr Støre varsler at han på det kommende landsstyremøtet vil ta et beinhardt oppgjør med interne stridigheter i partiet. Personfokus skal ikke lenger få gå foran politikken, forsikrer partilederen.


– Vil ta til motmæle

Staalesen er en av 92 Ap-politikere som står bak et leserinnlegg i VG, der de skriver at tidligere Ap-nestleder Trond Giske ikke bør få ny tillit til fremskutte verv i Arbeiderpartiet.

Les innlegget som er publisert i VG her: – Trond Giske bør ikke få ny tillit

«Dette føles feil for oss! Metoo var et veiskille. Vi vil ikke lenger akseptere denne typen atferd fra våre ledere. Det må være grenser for hva vi kan akseptere i et parti», skriver Ap-politikerne i innlegget.

Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018, etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

– Det er viktig for meg å vise at vi er mange i partiet som ikke synes at det er greit, og som vil ta til motmæle, sier Marta Hofsøy, sentralstyremedlem i AUF.

– Selv om vi har forståelse for at det er Trøndelag selv som velger sin leder, så er dette et innspill vi føler for å komme med.

I innlegget skriver Ap-politikerne at «det handler om hvorvidt varslerne skal stå alene, eller om de kjenner at de har partiet i ryggen».

Blant dem som har skrevet under er stortingsrepresentantene Tuva Moflag, Svein Roald Hansen og Nina Sandberg, Oslo-byråd Rina Mariann Hansen, ordførerne Anne Rygh Pedersen, Tom Anders Ludvigsen, Truls Wickholm og Hanne Opdan og en rekke lokallagsledere, folkevalgte og partimedlemmer.


Bredt, nordnorsk prestisjeutvalg i Ap går inn for Nord-Norgebanen – slik reagerer Støre

Nord-Norgebanen må realiseres. Slik konkluderer Arbeiderpartiets nordområdeutvalg, som tirsdag la fram sin rapport. Partileder Jonas Gahr Støre forteller at han har sans for forslaget.


Giskes tidligere statssekretær: – Velg en annen

Ap-politikerne skriver at de frykter at partiet vil miste medlemmer og velgere hvis Giske får nye verv:

«Velgere lokalt hos oss sier de ikke vil stemme på Arbeiderpartiet dersom Trond Giske får en sentral posisjon i partiet igjen. Flere medlemmer forteller at de vurderer sitt medlemskap. Mange sier de har vanskeligheter med å motivere seg for partiarbeid eller valgkamp».

VG har vært i kontakt med Trond Giske, som ikke ønsker å kommentere saken.